Slik velger du riktig bærbar PC

Det er mye å tenke på når du skal ut og handle i PC-jungelen, men husk at alle egenskaper er langt i fra like viktige.

FS00042186.jpg
 • Hardware.no
 • Vegar Jansen

Nå er det på tide igjen for mange å kjøpe ny PC. Ved hjelp av hardt oppsparte midler – eller kanskje med Lånekassens velsignelse – har du muligheten til å erverve deg en bærbar PC som skal hjelpe deg gjennom livets mange utfordringer og timer. Men hva slags utstyr trenger du egentlig for å gjøre skole— eller jobbhverdagen litt enklere?

Dessverre finnes det ingen god fasit på hvordan du enkelt skal kunne plukke ut den perfekte bærbare for ditt bruk. Og skulle du finne den, er det heller ikke gitt at du vil ha den. For det er mange faktorer som spiller inn når du skal finne frem til rett laptop, og som med så mye annet er det mer enn fornuft og spesifikasjoner som teller. Det være seg design, farge, merke eller noe helt annet – uansett er følelser også en viktig ting her.

Finn dine bærbare behov

Det første skritt i jakten på en ny bærbar bør være å finne ut av hva den i hovedsak skal brukes til, og ikke minst hvor man skal jobbe med den.

Det vil for eksempel være en fordel å vite om den stort sett skal stå fast plassert på hybelen, eller om den skal være med i veska hver dag. For bærbare til mer «huslig» bruk vil man kanskje vektlegge datakraft, skjermstørrelse og pris. For en mer portabel kamerat bør størrelse, vekt og batteritid være mer i fokus.

Maskinvaren er dog bare en del av bildet. I noen tilfeller, for eksempel ved visse studier, er det en stor fordel å kunne bruke visse programmer. Det kan sågar være et krav. Spiller det da noen rolle om du kjøper en vanlig PC med Windows, eller bør du ha Mac? Krever programmene mye av maskinvaren? Husk at de rimeligste og svakeste modellene vil slite med tyngre oppgaver som videoredigering og nyere spill.

Fokus på de rette tingene

Under søket etter din kommende bærbare er det altså mange avgjørelser som må tas:

 • Hvor viktig er batteritiden?
 • Høy kvalitet eller lav pris?
 • Integrert eller dedikert grafikk?
 • Hvor stor harddisk?
 • Eller skal du ha en SSD?
 • Hvor høy oppløsning må du ha på skjermen
 • Hvor stor skal skjermen være?
 • Trenger du DVD-brenner?
 • Hva med Thunderbolt eller USB 3.0?
 • Integrert 3G?
 • HDMI og VGA?
  Skjerm, tastatur og pekeplate er i våre øyne svært viktige komponenter, med mindre du skal bruke den bærbare mye med en dokkingstasjon. Skjermen skal du jo glo på i årevis, tastaturet skal motta hundretusenvis av trykk, og pekeplaten skal tolke hva dine fingre gjør. Dette er elementer du vanligvis ikke kan oppgradere eller bytte ut, så her er det lov å være kresen. Trives du med disse tre tingene, har du mye på plass.

Skjermens størrelse og oppløsning er selvfølgelig en smakssak. Som tommelfingerregel kan vi si at større skjerm og høyere oppløsning er bedre, men det vil naturligvis også bety at størrelsen og vekten på selve datamaskinen øker.

En skjerm med høyere oppløsning enn den vanlige «standardenK på 1366 x 768 punktet vil som regel heve prisen. Lysstyrke er også viktig med skjermer, spesielt om du har planer om å bruke den utendørs.

Har du mulighet til det, bør du ta en tur i en butikk som har bærbare på utstilling. Der kan du se og kjenne på de forskjellige modellene, noe som gjør det enklere å finne noe du liker. Har de ikke modellen du er interessert i, eller det er langt til nærmeste databutikk, kan du gjøre grundige undersøkelser på nett. Les tester, mange tester (Link til alle testene på Hardware.no).

