Norge

Forskere søker deltagere: Hva skjer med dere som er pålagt karantene?

Hvordan er det egentlig å sitte i karantene? Fører det til bekymring og utrygghet? Nå vil forskerne ha tak i deg.

Otta i Sel kommune er hardt rammet. Mange av innbyggerne I Otta er karantene. Den tradisjonsrike Pillarguri Kafé er stengt.
 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Tusenvis av nordmenn sitter i egne hjem med strenge restriksjoner. De får ikke treffe andre mennesker, og de oppfordres til ikke å gå ut.

Fordi dette ikke har skjedd i landet i nyere tid, ønsker forskere ved avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo å inkludere så mange som mulig i en studie. Målet er å finne ut hva som egentlig skjer når man holdes karantene i eget hjem.

I tillegg ønsker forskerne å undersøke hvordan symptomene er og utvikler seg hos pasienter med det nye koronaviruset utenfor sykehus.

De som er pålagt å sitte i karantene, får til nød lov å lufte hunden, men ikke snakke med andre mennesker nærmere enn 2 meter unna.

Ber deg skrive dagbok

– Det vil si ca. 95 prosent av dem som får koronasykdom, sier en av forskerne, Guro Haugen Fossum.

Nå ønsker hun og de andre forskerne å komme i kontakt med så mange smittede som mulig, slik at deltagerne i studien kan begynne å føre en slags dagbok over symptomer.

Forskerne vil gjøre registreringer i hele april og hele mai og følge med på svarene som kommer inn.

Så snart de har 150 personer i hver gruppe (smittet og i karantene), begynner de med midlertidige analyser underveis.

Les også

Nå kan folk sitte hjemme. I koleraens tid måtte folk i karantene på Hovedøya.

Tror ca. 13.000 er smittet

Forskerne Guro Haugen Fossum og Jørund Straand ønsker å finne ut hvordan karantene virker på oss. De foreløpige funnene kan foreligge allerede på forsommeren dersom mange nok deltar.

Det finnes flere forskningsresultater om sykdommen, blant annet fra Wuhan i Kina. Men de fleste handler om pasienter som hadde alvorlig sykdom og ble lagt inn på sykehus.

– Vi ønsker å undersøke hvilke symptomer og plager som preger dere som har mild sykdom og er hjemme. Vi ønsker også å undersøke hvordan dere ser på egen situasjon og på hjelpen dere har fått, sier Fossum.

Professor Jørund Straand opplyser at deltagelse i Covidnor-studien er helt frivillig, og at forskerne ikke vil drive oppsøkende pasientvirksomhet.

– Ifølge Folkehelseinstituttet var det mandag et sted mellom ca. 7000 og 23.000 smittede i Norge. Vi tror fasiten ligger et sted i midten, rundt 13.000, men tallene er svært usikre. Mange som er vært utsatt for smitte, befinner seg i karantene. Vi har som målsetting at minst 200 av dem som blir med på Covidnor-undersøkelsen, skal ha testet positivt på covid-19 viruset, sier Straand.

Les også

Helseleder om karantene-krangelen: – Regjeringens konklusjoner virker underlige

Slik vil studien foregå:

 • Pasientene fyller ut en elektronisk dagbok
 • Forskerne følger symptomutviklingen dag for dag så lenge man er i karantene eller er syk.
 • Det elektroniske spørreskjemaet er enkelt å fylle ut.

Bare forskerne har tilgang til svarene

Skjemaet finnes på nettsiden COVIDNOR.NO.

– Resultatene fra studien vil kunne bidra til en bedre håndtering både av denne epidemien og av eventuelle senere epidemier, sier Jørund Straand.

De som deltar i studien, må oppgi personnummer i spørreskjemaet.


Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Sykdom
 3. Karantene
 4. universitetet i oslo