Norge

- 12 menn i marokkansk narkonettverk pågrepet

Politiet mistenker at nettverket har omsatt 1,2 tonn hasj på det norske markedet.

  • Arild M. Jonassen

Som ledd i opprullingen av et stort marokkansk hasjnettverk startet Oslopolitiet onsdag en storaksjon mot narkohaier i Oslo.

Aftenposten.no publiserte i går morges en video som viste hvordan politiet slo til mot nettverket (se videoen øverst). Nå har politiet pågrepet ytterligere personer som er tilknyttet nettverket.

Inntil i går kveld var 12 menn pågrepet og siktet som underleverandører av hasj til gatemarkedet rundt Oslo S.

Mistenker omsetning på 1,2 tonn

Jakten fortsetter, for spanerne har fått en liste med nær 20 navn på hasjhandlere som samlet skal ha omsatt minst 1,2 tonn hasj via gateselgerne i sentrum de siste ett til to årene.

Flere av disse mellommennene har selv et betydelig nettverk av underleverandører og selgere på gateplan.

Om politiet klarer å knytte nettverket til en omsetning av 1,2 tonn hasj, vil dette være den største narkotikasaken norsk politi har rullet opp.

— Vi har beslaglagt 45 kilo hasj i ett parti, og opptil kilobeslag av hasj også hos andre underleverandørene. Dertil har vi tatt en del kokain, LSD og marihuana pluss 300.000 kroner i kontanter, sier politioverbetjent Harald Bøhler i seksjon for organisert kriminalitet.

Les også

Her knuser politiet døren til en narkotika-mistenkt

Han sier beslagene underbygger saken mot mange av de pågrepne. Minst en av disse vil bli fremstilt for varetekstfengsling. Toppene i den norske delen av det marokkanske nettverket ble pågrepet tidligere i år. Bøhler sier mye tyder på at underleverandørene nå får forsyninger av andre nettverk.

— De aller fleste i det kriminelle miljøet kjenner hverandre. Det er intet problem å finne nye leverandører, sier han.

Tredobling av hasjbeslagene

Helt oppdaterte tall fra Kripos viser at det er beslaglagt 2,5 tonn hasj i Norge hittil i år, mot 824 kilo i hele fjoråret. Det er også en viss økning i antall beslag i år fra 10 000 i hele fjoråret til 10 800 beslag hittil i år.

Fungerende kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos understreker at deres beslagstall også inkluderer hva tollvesenet foretar av hasjbeslag.

— Våre eksperter mener de kriminelle nettverkene er blitt mer aktive, men at bildet er sammensatt, sier Bye Sandal.

Hittil i år har Tollvesenet beslaglagt 1460 kilo hasj. Det er fire ganger så mye som på samme tid i fjor. Mye av økningen skyldes ett digert beslag i Larvik, men antall beslag har uansett økt fra 695 kilo i fjor til 838 kilo i år.

Trailer med 560 kg hasj

Det var i forrige uke våkne danske tollere avslørte smuglerforsøket i på fergekaien i Hirtshals med en mobil skanner. Blant 50–60 trailere som skulle være med til Kristiansand, var det én som hadde to paller som vakte tollernes mistenksomhet. Innimellom de legale betongelementene sto pallene med over et halvt tonn hasj.

Det er bare en måned siden norske tollere stoppet en annen trailer med 560 kilo hasj i lasten. Den hadde passert Hirtshals, og ble tatt i den andre enden av fergeturen, i Larvik.

— Hvor ofte det kommer slike lass, hvor mange vi ikke tar, det vet vi ikke. men hvert døgn kommer 200–250 trailere til Norge bare med fergene fra Hirtshals. Det er bare en liten andel av trailere som kommer hit hver eneste dag, sier kontorsjef Helge Breilid ved tollregion Sør.

Det er ikke tilfeldig at tollerne har gjort to store hasjbeslag på trailere, innimellom annen, fullt legal last de siste ukene.

— Nei, vi har tro på at mye av smuglingen skjer på denne måten. Derfor har vi konsentrert oss om miljøet, sier regionsjef Per Vikøren i Kristiansand. Han planlegger flere målrettede aksjoner mot miljøet før jul.