Ta kontrollen over ruteren

En dose grunnleggende kunnskap for deg med hjemmenettverk.

FS00033619.jpg

Noen ganger kan nettverk være velsignet enkelt. Du plugger i strømmen og en kabel, skriver inn ett passord og kan leve herrens glade surfedager.

Andre ganger er nettverk noe skikkelig makkverk som gir deg hodeverk. Du kan få problemer med dekningen, ytelsen eller stabiliteten – enten med hele nettverket eller enkelte enheter.

Da er det viktig å vite hvordan du tar kontroll over nettverket for å kunne fikse problemene, og full kontroll får du først når du logger deg inn på ruteren din.

Les også

Slik får du raskere trådløst nett

Dessverre er det ikke alle som vet hvordan de skal gjøre dette. I denne lille guiden har vi derfor kun ett eneste mål, og det å gi deg denne kontrollen.Hvis du allerede vet hvordan du skal gjøre dette, får du nok dessverre ikke så mye igjen av å fortsette å lese.

En uforholdsmessig stor andel av rutere som blir solgt blir nemlig returnert til butikkene fordi de "ikke virker". I mange tilfeller ligger nok heller problemet i at de ikke er satt opp skikkelig.

Fem enkle trinn

Nettverk er sjelden så enkelt som vi håper det skal være, men er heller ikke så umulig som det av og til virker. For å få med oss så mange som mulig har vi valgt å snekre sammen en god, gammeldags femtrinnsplan som forhåpentligvis vil gi deg innpass på ruteren.

1. Si hei til ruteren : Det første trinnet må nok være å fortelle litt om hva en ruter faktisk er.

FS00033621.jpg

Litt enkelt kan vi si at en ruter gjør det den heter – den sjekker dataene som går over nettverket og finner ut hvor disse dataene skal. Deretter ruter eller videresender den dataene ut og inn fra Internett eller til og fra de riktige datamaskinene på det lokale nettverket.Du kan godt sammenligne dataene med pakker som har en mottaker— og avsenderadresse. Ruteren fungerer da som en lokal postterminal som tar imot, sorterer og sender ut.

Men en moderne ruter gjør langt mer enn bare å videresende datapakker. Uten å gå i detaljer har den også ofte rollen som brannmur, svitsj, trådløst aksesspunkt og kanskje printserver. Dette gjør det bare enda mer viktig å kunne administrere den.

Minitips: Slik «ser» du de trådløse radiobølgene (hos Hardware.no)

2. Inn på nettverket: Å koble seg på nettverket gjør du aller enklest med en nettverkskabel.

FS00033624.jpg

Det er at du strekker en ledning, en såkalt TP-kabel, fra en nettverksport på ruteren din til en lik port på datamaskinen. Da er det lite som kan gjøres feil, og du er sikker på at du faktisk er koblet til ditt eget nett. Med kabel trenger du heller ikke noe passord for å komme deg inn.Hvis du sitter hjemme og leser dette på Internett, er du allerede på nettverket. Hopp gjerne til neste trinn.

Kabel er kanskje best, men mange foretrekker naturligvis en trådløs tilværelse. Med enheter som nettbrett eller mobiltelefoner har du jo heller ikke noe valg. Da er det greit å vite hvilket nett som faktisk er ditt, og det er flere måter å finne ut det på.

Du kan starte med å kikke på selve ruteren. De fleste produsenter og bredbåndsleverandører passer på å ha ruterens nettverksnavn, også kjent som SSID, skrevet ned på en egen lapp. Denne sitter gjerne under eller et annet sted på ruteren, alternativt følger med dokumentasjonen. Her finner du også passordet du skal logge inn med.

Finner du ikke denne informasjonen kan du se etter en SSID med produsentnavnet til ruteren i seg. Det kan også være smart å stille seg opp rett ved ruteren når du søker – da kan du nemlig luke unna de andre nettverkene som ikke har alle strekene inne på signalstyrke. Men med mindre ruteren er usikret (har åpent nett), må du jo fremdeles finne passordet.

Ellers kan du som nevnt koble deg direkte til nettverket med kabel, om ikke annet akkurat for å kunne logge deg inn på ruteren. Da kan du nemlig sette SSID og passord til det du selv vil, slik at du kan bruke trådløs tilkobling fremover.

Minitips: Skrik ut med «smarte» nettverksnavn (hos Hardware.no)

3. Kjenn dine IP-adresser: Når vi nå endelig er sikre på at du er på riktig nett, er tiden kommet til å logge seg på ruteren. Dette gjør du ved å skrive inn ruterens IP-adresse i adresselinjen på nettleseren din. Slapp av, det er enklere enn det høres ut som.

FS00033617.jpg

IP-adressen bør stå i dokumentasjonen som fulgte med ruteren, og er typisk 192.168.0.1. Ellers finner du den kjapt ved å bruke kommandoen ipconfig i et kommandovindu. Kommandovinduen åpner du på sin side enklest ved å trykke på tastaturets Windows-tast, skrive cmd og trykke Enter.I listen av informasjon som dukker opp skal du da se etter Standard gateway. Tallrekken bak, som består av fire punktumseparerte tall mellom 0 og 255, er da IP-adressen til ruteren.

Bruker du Mac finner du den samme informasjonen i Systemvalg, under Nettverk -> Avansert og TCP/IP-fanen.

4. Logg deg inn: Hvis du aldri har vært inne på ruteren din før – og siden du leser denne artikkelen er det en god mulighet for det – skal du logge deg inn med standard brukernavn og passord. Også dette skal følge med ruterens dokumentasjon.

FS00033618.jpg

Finner du ikke dokumentasjonen er brukernavnet som regel admin, og passordet blankt eller det samme som brukernavnet. Noen rutere har også kun passord, som sett under.Stemmer ikke dette er det grei skuring å søke etter den informasjonen på nettet. Vi har funnet en diger liste her, klikk deg inn på din modell for å se standard brukernavn og passord (standard IP-adresse er for øvrig også listet).

Merk at dersom du har kjøpt eller arvet en brukt ruter, kan passordet godt ha blitt satt til noe annet. I så fall er det mulig å fysisk nullstille (resette) ruteren – sjekk manualen for mer informasjon om dette.

Minitips : Sett ruteren på rett sted (hos Hardware.no)

5. Navigering og hjelp: Hvis du har kommet så langt som dette er du over både en og to kneiker. Herfra står du fritt til å klikke deg rundt på forskjellige sider og menyer.

FS00033620.jpg

Navigeringen er som vanlig med nettlesere, så hvis du forandrer på noen verdier må du med de fleste rutere trykke på en "lagre"-knapp før innstillingene tas i bruk.For brukergrensesnitt, menyer og innstillingsmuligheter er det dessverre ingen standard, noe som gjør det vanskelig å gå gjennom hele sulamitten. Til gjengjeld har de fleste rutere en anstendig hjelpemeny som du kan og bør bruke flittig.

Lenger enn dette skal vi ikke gå i denne guiden. Vi ville bare sikre oss at det aller mest grunnleggende er på plass, slik at vi fremover kan komme med flere tips og guider rundt nettverk.

Les også hos Hardware.no: