Norge

Slik blir broen over Vøringsfossen

Om noen år kan du trolig spasere over verdensberømte Vøringsfossen på denne broen, hvis du tør...

FS00052107.jpg
  • Per Lindberg
Vøringsfossen blir nok den samme, men en storstilt opprustning rundt fossen er i gang.
Et nytt servicebygg planlegges.
Utsikten fra dette planlagte platået blir spektakulær.
Gjerder skal hindre fallulykker.
FS00052111.jpg
FS00052106.jpg

Det er Arkitektkontoret Carl-Viggo Hølmebakk som holder på med arbeidet. I tillegg til broen, kommer det et nytt besøkssenter ved fossen. Også stier og utsiktspunkt skal oppjusteres, skriver Bergens Tidende.

— Broen blir i syv deler og må settes sammen ved hjelp av helikopter. Den blir 42 meter lang og tre meter på det bredeste. Står du på broen, er du cirka 40 meter over fossen, før den kaster seg ut i juvet.

Hovedfallet er på cirka 150 meter, sier Hølmebakk.

Ikke redd

De som tør ta turen når broen er på plass, kommer til å høre vannet buldre under dem. Den blir laget som en trapp, ettersom det er 17 meter i høydeforskjell mellom de to bropunktene.

- Tror du alle tør å gå over broen når den kommer?

— Nei, sikkert ikke. Det blir spektakulært.

- Du er ikke redd for at noe skal gå galt, da?

— Nei, det er jo det vi jobber med for å forhindre. Vi er fire ved kontoret som holder på med dette prosjektet, lover Hølmebakk.

Tragiske ulykker

Det skal også bygges nytt servicebygg i glass og betong på kanten ut mot fossen. Utsiktspunktene skal også sikres.

— De siste årene har det jo vært tragiske ulykker. Vi må forhindre at folk faller ned i juvet, men det er jo en risiko ved å ferdes på slike steder, sier Hølmebakk.

Vøringsfossen er en av 18 utvalgte nasjonale turistveier. Hølmebakk vant Nasjonale turistvegers arkitektkonkurranse i 2010 med sitt forslag for utbygging ved den berømte fossen i Eidfjord. To år senere er det fortsatt noe usikkert når broen er på plass.

- Spektakulært byggverk

Sammen med Trollstigen og Gjende er Vøringsfossen til ikonpunkter langs Nasjonale turistveger. Siden 2003 har Statens vegvesen jobbet med å utvikle disse stedene.

— Det er mange hensyn å ta i en slik utbygging. Jeg regner med reguleringsarbeidet er ferdig i 2013, sier Carl-Viggo Hølmebakk.

Per Ritzler i Nasjonale Turistveger er prosjektleder for utbyggingen i Vøringsfossen.

— Det blir et spektakulært byggverk, men det er fortsatt usikkert når dette settes i gang. Vi er avhengige av bevilgninger over statsbudsjettet, men jeg er optimist, sier han.