Norge

Millioner satt av til svømmeopplæring står ubrukt

Flere millioner kroner satt av til svømmeopplæring til barn i barnehage og til innvandrere står ubrukt selv om mange har dårlige svømmeferdigheter.

Barn på svømmekurs hvor hensikten er å bli trygg under og over vann. Foto: Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix

 • NTB

Etter at regjeringen satte av til sammen over 100 millioner i 2017 og 2018 står fremdeles over 8 millioner igjen som kommunene kunne ha fått i tilskudd.

– Vi sitter igjen med ubrukte midler og ser samtidig at både barn og innvandrere har for dårlige svømmeferdigheter, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til VG.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) viser blant annet til kulturelle forskjeller til at mange barn ikke lærer seg å svømme. Tradisjonelt har det vært en forventning om at det er foreldrenes ansvar å lære barn å svømme.

– Og så er det ikke alle foreldre som har forutsetningen, kunnskapen eller forståelsen for hvor viktig det er å kunne svømme i Norge, eller hvor viktig vannlek er for barn, sier hun til avisen.

Hittil i år har 45 mennesker druknet her til lands. Det er 15 færre enn i samme periode i fjor, viser tall som Redningsselskapet slapp forrige uke. Tre personer mistet livet eller er antatt omkommet i drukning i løpet av helgen. I tillegg til drukningene har det i løpet av helgen også vært flere tilfeller hvor folk har blitt reddet opp av vannet i live.

Les mer om

 1. Barn
 2. Barn og unge
 3. Oppvekst
 4. Undervisning

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Vil flytte svømmeopplæringen utendørs

 2. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Svømmeferdighetene må bli bedre

 3. NORGE
  Publisert:

  14 personer døde i drukningsulykker hittil i juli

 4. NORGE
  Publisert:

  Helgen preget av drukningsulykker

 5. OSLO
  Publisert:

  Person dratt 300 meter nedover Akerselva. Brannvesenet advarer mot bading på grunn av sterk strøm.

 6. NORGE
  Publisert:

  Ny rapport: Frykt for barnevernet og norsk kultur gjør at flere hundre barn er sendt til utlandet mot sin vilje