Harddiskplass trenger du ikke tenke noe veldig mye på. Kjøp heller en ekstern harddisk, bruke lagring i nettskyen eller begge deler. Har du råd og mulighet, så gå gjerne for en bærbar maskin med Solid state drive (SSD) – det vil gi deg en langt kjappere og mer responsiv maskin, og derfor også en bedre brukeropplevelse.

DVD-brenner er på vei ut – minnepinner og deling av filer over nettet har i stor grad tatt over for slike. Om du plutselig skulle få behovet, koster en ekstern brenner – som for øvrig kobles til med USB – under en femhundrelapp.

Videoutgangen HDMI er kjekk å ha dersom du vil bruke din bærbare til å spille av film på flatskjermen. VGA brukes i dag nesten utelukkende for å koble bærbare til gamle, lyssvake projektorer på slitne møterom.

Mobilt bredbånd , eller innebygd 3G-modem, er å finne noen få bærbare. Det kan være et poeng dersom du ofte har behov for nettilgang der det ikke er trådløst eller kablet nett. Men å ha dette som et krav vil sette store begrensninger på modellene du kan velge mellom. Moderne mobiltelefoner og små USB-dongler vil gjøre samme nytten.

Thunderbolt og USB 3.0: Thunderbolt er en av PC-nyhetene for 2012, og er en ny standard for å koble diverse utstyr til datamaskinen. Denne standarden har riktignok vært tilgjengelig på Apples produkter siden i fjor en gang, men har ennå ikke fått et skikkelig fotfeste på andre bærbare.

I våre øyne er en Thunderbolt-kontakt mer en bonus enn et faktisk behov. Enn så lenge er det nemlig langt mellom utstyr som faktisk bruker denne nye tilkoblingen. Vi forventer at flere bærbare med Thunderbolt vil dukke opp senere i år, samtidig som Windows 8 slippes på det frie markedet.

USB 3.0 er på en måte en konkurrent til Thunderbolt. Standarden er riktignok ikke like kjapp eller like allsidig, men har naturligvis fordelen av å være bakoverkompatibel med tidligere USB-versjoner. Sett mot USB 2.0 lover dog USB 3.0 opp mot ti ganger så rask overføringshastighet. I praksis er det ikke riktig så stor forskjell, men USB 3.0 er likevel verd å ha for deg som for eksempel bruker USB til å overføre filer til og fra store minnepinner og eksterne harddisker. Heldigvis begynner USB 3.0 å bli standard på de fleste nye datamaskiner.

Prosessor, minne (RAM) og grafikkløsning utgjør musklene, eller du kan se på det som datamaskinens motor. Hvis du ikke har spesielle krav her, altså: Ikke bruke spesielt krevende programvare og ikke er opptatt av spill, vil du vanskelig velge direkte feil. Dagens PC-er er alle gode nok til å dekke minimumsbehovet, altså klarer de surfing, e-post, videoavspilling, musikk og andre enkle oppgaver med glans.

Dersom du vil sikre deg helt, anbefaler vi minst 4 GB minne og en Intel Core i-prosessor. Disse prosessorene kommer som i3, i5 og i7, hvorav i3 er den «letteste» varianten. For å ha det klart: Du trenger ikke noe kraftigere enn en Core i3 for hverdagslige oppgaver.

Dagens prosessorer har også en innebygd grafikkdel, god nok til å se HD-video og spille en rekke spill. Å se etter en modell med et dedikert grafikkort trenger du kun om du også ønsker å bruke maskinen med de litt tyngre spilltitlene.

Batteritid, altså hvor lenge den bærbare holder ut uten å være tilkoblet strømnettet, er naturligvis viktig. Men det kommer også helt an på ditt bruksmønster. Er maskinen med deg i parken og i lesesalen, eller sitter den som regel trygt plantet på pulten?

