Norge

Slik skal norsk politi stoppe spyttende fanger

Norsk politi bruker 400 000 kroner på slike spyttbeskyttere.

Spesialsydde hetter og et avansert håndjernsystem er politiets nyeste hjelpemidler for å nøytralisere ekstra grisete og uregjerlige fanger.

  • Mats Bleikelia

Fra tid til annen må politiet hanskes med folk som spytter, klorer, sparker og slår.

Det gjelder blant annet ved enkelte tvangsreturneringer. Som en følge av dette er det nå satt av 400 000 kroner til kjøp av spyttbeskyttere og ytterligere 640 000 kroner til såkalt «ledsagerutstyr», opplyser Politiets data— og materielltjeneste (PDMT).

Spyttbeskytterne er i realiteten spesialsydde hetter som tres over hodet på krakilske arrestanter. Materialet i hetten er gjennomsiktig og puster, men er samtidig så finmasket at det fanger opp spytt og gørr før det rammer politibetjenter eller andre som måtte befinne seg i nærheten. Lignende utstyr er i bruk i blant annet Australia og USA, hvor det markedsføres under navn som «Spit Sock» og «Spit Hood». Håndjernsystemet «Body Cuff» har vært i bruk i Politiets utlendingsenhet (PU) i flere år allerede, men skal nå gjøres tilgjengelig for alle landets politidistrikter, ifølge et skriv fra Politidirektoratet.

«Body Cuff» består av et magebelte med tilhørende håndjern og fotlenker som kan reguleres ved hjelp av reimer. Oppfører arrestanten seg fint, har vedkommende relativt god bevegelsesfrihet. Slår vedkommende seg vrang, drar betjentene i et par stropper, og fangen uskadeliggjøres i løpet av brøkdelen av et sekund:

Les også

Hevder OL-vektere får jukse på eksamen

Hendene låses inntil kroppen, og det blir umulig å løpe. Beltet er også utstyrt med håndtak i bakkant, slik at arrestanten i verste fall kan løftes opp og bæres horisontalt.

- Dette er utstyr som skal sikre personen selv, våre ansatte og andre i nærheten — som for eksempel passasjerer på et fly, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i Politiets utlendingsenhet.

Leverandøravtaler skal være på plass i løpet av høsten.

Les også

  1. Kriminelt miljø klipper av fingre og ører som straff