Norge

Her sprenges en 810 tonn tung steinblokk ved E18

Tirsdag morgen sprengte Statens vegveseen fjellblokken som sto igjen etter raset på E18 ved Larvik.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • Wasim Riaz
    Journalist
  • NTB
Slik ser det ut etter sprengningen.

300 kubikkmeter av fjellet skulle etter planen fjernes i forbindelse med sprengningen som skjedde i 09.30-tiden. Dette tilsvarer 810 tonn.

Etter sprengingen må fjellet renskes, og deretter skal Veivesenet vurdere omfanget av det videre arbeidet for å få ryddet veien og sikret fjellet.

Før sprengingen var det etablert en sikkerhetssone på minst 250 meter fra selve stedet der sprengingen skal finne sted. Det var plassert ut et stort antall vakter for å holde skuelystne på god avstand, og de nærmeste naboene samt en barnehage ble varslet med SMS før sprengingen fant sted. Det ble også innført droneforbud i området.

Arbeid på stedet mandag formiddag etter at et stort steinras gikk over E18 ved Bommestad i Larvik fredag. Tirsdag ble en 810 tonn tung steinblokk sprengt.

Sørgående løp åpner over nyttår

E18 har vært stengt etter steinraset som gikk ved innkjøringen til Larviktunnelen fredag. Ingen ble skadet i raset.

Prosjektleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Trond Haugstad, sier til Aftenposten tirsdag formiddag at det sitter noe igjen i fjellsiden, noe som ikke er uvanlig. Derfor vurderer de en ny runde med sprengning senere. En endelig avgjørelse på dette blir tatt etter en vurdering fra geologene.

Arbeid på stedet har pågått dag og natt etter at det store steinraset gikk over E18 ved Bommestad i Larvik fredag.

Veivesenet jobber fortsatt for å få åpnet nordgående felt for trafikk mot slutten av uken. Da vil trafikken i begge retninger gå i nordgående løp.

Ifølge Haugstad vil sørgående løp først åpne over nyttår. Veivesenet må blant annet reparere veibanen, som har fått store skader av steinblokkene på flere tonn.

Tirsdag morgen melder Vegtrafikksentralen Øst om tidvis store forsinkelser på veiene i og rundt Larvik. Også mandag morgen og ettermiddag var det lange køer og store forsinkelser.

Enkelte bilister forteller at de brukte over to timer lengre tid enn vanlig til og fra jobb.

Veivesenet anbefaler nå de som skal til og fra Telemark eller Sørlandet å kjøre indre vei om Siljan.

Les også

  1. Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Veivesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert

Les mer om

  1. E18
  2. Statens vegvesen