Forskere søker deltagere: Hva skjer med dere som er pålagt karantene?
Hvordan er det egentlig å sitte i karantene? Fører det til bekymring og utrygghet? Nå vil forskerne ha tak i deg.
- Tine DommerudJournalist
Tusenvis av nordmenn sitter i egne hjem med strenge restriksjoner. De får ikke treffe andre mennesker, og de oppfordres til ikke å gå ut.
Fordi dette ikke har skjedd i landet i nyere tid, ønsker forskere ved avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo å inkludere så mange som mulig i en studie. Målet er å finne ut hva som egentlig skjer når man holdes karantene i eget hjem.
I tillegg ønsker forskerne å undersøke hvordan symptomene er og utvikler seg hos pasienter med det nye koronaviruset utenfor sykehus.
Ber deg skrive dagbok
– Det vil si ca. 95 prosent av dem som får koronasykdom, sier en av forskerne, Guro Haugen Fossum.
Nå ønsker hun og de andre forskerne å komme i kontakt med så mange smittede som mulig, slik at deltagerne i studien kan begynne å føre en slags dagbok over symptomer.
Forskerne vil gjøre registreringer i hele april og hele mai og følge med på svarene som kommer inn.
Så snart de har 150 personer i hver gruppe (smittet og i karantene), begynner de med midlertidige analyser underveis.
Nå kan folk sitte hjemme. I koleraens tid måtte folk i karantene på Hovedøya.
Tror ca. 13.000 er smittet
Det finnes flere forskningsresultater om sykdommen, blant annet fra Wuhan i Kina. Men de fleste handler om pasienter som hadde alvorlig sykdom og ble lagt inn på sykehus.
– Vi ønsker å undersøke hvilke symptomer og plager som preger dere som har mild sykdom og er hjemme. Vi ønsker også å undersøke hvordan dere ser på egen situasjon og på hjelpen dere har fått, sier Fossum.
Professor Jørund Straand opplyser at deltagelse i Covidnor-studien er helt frivillig, og at forskerne ikke vil drive oppsøkende pasientvirksomhet.
– Ifølge Folkehelseinstituttet var det mandag et sted mellom ca. 7000 og 23.000 smittede i Norge. Vi tror fasiten ligger et sted i midten, rundt 13.000, men tallene er svært usikre. Mange som er vært utsatt for smitte, befinner seg i karantene. Vi har som målsetting at minst 200 av dem som blir med på Covidnor-undersøkelsen, skal ha testet positivt på covid-19 viruset, sier Straand.
Helseleder om karantene-krangelen: – Regjeringens konklusjoner virker underlige
Slik vil studien foregå:
- Pasientene fyller ut en elektronisk dagbok
- Forskerne følger symptomutviklingen dag for dag så lenge man er i karantene eller er syk.
- Det elektroniske spørreskjemaet er enkelt å fylle ut.
Bare forskerne har tilgang til svarene
Skjemaet finnes på nettsiden COVIDNOR.NO.
– Resultatene fra studien vil kunne bidra til en bedre håndtering både av denne epidemien og av eventuelle senere epidemier, sier Jørund Straand.
De som deltar i studien, må oppgi personnummer i spørreskjemaet.