Datamaskinens kvalitet er i de fleste tilfeller knyttet opp mot pris. På en dyrere bærbar er det i de fleste tilfeller brukt mer metall i chassis og karosseri, og byggekvaliteten er bedre. Såkalte businessmaskiner er også ekstra robuste, og foretrekkes gjerne av tyngre brukere.

Men for all del - en helt «vanlig» og rimelig bærbar kan også holde i årevis dersom du behandler den relativt pent. Lav pris betyr også at du ikke trenger vente riktig så lenge med å bytte den ut med en nyere datamaskin.

Mac eller PC?

FS00042185.jpg

Dette er et tema som stadig går igjen, og er gjentatte ganger blitt tatt opp. Her er det mange myter og sterke følelser i omløp.Generelt kan vi si at du i de aller fleste tilfeller får gjort de samme oppgavene på en datamaskin med Windows, som på en datamaskin med Apples operativsystem OS X. Men brukeropplevelsen er ikke helt den samme, her er det gjerne en smaks— og tilvenningssak.

I noen spesielle tilfeller kan det være at programvaren som kreves eller er en fordel å ha, ikke kan skaffes til det ene eller andre operativsystemet. Husk da at du kan kjøre Windows på Mac, men ikke omvendt.

Ny Windows på vei

Når vi først er inne på operativsystemer, er det vel også på sin plass å nevne Windows 8. Lanseringsdatoen for dette nye operativsystemet er satt til 26. oktober, og noen lurer nok på om det da er best å vente med et nytt PC-kjøp til etter dette.

Dersom du finner en bærbar du kunne tenke deg, er det ikke noe poeng i å vente på selve operativsystemet. Kjøper du en bærbar med Windows 7 nå, vil det nemlig ikke koste deg mer enn rundt en hundrelapp dersom du ønsker å oppgradere til Windows 8 senere i høst.

Men det er også verd å merke seg at det vil komme en rekke nye modeller i forbindelse med Windows 8-lanseringen. Ytelsen på disse vil ligge på samme nivå som dagens bærbare, men det vil være mer fokus på modeller med berøringsskjermer. Windows 8 har nemlig et skikkelig touch-grensesnitt. Så hvis du ønsker deg en bærbar med berøringsskjerm, vil det nok være verd å vente på laptop-slippet som følger med Windows 8.

Størrelsen teller

Uansett hva din kjære mor har fortalt deg, er det ingen tvil om at størrelsen er viktig. I takt med at stadig mer av vår nett- og databruk foregår på farten, har også fysiske mål, vekt og batteritid fått større fokus.

Viktige stikkord her er ekstra tynne og lette bærbare, som gjerne går under betegnelsen ultraportable eller ultrabooks. De aller rimeligste småtassene er såkalte minibærbare, som hadde sine glansdager for et par år siden. Men små tastaturer og lavoppløste skjermer, samt svært dårlig ytelse, ødela mye av brukergleden for mange.

Minibærbare har derfor i stor grad blitt erstattet av de litt dyrere og større, men også langt bedre ultraportable.

Nettbrett-alternativet

For ikke å glemme nettbrett. Med intuitivt touchgrensesnitt, grei størrelse, lav vekt og god batteritid gjør surfefjøler som Apple iPad, AsusTransformer Pad og Samsung Galaxy Tab en glitrende jobb med nettinnhold, film, musikk og enkle spill.

Men vi kan ikke si at nettbrett ennå er noe fullverdig alternativ til en liten bærbar. Det ene er mangelen på tastatur og pekeplate. Du kan riktignok få Bluetooth-tastaturer og dokkingstasjoner med integrert tastatur, men da får du plutselig to ting å dra med deg i stedet for én.

Et større ankepunkt er at de som regel kjører mobile operativsystemer som Android og iOS. Dette gjør riktignok nettbrettene ekstra enkle å bruke, men det betyr også at programvaren du kan kjøre på dem er begrenset.

