Norge

Testkommunene starter utprøving av varsling i Smittestopp-appen

Drammen, Tromsø og Trondheim starter mandag utprøving av varslingsfunksjonen i Smittestopp-appen.

Testkommunene Drammen, Tromsø og Trondheim prøver fra mandag ut varslingsfunksjonen i Smittestopp-appen. Kommunenes innbygger vil da få en SMS hvis de har vært i nærheten av noen som er smittet, og få beskjed om å kontakte lege. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB

Fra og med tirsdag kan app-brukere i testkommunene få en sms dersom de har vært utsatt for smitte.

– Vi er veldig glade for at disse kommunene setter av tid til å hjelpe oss med å se hvordan appen virker. De skal blant annet bistå i å se hvor treffsikker den er, om den varsler om de riktige nærkontaktene og hvordan varsel til personer som har vært utsatt for risiko, skal se ut på SMS, sier fungerende assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Drammen, Tromsø og Trondheim er valgt ut fordi kommunestørrelsen egner seg for utprøvinger. De har ikke så mange koronatilfeller at det blir for mye arbeid å kvalitetssikre listen over nærkontakter, samtidig er det nok smittetilfeller til at appen kan oppdage nærkontakter. Flere kommuner vil etter hvert bli koblet inn for å utvide testområdene ytterligere.

Et av formålene med appen er at helsemyndighetene raskt og automatisk kan varsle personer som kan ha vært utsatt for smitte fra koronavirus, i tillegg til at appen kan gi data om hvordan befolkningen beveger seg. Den vil også gjøre det lettere å vurdere hvordan smitteverntiltakene virker.

Meningen er at slike varsler skal automatiseres i løpet av mai., etter at erfaringene med varsling er gjennomgått og forbedringer gjennomført.

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. VERDEN

  Rekordmange dør av korona. Nå vil Russland prøve «den svenske modellen».

 2. VERDEN

  Frankrike stenger ned igjen. Innbyggerne hamstret dopapir, pasta og kontorutstyr.

 3. NORGE

  Helsetoppene endrer koronastrategi. Nå vil de spille mer på følelser.

 4. NORGE

  Direkteblogg om korona

 5. OSLOBY

  Blå stenger for kulturarrangementer etter jul

 6. VERDEN

  Pandemiens andre bølge vokser. Her er de dramatiske nyhetene som kom torsdag.