Dette utstyret hadde Breivik med seg til Utøya

Den terrortiltalte hadde med seg mye utstyr da han startet massedrapene på Utøya.

Med dette falske politibeviset kom Breivik seg ut til Utøya.
I en sort plastkoffert ble det funnet mye utstyr:Riflemagasiner med en kapasitet til 30 patroner og en magasinfyller. Det ble også funnet to magasiner til pistolen, med kapasitet til 31 patroner og en magasinfyller, et haglepatronbelte med 25 patroner,fire håndjernstrips i plast, tre sjokolader, plastlokk til en røykgranat og en tung plate, som brukes som et innlegg i vernevest for ekstra beskyttelse. Platen er laget av keramikk. Det ble også funnet 7 patronesker til pistol og og riflepatroner.
Breivik hadde med seg en Ruger Mini-14-rifle til Utøya, som han brukte til å drepe mange av ungdommene på øya. Det ble funnet 97 patronhylser fra dette våpenet på Utøya.
Den tiltalte hadde også med seg en Glock 17-pistol til Utøya. Det ble funnet 92 patronhylser fra dette våpenet.
Bildet viser noe av det som ble liggende igjen etter at Breivik ble pågrepet, blant annet en drikkesekk til å ha på ryggen, to bankkort, skolisser og førerkort.
Dette var utstyret massedrapsmannen hadde på seg da han ble pågrepet.
Breivik hadde blant annet med seg en lommelykt, turnike, gassmaske i veske, og en drikkebeholder.
Det ble også funnet 8 liter dieselblanding på Utøya. Breivik har forklart at han planla å bruke dette til å sette fyr på bygningene, men at han hadde glemt lighter.
Bildet viser bilen som ble brukt til å frakte Breiviks utstyr opp fra ferjekaien på Utøya. Dette området, som ligger like bak hovedhuset, ble brukt som base av tiltalte under masssedrapene.
Breivik hadde med seg en skuddsikker vest med politimerke.

Politioverbetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos redegjorde torsdag for etterforskning, åstedsundersøkelser og de kriminaltekniske undersøkelsene som ble gjort etter terroren på Utøya, hvor 69 personer ble drept.

Fant 1036 patroner

Dyvesveen redegjorde for gjenstander som ble funnet på øya som tilhørte gjerningsmannen. I bilen som fraktet utstyret til Behring Breivik opp til baksiden av hovedhuset, ble det funnet en sort vernevest med et politimerke klistret bakpå.

Breivik brukte ikke vesten på Utøya. Om den ble benyttet på et annet tidspunkt, er ikke mulig å si ut fra de kriminaltekniske undersøkelsene, forklarte Dyvesveen.

I tillegg ble det funnet en sort koffert med følgende innhold:

  • Tre riflemagasiner med en kapasitet til 30 patroner og en magasinfyller
  • To magasiner til pistolen, med kapasitet til 31 patroner og en magasinfyller
  • Haglepatronbelte med 25 patroner
  • Fire håndjernstrips i plast, for å kunne lage håndjern
  • Tre sjokolader
  • Plastlokk til en røykgranat
  • Såkalt tung plate, som brukes som et innlegg i vernevest for ekstra beskyttelse. Platen er laget av keramikk. Den passet ikke til vernevesten som lå i bilen, og var merket "7,62 millimeter armour piercing protection".
  • 7 patronesker til pistol og og riflepatroner.

Til sammen var det 1036 patroner i patroneskene og magasinene. Det ble også funnet to kanner med dieselblanding, i underkant av 8 liter.

Det var også blod på koffertens lokk, bærehåndtak og trillehjul som tilhører tiltalte. Det var også blod på flere patronesker. Ifølge aktor Svein Holden stammer blodet fra en rift i tiltaltes finger.

Les også

- Jeg trodde det hadde klikket for en politimann

Viste sterke bilder fra Kafébygget

Politiet fant også en veske med lommelykt, førstehjelpsutstyr, engangshansker, gassmaske og turniké, som brukes til å legge press på skader. Det ble også funnet to drikkebeholdere.

Dyvesveen fortalte om ruten gjerningsmannen har gått, og viste med piler på et oversiktskart hvor døde ble funnet og hvor mange patronhylser som ble funnet på åstedet.

