Norge

Dødelig ubåtdrama nær Norge

Den mystiske ulykken på en russisk atomubåt 1. juli som kostet 14 mennesker livet, kunne fått langt mer alvorlige følger, ifølge flere russiske kilder.

Dette er det første bildet av en av de to atomubåtene som var involvert i katastrofen ved Kola 1. juli. Bildet er tatt av nysgjerrige russere i Severomorsk og delt på sosiale medier.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Journalist
1. juli flyr en av NASAs værsatellitter over Finnmark og Kola. Nede til høyre i Mutovskijbukten, på 280 meters dyp, står en atomubåt i brann.
Bare 6–8 mil fra norskegrensen kjemper mannskapene for å stoppe brannen på den topphemmelige atomubåten Losjarik. 14 offiserer mister livet. Hva har gått galt?
Tre dager tidligere forlot de to ubåtene «Losjarik» og Podmoskovje militærbasen Olenaja Goba på oppdrag for Direktoratet for dyphavsetterretning.
Katastrofen skjer når den ca. 70 meter lange Losjarik kobler seg til moderskipet – den 167 meter lange atomubåten «Podmoskovje» med 140 menn om bord.
Brannen bryter ut i batterirommet i spissen av Losjarik og spres til oppholdsrommene. Ubåten blir fylt av giftig røyk.
Bildet fra bloggen Covert Shore, som drives av den anerkjente ubåteksperten H.I. Sutton, viser at atomreaktoren er i rom 5. Bildet er basert på russiske tegninger.
Den brennende atomubåten er koblet til den mye større atomubåten Podmoskovje. Eksplosjoner får ubåtskrogene til å riste. Hvor mye sto egentlig spill?

Mannskapet har akkurat spist middag og gjennomført vaktskifte kl. 20.00 mandag 1. juli om bord på atomubåten Losjarik.

Etter et tre dagers oppdrag på 280 meters dyp, skal «Losjarik» hjem.

Les hele saken med abonnement