Norge

Den ene av søstrene kom aldri tilbake

Elisabeth Trønnes Lie (16) er det siste av ofrene fra Utøya som blir stedt til hvile, nesten fire uker etter at hun ble drept. Foreldrene ønsket å vente, slik at også søsteren skal få ta farvel.

Elisabeth Trønnes Lie (t.v.) ble drept under massakren på Utøya. Storesøster Cathrine (t.h.) ble hardt skadet, men overlevde. Hun ønsker at Aftenposten trykker dette bildet i anledning begravelsen.

 • Jenny Sandvig Helene Skjeggestad

Les også:

Søstrene Elisabeth (16) og Cathrine (17) Trønnes Lie fra Halden dro sammen til Utøya. Bare én av dem kom hjem i live. I dag følges Elisabeth til graven, som det siste av ofrene for tragedien 22. juli. Frem til i går lå storesøsteren på Ullevål universitetssykehus med skuddskader i lungen og i armen.

Begravelsen måtte vente til søsteren var hjemme fra sykehuset og kunne ta et siste farvel med den ett år yngre søsteren.

— Elisabeth viste så mye glede. Hun hadde en spesiell evne til å vise omsorg; for både familie og venner. Det er det jeg kommer til å huske henne for, sier Celine Norderhaug, en god venninne av både Elisabeth og Cathrine. Celine trekker også frem Elisabeths musikalske engasjement.

Musikkinteressert

— Hun var utrolig glad i musikk. Hun sang og spilte gitar på flere arrangementer og var også aktiv i teater. Hennes sang var «Tears in Heaven», sier Norderhaug, som også var på Utøya den fatale fredagen. Selv sprang hun til hovedhuset da hun hørte skytingen og ga beskjed til Elisabeth.

— Det brøt ut fullstendig kaos. Jeg klarte å gjemme meg på et toalett i hovedbygningen i tre timer. Cathrine og Elisabeth så jeg ikke noe mer til, sier Norderhaug.

Både Elisabeth og Cathrine ble senere funnet på ulike steder på øya. Etter de opplysningene familien har, ble Cathrine funnet hardt skadet ved vannet. Ingen av jentene skal ha forsøkt å svømme fra Utøya.

- Det søteste menneske

Norderhaug forteller at søstrene Trønnes Lie hadde et spesielt forhold.

— De var veldig sterkt knyttet til hverandre. De var søstre, men også bestevenner. De kunne være sammen bare de to, eller sammen med vennene til den andre – det var aldri noe problem, sier hun.

Også i politikken holdt de sammen. Cathrine ble medlem av AUF for noen år siden, og kort tid etter fulgte Elisabeth etter. Hun var på sin første sommerleir på Utøya.

- Elisabeth var det søteste menneske. Hun var veldig aktiv og oppriktig stolt av å være AUF-er. Selv om hun ikke alltid var den som ropte høyest, stilte hun alltid opp og var interessert i alt som skjedde, sier Julia Sofie Rosseland Hansen, leder i Halden AUF. Hun sier at Elisabeth var spesielt opptatt av dyrs rettigheter.

— Hun brant for dyrs rettigheter og kunne bli oppriktig sint om hun så noen gå med pels. Dette var et engasjement som også smittet over på søsteren, sier Rosseland Hansen.

Elisabeth var styremedlem i Halden AUF, hvor Cathrine tidligere i år ble valgt til nestleder.

— Det var bare ett år som skilte Elisabeth og Cathrine, og på mange måter var de to sider av samme sak. Begge var de svært opptatt av inkludering og dyrs rettigheter. Cathrine var også veldig opptatt av lokale saker som kollektivtrafikk og lærlingeplasser.

Minnested

Mandag skulle Elisabeth Trønnes Lie ha hatt sin første dag på Halden videregående skole, etter at hun gikk ut fra Risum ungdomsskole i vår. Men 16-åringen fikk aldri oppleve gleden og spenningen ved å begynne på denne nye fasen i livet. I stedet ble hun brutalt frarøvet sin fremtid på Utøya. I dag tar familien farvel i Immanuels kirke. Kisten skal senere begraves med bare de nærmeste til stede.

- Hun har vært konfirmant hos oss. Det var en vakker, søt, blid og flink jente med alle muligheter foran seg, sier sogneprest i Asbak og Tistedal, Lisbeth Heie Gregersen.

Familien har sagt at like kjært som blomster og kranser er en gave til et minnemonument i Halden.

— Vi ønsker et minnested i hjembyen for de ni Halden-ungdommene som var på Utøya 22. juli, sa faren Freddy Lie til Halden Arbeiderblad tidligere denne uken. Faren fortalte til avisen hvordan han fredagen for nesten fire uker siden snakket med datteren Elisabeth i telefon. Hun skrek at en mann i politiuniform skjøt ungdommene på Utøya.

— Det er helt ufattelig. Jeg sliter og har nesten ikke sovet. Det går opp og ned, sa han til avisen.

Østfold AUF er hardt rammet av skytedramaet på Utøya. Seks av ungdommene fra fylket kom ikke tilbake. Familien har samtykket i at Aftenposten omtaler de to søstrene og tapet av Elisabeth.

 1. Les også

  Lukker dørene i terrorsaken

 2. Les også

  Tre ganger så lang responstid

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Her ble ti unge drept. Nå viser Kjærlighetsstien på Utøya vei for andre lands terrorofre.

 2. KULTUR
  Publisert:

  Naboer sier ja til minnesmerke på Utøya-kaia: – Det er ikke vi som er ofrene etter 22. juli

 3. NORGE
  Publisert:

  Utøya-leder blir Nobelkomiteens yngste medlem noensinne

 4. NORGE
  Publisert:

  – Hun har tatt imot nye jenter i AUF og var opptatt av de skulle føle seg trygge og hjemme

 5. NORGE
  Publisert:

  Familien Stoltenberg ønsker minnegave til Utøya: – Det er i Thorvalds ånd

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Klepp tok farvel med viktige spillere: – Veldig vemodig