Norge

Bømlo kommune ble anmeldt for brudd på flaggloven. Slik var reaksjonen.

LANG REKKE: Ukjente initiativtakere har hengt opp lange rekker med prideflagg på Svortland i Bømlo kommune.

Mandag morgen var sentrum av Bømlo pyntet med lange rekker av regnbueflagg langs veier og i butikklokaler.

  • Karoline Risnes

(Bergens Tidende): Regnbueflaggene er hengt opp etter at det den siste tiden har vært debatt rundt kommunens avgjørelse om å støtte pridemarkeringen i nabokommunen Stord.

Bømlo-ordfører Odd Harald Hovland (Ap) fremmet i juni et forslag om å heise prideflagget på rådhuset, for å vise støtte til pridemarkeringen på Stord, skriver NRK.

Ble anmeldt

Flagget ble heist den 10. august, men i etterkant ble kommunen anmeldt for markeringen. Anmeldelsen kom fra Partiet De Kristne, som mente at kommunen brøt flaggloven da de heiste regnbueflagget.

Politiet henla saken, men mener likevel kommunen brøt loven.

FLERE FLAGG: I løpet av dagen ble det hengt opp stadig flere flagg på Bømlo, forteller Marthe Karine Sønstabø Halleraker.

– Hvis det hadde vært et Pride-arrangement fra Bømlo rådhus, hadde en hatt anledning til å flagge. Det var det ikke her, dette var mer en støttemarkering til «Storapride». Slik vi ser det, er det ikke anledning til å flagge når man ikke har noe tilhørende arrangement, sa politiadvokat Sveinung Andersen til NRK.

Som et motsvar til Partiet De Kristne sin politianmeldelse delte ukjente initiativtakere ut regnbueflagg og hengte opp plakater i sentrum natt til mandag.

Marthe Karine Sønstabø Halleraker bor på Bømlo, og er begeistret over å se så mange regnbueflagg i sentrum.

– Da jeg så det i dag tenkte jeg at dette var flott. Jeg synes det er en fin måte å vise støtte, sier hun.

– De som mener sterkest roper høyest

Halleraker har fulgt med på diskusjonene som har pågått de siste ukene, og synes det er synd at saken har blitt til en stor debatt.

VIKTIG BUDSKAP: Carine Sønstabø Halleraker (til v.) og mamma Marthe Karine Sønstabø Halleraker synes flaggene representerer et viktig budskap.

– Debatten har rullet og gått, men ting foregår stort sett i kommentarfeltene. For min del så tenker jeg at dette ikke burde vært en debatt, det handler om å ta standpunkt. Enten aksepterer man folk eller så gjør man det ikke, sier hun.

Halleraker er overbevist om at flertallet av innbyggerne i kommunen er positivt innstilt til flaggene som nå er hengt opp.

– Jeg har ennå ikke snakket med noen som har sagt noe negativt i dag. I kommentarfeltene ser vi ytterpunktene. De som mener sterkest roper høyest. Vi må huske at det er en stor andel som ikke sier noe, og jeg tror de er positive, sier hun.

FIKK FLAGG: Flere boliger og bedrifter på Svortland fikk utdelt regnbueflagg natt til mandag, mange valgte å henge disse opp.

Nå håper bømlingen at saken kan bidra til at flere kan føle seg støttet av de andre innbyggerne i kommunen.

– Dette viser kanskje et behov for å markere litt. Kanskje det er på tide å arrangere pride på Bømlo også, sier Halleraker.

Les mer om

  1. Pride
  2. Bømlo
  3. Stord