Norge

Politiet brukte neglelakkfjerner for å få løs demonstranter

Drøyt ti demonstranter fra Extinction Rebellion limte seg fast ved Norges Bank i Oslo. Politiet fikk dem løs, og de fikk fortsette aksjonen på en tildelt plass.

Extinction Rebellion Norge demonstrerte utenfor Norges Bank fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

  • NTB-Alexander Vestrum

Meldingen om markeringen kom klokken 14.30 fredag ettermiddag. Det var ifølge politiet rundt ti demonstranter.

– De var både i foajeen og utenfor Norges Bank. Dette var en markering som ikke var meldt. De var i ferd med å lime seg fast, opplyser operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB.

– Svik mot fremtiden

Demonstrantene på utsiden av Norges Bank limte seg fast i hverandre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Demonstrantene hadde plakater med budskap som «Oljepenger – Svik mot fremtiden» og «Vi drukner andre nasjoner», samt krav om at oljefondet trekker seg ut av kullvirksomhet.

De sikkerhetsansvarlige i Norges Bank ønsket å få bort demonstrantene fra foajeen, samt flere som sperret for inn- og utgang fra bygningen, ifølge politiet.

– Vi fikk en grei dialog med demonstrantene. Med litt neglelakkfjerner klarte man å løse opp limet. De som var på utsiden, fikk tildelt et område der de kunne stå, sier operasjonsleder Jøkling.

Det ble en god dialog med demonstrantene, ifølge politiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Les også

Carine Smith Ihenacho styrer 9158 selskaper på vegne av deg og meg

Høy terskel for ytring

– Vi har lav terskel for at folk skal kunne få ytre seg, legger operasjonslederen til.

Demonstrantene sprayet også en slags maling på vinduene. Ifølge politiet er det usikkert om Norges Bank vil anmelde skadeverket.

Det var den norske avdelingen av gruppen Extinction Rebellion som sto for markeringen. Tidligere har gruppen plantet et epletre, en mynteplante og gressløk foran Stortinget og hatt en markering der de la seg ned – en såkalt die-in – på taket av Operaen i Oslo.

I Storbritannia har Parlamentet som det første i verden erklært klimakrise, i et forsøk på å møte kravet fra demonstrantene i Extinction Rebellion i landet.