Mystisk sykdom: – Umulig å vite hva hundene er smittet av

Dyreklinikkene ringes ned av bekymrede hundeeiere. Veterinærkjede anslår at 20 hunder er døde i smitteutbrudd.

Mattilsynet anbefaler å unngå å hilse på andre hunder en stund fremover. Her er Marit Elise Sandbakken med hunden Walter.

Telefonen gløder ved dyreklinikkene i Oslo-området. Folk blir engstelige når hunden kaster opp eller har diaré. Foreløpig kan det virke som smitten sprer seg.

Ved Anicura-klinikkene, som først varslet om utbruddet, er syv hunder døde. Veterinær Sasja Rygg sier nå at hun regner med at minst 20 hunder totalt har mistet livet så langt.

– Hvis det er tegn til blodig diaré eller oppkast hos en ellers frisk hund, ville jeg tatt kontakt med veterinær. Jeg ville ikke sett det an lenger enn et par timer, sier Rygg.

Les rådene fra veterinærkjeden Anicura lenger ned i saken.

NRK melder torsdag ettermiddag om avlyste flere hundearrangementer rundt om i landet. Blant annet er hundeløpet Vam Dogrun i Tønsberg innstilt.

Les også

Advarer hundeeiere i Oslo-området om dødelig sykdom

Samarbeider for å finne ut hva utbruddet kommer av

Akkurat nå jobber Veterinærinstituttet, Smådyrklinikken ved NMBU Veterinærhøgskolen, andre dyreklinikker og Mattilsynet på flere områder. De ønsker blant annet å finne ut om dødsfallene skyldes et utbrudd, det vil si at dyrene er blitt syke av samme smitte.

Noen av prøvene, blant annet av bakterier, tar dager eller uker å få svar på. Akkurat nå er tre hunder obdusert. De syv hundene som er døde, er både jakthunder og andre raser av forskjellig alder.

Ann-Margaret Grøndahl, seksjonssjef i Mattilsynet for dyr på Romerike, Oslo, Asker og Bærum, er overrasket over at så mange hunder er blitt så syke på så kort tid. De fleste hundene er i Oslo-området, men andre syke hunder er blant annet undersøkt i Tønsberg-området, på Tynset og i Trøndelag.

– Hva vet dere nå om årsaken?

– Vi har noen hurtigtester, blant annet på Parvovirus, men det ser ikke ut som om det er det. Obduksjonene viser store endringer i hundenes mage og tarmkanal, men vi vet ennå ikke årsaken.

– Har dere en beredskapsplan om dette blir en epidemi?

– Ja. Det blir kartlegging ved å se på hvert tilfelle, som vi gjør nå, innhente prøver og sammenligne, sier Grøndahl.

Hun støtter oppfordringen fra veterinærer om at hundeeiere nå bør begrense kontakten med andre dyr.

– Jeg ville luftet hunden litt mer kontrollert i tiden fremover, sier hun.

Mattilsynet antar at det er virus eller bakterier som er årsaken til at så mange hunder er blitt syke. De har ikke fått melding om sykdomstilfeller med lignede symptomer hos andre dyrearter, og det er så langt ingen indikasjoner på at dette er noe som kan smitte til mennesker.

Avventer oppdatering fra Mattilsynet

Aftenposten har snakket med flere dyreklinikker i Oslo-området. Personalet forteller om en stor pågang av engstelige hundeeiere.

De avventer nå neste oppdatering fra Mattilsynet, som er ventet å komme i løpet av dagen.

Spesialist i sykdom på hund og katt, veterinær Kjetil Ueland ved Stabekk dyreklinikk, har en ti år gammel hund med mage- og tarmsymptomer. Den er innlagt på tredje dagen og ligger på drypp. Det vil si at den får væsketilførsel slik at en unngår dehydrering. Hunden får også antibiotika. Ueland kan ikke si om den har samme lidelse som hundene som har dødd.

– Vi har tatt prøver av absolutt alt, blod, avføring etc. og har sendt det videre.

– Det ser ut som den vil klare seg, for nå tar den til seg noe føde. Men den er virkelig syk, sier veterinæren.

– Hva tror du hundene kan være smittet av?

– Det er foreløpig umulig å vite. Men vi hadde en lignende situasjon på 1980-tallet. Den gangen var svaret et nytt virus, nemlig PARVO-viruset som det i dag vaksineres mot. Viruset fra kattepest muterte, det vil si at det endret seg og ble Parvoviruset som gikk på hunder. Noe lignende kan ha skjedd nå. Vi kan ha å gjøre med et nytt virus, et nytt agens, som det heter, sier han.

Sasja Rygg er veterinær i Anicura-klinikkene som først varslet om at flere hunder har dødd etter blodig oppkast og diaré.

Råd til hundeeiere

Anicura dyreklinikker har nå utformet råd til alle hundeeiere, som også baserer seg på endel av rådene fra Mattilsynet.

  • Begrens nærkontakt med andre hunder.
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.
  • Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært.
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund.
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.
  • Store ansamlinger, som utstillinger og dressurkurs, bør unngås eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.

Ikke all oppkast eller diaré er farlig

– Hvis en hund har diaré eller kaster opp, kan det komme litt blod eller lyserød farge, uten at dette trenger å være farlig eller livstruende. Det som er viktig, er å se an hundens allmenntilstand og om det er endel blod. Dette sier fagansvarlig for Evidensia-klinikkene, Monica Heggelund.

Veterinær Monica Heggelund i Evidensia-klinikkene ber hundeeiere vurdere hundens allmenntilstand dersom den får oppkast eller diaré. Bildet er tatt i forbindelse med en annen reportasje, denne hunden er ikke smittet.

Også Evidensia-klinikkene ringes nå ned av hundeeiere som lurer på om de bør oppsøke veterinær. Tall fra Evidensia viser at klinikkene hatt dobbelt så mange hunder med blodig oppkast og/eller diaré i august 2019 som i august 2018.

Ni slike pasienter reiser hjem fra Evidensia i dag. Også katteeiere bekymrer seg over utbruddet blant hunder.

– Kan katter også smittes?

– Det er ikke er noe som tyder på at katter er blitt syke av dette, sier Heggelund.