Märtha Louise slutter å bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng

Prinsesse Märtha Louise sier hun er lei seg for at hun brukte prinsessetittelen i markedsføringen av foredragsturneen med kjæresten.

Prinsesse Märtha Louise fikk kritikk for å bruke prinsessetittelen sin i markedsføring av foredragsturneen hun holdt med kjæresten Durek Verrett i vår.

I en post på Instagram skriver hun onsdag ettermiddag at hun fra nå kun skal bruke navnet Märtha Louise i kommersiell sammenheng.

«Det at jeg brukte prinsesse i tittelen på min turné, har jeg sagt tidligere at jeg er veldig lei meg for, og det står jeg fortsatt ved. Det var et feiltrinn og jeg skjønner at det provoserer når prinsessetittelen blir brukt på denne måten» skriver hun.

Märtha Louise fikk i vår kraftig kritikk for å bruke prinsessetittelen sin i markedsføringen av foredragsturneen «Prinsessen og sjamanen» sammen med kjæresten Durek Verrett.

Avisen Fædrelandsvennen skrev på lederplass i mai at hun burde si fra seg prinsessetittelen, noe prinsessen avviste i et intervju med God Morgen Norge at det var aktuelt å gjøre.

Redaktør: Nå har hun ryddet opp

– Jeg er en del av familien, og sånn vil det alltid være. Men jeg forstår kritikken, og jeg forstår at det kan være utfordrende å akseptere meg for den jeg er, sa hun da.

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, sier til Aftenposten at han mener prinsessen har kommet frem til en «klok og logisk» konklusjon.

Han understreker at avisens ytring om at prinsessen bør si seg fra seg tittelen var skrevet på grunnlag av den kommersielle bruken.

– Nå som hun har klargjort å ikke bruke tittelen i kommersiell sammenheng, har hun ryddet opp. Så lenge hun forvalter den med klokskap, ønsker ikke vi at hun frasier seg den, sier Udjus.

Samtaler med familien

Kong Harald har tidligere sagt at kongehuset er i dialog med Märtha Louise om bruken av prinsessetittelen i kommersiell sammenheng, og at de skulle forsøke å finne en løsning. Også kronprins Haakon sa at han ønsket å gå i dialog med søsteren om bruken av prinsessetittelen.

«Diskusjonene er noe jeg har tatt seriøst, og i samarbeid med min familie har vi funnet ut at det er best at vi gjør noen endringer», skriver Märtha Louise.

Kong Harald har tidligere gitt uttrykk for at det var en dialog mellom kongehuset og Märtha Louise om bruken av prinsessetittelen.

Hun sier familien har kommet frem til at hun bruker prinsessetittelen når hun representerer Kongehuset og på offisielle oppdrag i inn- og utland.

«Jeg skal fra nå av ikke bruke min prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Det vil si at jeg i alle kommersielle sammenhenger bruker kun Märtha Louise», skriver hun videre.

Les også

Prins Charles omfavner nå offisielt homeopati. Hva er det med kongelige, kjendiser og kvakksalveri? | Ingeborg Senneset

Lang debatt

Slottet bekrefter opplysningene i en kort melding på sine hjemmesider.

«Prinsesse Märtha Louise har i samråd med sin familie besluttet at hun fra nå ikke vil bruke prinsessetittelen i sin næringsvirksomhet. Prinsessen vil fortsatt bruke sin tittel når hun representerer Kongehuset og i privat sammenheng, men vil bruke sitt navn (Märtha Louise) når hun driver inntektsbringende virksomhet,» heter det i meldingen.

– Utover denne meldingen har vi ingen kommentarer, sier Guri Varpe, Slottets kommunikasjonssjef.

Det var i 2002 at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skulle tituleres som Hennes Kongelige Høyhet.

Årsaken var at hun allerede da hadde startet sin næringsvirksomhet, og Slottet ønsket å skape en større avstand mellom kongehuset og hennes virksomhet. Den beslutningen la, ifølge Slottet, til rette for at prinsessen kunne gå ut i arbeidslivet og drive egen næringsvirksomhet. Som følge av dette, har ikke prinsessen mottatt apanasje, og hun har også de siste årene påtatt seg færre offisielle oppgaver.

Prinsesse Märtha Louise har tre døtre med sin fraskilte mann, Ari Behn. I mai i år ble det kjent at hun har fått seg en ny kjæreste, den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett.

«Jeg er så stolt av deg, baby. Du er en så sterk kvinne», skriver kjæresten Durek Verrett i kommentarfeltet under instagramposten som Märtha publiserte i formiddag.

Det vakte en viss oppsikt da det ble klart at prinsessen er blitt kjæreste med den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett. Her er de to fotografert sammen i København i mai.

– Alle er fornøyd

Prinsesse Märtha Louise drev i mange år en engelskole, den er nå avviklet. I mai i år etablerte hun enkeltmannsforetaket «prinsesse Märtha Louise Kulturformidling.»

– Heter foretaket det samme i dag?

– Ja, det gjør det, bekrefter prinsessens manager, Carina Scheele Carlsen.

Les også

Märthas sjaman-kjæreste sier han kan snu atomer

– Men er ikke det kommersielt?

– Hva firmaet heter har ikke noe å si, det er et enkeltmannsforetak som må ha navnet med, og det er fortsatt prinsesse Märtha Louise. Det er hva som blir markedsført og brukt utad som fra nå av skal brukes uten tittel, sier Carina Scheele Carlsen.

Hun legger til at beslutningen om en innskjerping av prinsessetittelen «er noe alle parter er fornøyd med.»

Slottet henviser til Scheele Carlsen om spørsmål rundt enkeltmannsforetaket navn.

Denne saken oppdateres.