Når smått er godt

Små og lette bærbare koster fra litt over to tusen til godt over tyve tusen kroner. Da sier det seg selv at det vil være store forskjeller i kvalitet, materialvalg og ytelse.

I den rimeligste enden av skalaen finner du de nevnte minibærbare, typisk med en AMD-plattform eller Intels Atom-prosessor. Vi anbefaler deg ikke å kjøpe en slik som din eneste datamaskin. Og går du for en slik bærbar, bør du uansett velge en modell med en skjerm på minst 11,6 tommer.

Når du går opp i pris herfra, får du først bedre ytelse, deretter går det i stor grad på design og kvalitet. Her må det bli opp til hver enkelt å finne ut hvor balansen går mellom behov, ønsker og budsjett. Men kun i spesielle tilfeller vil det være noe særlig poeng i å punge ut med så mye mer enn ti tusen kroner for en liten og lett ultraportabel av god kvalitet.

Når ytelsen blir viktig

Ulempen med de minste, letteste og tynneste bærbare, er at du i de aller fleste tilfeller også må gå på akkord med ytelsen. De minste bærbare gir heller ikke "mest for pengene" – da må du bli med oss opp i 15-tommersklassen.

En bærbar rundt denne størrelsen vil naturligvis veie mer enn en mindre modell. Men dersom du ikke har noe imot å dra på litt ekstra vekt, er det ikke noe i veien for at en 15-tommer kan gjøre en god jobb som bærbar. På en slik modell kan det være gjort plass til et stort og/eller utskiftbart batteri, noe som betyr at du ikke trenger bekymre deg for mye om strøm. Men her varierer det også veldig – du finner både batterivinnere og batteritapere i denne klassen.

En 15-tommer har også typisk bedre ytelse enn en mindre bærbar, og det er plass til å putte inn en bedre grafikkløsning.

Bærbare i denne størrelsen har et stort spenn i kvalitet, stil, muskler og pris.

Store ønsker

Fra 17 tommer og oppover går bærbare over til "slepbare". Ekstra god plass kan bety en ekstra harddisk og enda heftigere spesifikasjoner, ettersom det kan gjøres plass til de beste kjøleløsningene. Her er det også mer vanlig å finne modeller med høyoppløst skjerm, altså Full HD eller 1920 x 1080 piksler.

Ulempen med en slik maskin er i første rekke størrelse og vekt. Får den plass i veska di, og er du virkelig villig til å dra med deg flere kilogram ekstra hver eneste dag? Spesielt for deg som krever portabel ytelse, lagringsplass og godt med skjermareal – eksempelvis for videoredigering – vil en 17-tommer fremdeles være et attraktivt alternativ.

De råeste spillbærbare er også 17-tommere.

Kombinasjonsmetoden

Som du sikkert nå forstår, finnes det ingen "perfekt" bærbar. Holder du fokus på én ting, vil du automatisk velge bort noe annet. For eksempel vil en god spillbærbar i de fleste tilfeller være stor, tung og dyr. En liten og lett laptop vil ganske enkelt ikke ha plass til en god nok kjøleløsning, noe som er et viktig poeng med en bærbar for gaming.

Dersom du ikke er villig til å kompromisse på din totale dataopplevelse, er du derfor nødt til å anskaffe flere datamaskiner. Det høres kanskje dyrt ut. Men med litt planlegging, kan to PC-er som utfyller hverandre være et bedre alternativ enn én dyr bærbar som prøver å være god på alt.

For eksempel kan du anskaffe en "hjemmebærbar" med stor skjerm og godt med krefter til å ha stående på hybelen, mens en ekstra liten laptop brukes til å ta notater på forelesningene. Men du trenger jo heller ikke holde deg til bærbare. Du kan like godt kombinere med en stasjonær PC eller nettbrett, alt etter dine ønsker og behov.

Anbefalinger

Redaksjonen i Hardware.no har satt sammen flere gode anbefalinger i flere kategoprier, til hva du bør se etter og velg når du skal kjøpe ny bærbar.