Han viste også bilder inne fra Kafébygget, hvor 13 mistet livet. Det var sterke bilder som ble vist, og disse ble ikke kringkastet sammen med resten av Dyvesveens forklaring.

Det ble avfyrt 50 skudd inne i dette bygget, opplyste Dyvesveen.

AUF har besluttet at Kafébygget skal rives.

«Reiulf» truffet av seks skudd

Han viste i tillegg stedet på Kjærlighetsstiden hvor en gruppe på ti personer ble skutt og drept, og stedet ved en skrent hvor fem personer ble drept.

Dette bildet viser hvordan skuddene gikk inn gjennom vinduet i Skolestua. 47 personer gjemte seg her inne, men ingen ble truffet.

Også bilder av hvor skuddene mot døren i skolestua, hvor 47 personer gjemte seg og overlevde, ble vist. Breivik skjøt to skudd mot døren, men gikk aldri inn i bygget.

Det ble registrert seks treff mot båten «Reiulf».

Gjerningsmannen skjøt mot båten mens ungdommer rodde vekk fra øya. Båten sank på grunn av skuddene, men alle de 12 om bord kom seg uskadet i land.

Falske politimerker

Under forklaringen vises bilder av en dukke med klærne og utstyret Behring Breivik hadde på seg da han ble pågrepet, deriblant en utstyrsvest og et utstyrsbelte.

I beltet hadde han flere magasiner og pistolhylser med pistol i. Den terrortiltalte var iført en bukse som ligner politiets, og hadde falske politimerke foran, på ryggstykket og på ermene. Han hadde også med seg en Ipod.

Retten får også se detalbilder av terrorsiktedes våpen; Glock-pistolen med lasersikte, og riflen Ruger mini. Den siste lå på bakken vekk fra stedet hvor Breivik ble pågrepet.

I venstre lomme hadde tiltalte 5200 kroner i sedler, i høyre lomme en medaljong. I skosålene hadde han satt inn 25 mm lange pigger.

Metallsøker over hele øya

De fleste patronhylsene ble funnet ved de døde på øya. Politiet har trolig ikke funnet alle hylsene, forklarer Dyvesveen.

— Vi vet det er skutt i vannkanten, de kan ha blitt kastet ut i vannet ved Bolsjevika, pumpehuset, sydspissen og ved brygga, sier han.

Etterforskerne har finsøkt hele Utøya med metallsøker i arbeidet, og dykkere har jobbet rundt hele øya.

— Fra Glock-pistolen er det funnet 92 patronhylser, og 374 ubrukte patroner var igjen på øya. Fra Rugeren var det 97 patronhylser, 765 ubrukte patroner var igjen, opplyser politioverbetjenten.

Avfyrte flere hundre skudd

Politibetjent Morten Støen ga i retten torsdag et overslag over hvor mange skudd Breivik avfyrte på Utøya. Han fortalte at det er snakk om flere hundre skudd totalt.

Basert på hvor mange magasiner Breivik hadde fylt våpnene med og antallet patroner som lå igjen i esker, samt under forutsetning at Breivik ikke gjorde noen etterfyllinger, mener Støen at Breivik avfyrte 121 patroner fra pistolen og 176 fra rifla da han var på Utøya 22. juli.

Støen gjorde det klart at det ikke er påvist spor av gift i noen av patronene som ble benyttet, slik det er blitt spekulert om tidligere.

Ifølge våpeneksperten er de to våpnene av standardutførelse og uten modifiseringer, bortsett fra innskripsjoner som er risset inn

— Inntill 1700 meter er pistolen farlig. Spørsmålet er om man kan beregne treff, sier Støen i retten.

Farlig

På riflen er det påmontert et ekstra sikte som forstørrer dersom man sikter på avstander lenger enn 100 meter. Det er montert kniv eller bajonette under pipen, og en grønn laserpeker som på pistolen.

— Rugeren er farlig på 2200 meters , den er potensielt farlig på den avstanden, forklarer våpeneksperten.

- Var det noe spesielt med kulene, spør koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

— Ja, det er ekspanderende amminisjon, jaktammunisjon.

— Det er ikke noe som tyder på at de er modifisert på en måte. Det er vanlig konvensjonell amminusjon som selges på norske markedet.