Norge

Markant nedgang i antall reisende i kollektivtrafikken

Bussen pleier å være full i morgenrushet. Tor Amund Storaas er psykolog på vei til jobb.

Kollektivtrafikken går som normalt, men passasjerene er betydelig færre enn vanlig. Vy anslår 10 prosent belegg på togene fredag morgen.

 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

Tog, buss og T-bane kjører som normalt, men folk holder seg unna kollektivtransport i morgentimene fredag.

– Folk er lojale mot myndighetenes krav om å begrense reiseaktivitet, og det ser ut som om de er flinke til å overholde reiserestriksjonene, sier kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby.

Han er på Oslo S, der det er markant nedgang i togpassasjerer.

37-bussen er vanligvis full fredag morgen, men bare 11 passasjerer var på bussen på Galgeberg rett før kl 8. Sperrebånd er satt opp for å verne Ruters sjåfører mot smitte.

Stille på Oslo S

– Det er ikke folketomt her, men veldig få mennesker på et tidspunkt det pleier å myldre, sier Lundeby, som selv kom med tog til Oslo på Østfoldbanen i morges.

– Toget som har 240 sitteplasser, hadde 24 passasjerer. Dette er et øyeblikksbilde som sier noe om situasjonen. Våre ansatte har registrert mange tog med veldig få passasjerer i dag, og mange avbestiller sine billetter, sier Lundeby.

Vy kjører full kapasitet som vanlig, 650 tog i døgnet på Østlandet. På plakater og over høyttaleranleggene blir passasjerene oppfordret til å holde minst en meters avstand til hverandre.

 • Les også: Her er Ruters reiseråd
Tomme tog på strekningen Kongsvinger-Asker i morges.

Kjører som normalt

– Enkelte avganger kan bli kansellert som følge av at også vi har personell som er satt i karantene etter reiser i utlandet. Vi jobber på spreng for å minimere konsekvenser av dette, sier Lundeby.

Også Ruter kjører som normalt, men med langt færre passasjerer enn vanlig.

– Jeg har selv hjemmekontor, og det ser ut som om folk er flinke til å overholde myndighetenes reiserestriksjoner, sier pressekontakt Øystein Dahl Johansen i Ruter.

Han sier de kjører full kapasitet.

– Noen må reise, og det skal være mulig for dem å holde avstand til hverandre, sier Dahl Johansen.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Kollektivtransport
 3. Ruter
 4. Vy
 5. Tog