Norge

Direktøren i Mattilsynet går av etter avsløring om feilaktig rapport fra minkfarm

Harald Gjein slutter som administrerende direktør i Mattilsynet på grunn av en feilaktig inspeksjonrapport mot en pelsdyrbonde i Sandnes i Rogaland.

Harald Gjein har vært direktør for Mattilsynet siden 2011.
 • NTB
 • Andreas Veggeland

Gjein har fredag orientert landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) om at han fratrer sin stilling.

– Den siste uken har Mattilsynets troverdighet som tilsynsmyndighet blitt trukket i tvil i forbindelse med tilsyn hos en pelsdyrbonde i Rogaland. Mattilsynets troverdighet står og faller på at samfunnet har tillit til at tilsyn, veiledning og saksbehandling utføres på en korrekt måte. På bakgrunn av denne situasjonen finner jeg det riktig å fratre min stilling, slik at andre kan lede Mattilsynets viktige arbeid videre, sier Harald Gjein.

Saken ble avslørt i NRK og Stavanger Aftenblad 19. mai.

Landbruks- og matdepartementet vil utnevne en fungerende administrerende direktør.

Regiondirektøren i region sør og vest, samt to ledere ved avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord trer midlertidig tilbake fra sine lederroller mens pågående interne undersøkelser fortsetter.

Rapport full av feil

I en rapport om en minkfarm med 9.600 dyr i Sandnes meldte Mattilsynet om underernærte dyr og anbefalte fôrbytte eller avvikling av farmen. Men NRK avslørte at rapporten fra juni i fjor var full av faktafeil, og det innrømmet også tilsynet. Mattilsynet beklager på det sterkeste det som har skjedd og har sendt en ny tilsynsrapport til minkbonden.

Regiondirektøren i region sør og vest, samt to ledere ved avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord trer midlertidig tilbake fra sine lederroller mens pågående interne undersøkelser fortsetter.

Politiet etterforsker

Torsdag ble det kjent at statsadvokaten i Rogaland har avgjort at Mattilsynet skal etterforskes i saken. Bonden anmeldte Mattilsynet, men anmeldelsen ble opprinnelig henlagt. Ifølge Stavanger Aftenblad er ansvaret for saken flyttet til Haugesund. Bakgrunnen for det er at en av de involverte inspektørene tidligere har vært ansatt i politiet i Sør-Rogaland.

Samme dag ble inspektørene, avdelingssjefen og regiondirektøren anmeldt av fylkesordførerkandidat Margrete Dysjaland (Frp), skriver Nationen. Regiondirektør Ole Fjetland sa da til avisa at han ikke har sett anmeldelsen, og at han tar det til etterretning.

– Tung avgjørelse

Harald Gjein har ledet Mattilsynet siden juni 2011.

– Dette er en tung avgjørelse å ta, men for meg er det viktigste at tilliten til Mattilsynet gjenreises, sier han.

– Jeg er stolt av å ha fått lov til å lede mine 1.250 medarbeidere som hver eneste dag går på jobb for å sikre et samfunn der maten er trygg og dyra har det godt, fortsetter han.

Det var i desember at minkbonden leverte en anmeldelse til politiet. I anmeldelsen hevder minkbondens advokat, Arvid Sjødin, at Mattilsynet med sin rapport har forklart seg falskt om forholdene på gården.

Anmeldelsen ble henlagt av politiet i februar. Denne avgjørelsen ble påklaget av minkbonden og sendt videre til statsadvokaten for klagebehandling. Politiet skrev da en innstilling der de anmodet om at saken burde forbli henlagt.

Det var i dette minkanlegget det omstridte tilsynet foregikk.

Politiinspektør Sigve Espeland i Sør-Vest Politidistrikt opplyste mandag ettermiddag til Aftenbladet at politiet nå har endret mening i saken. Espeland har derfor kontaktet statsadvokaten og opplyst om at politiet ønsker at saken etterforskes likevel.

– Har nok tenkt litt for snevert

Det er statsadvokaten som skal avgjøre om saken skal henlegges eller etterforskes. Etter å ha lest både saken og reaksjonene i media, har inspektør Espeland ombestemt seg.

– Jeg har nok tenkt litt for snevert i utgangspunktet. Mattilsynet er et kontrollorgan som folk skal ha tillit til. Det er viktig å finne ut hva som gikk galt og hva feilen kom av i et forebyggende perspektiv, sier Espeland.

 1. Les også

  Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5