Norge

Politiet om Hagen-dusør: Støtter ikke fremgangsmåten der andre avgjør hvilke tips som følges opp

Mandag ble det utlovet en dusør for tips i Hagen-saken. Politiet er positive til dusør som virkemiddel, men mener tipsene må gå direkte til politiet.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sin bolig i Sloraveien 4 i Lørenskog 31. oktober 2018.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Vi er positive til alle initiativ som kan fremskaffe informasjon i saken. Vi er også positive til dusør som virkemiddel, og har tidligere vært i dialog med familien om dette, sier påtaleleder Haris Hrenovica i Øst politidistrikt i en pressemelding tirsdag formiddag.

Mandag kveld gikk Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, ut på TV 2-programmet Åsted Norge og utlovet en dusør på 10 millioner kroner på vegne av Hagen for tips som kan føre til at Anne-Elisabeth Hagen blir funnet.

Tom Hagen ble 28. april i år pågrepet og siktet for å ha drept kona Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant fra parets bolig i oktober i 2018. Han ble senere løslatt.

Støtter ikke fremgangsmåten

I pressemeldingen skriver Hrenovica at politiet på prinsipielt grunnlag imidlertid ikke kan støtte en fremgangsmåte der andre enn politiet skal bestemme hvilke tips som skal følges opp.

– En forutsetning må være at tipsene går direkte til politiet som har ansvaret for etterforskningen, og uten begrensninger når det gjelder type tips, sier han.

– Det er viktig at politiet på et objektiv grunnlag kan vurdere alle tips opp mot det øvrige materialet vi sitter på. En opplysning som fremstår uvesentlig for andre, kan være av stor betydning for etterforskningen, sier Hrenovica.

Tidligere politietterforsker: – Problematisk

Krimforfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst er kritisk til utlovingen av dusøren.

– Det er ekstra problematisk at 10 millioner i pengepremie vil gi mange tipsere håp om en gevinst. Mange som har tipset politiet uten å få penger, vil nå tipse på nytt. Derved vil forsvarerlaget få et unikt innsyn i hvilke vitner som faktisk vet noe, og de har derved mulighet til å påvirke disse vitnene, sier han til VG.

På et generelt grunnlag mener Horst at dusøren – i en gitt, teoretisk situasjon – kan være farlig for en tipser:

– At vitneobservasjoner sendes eksklusivt til en drapssiktet er et grep som i en ekstrem situasjon kan åpne for at gjerningsmannen kan rydde farlige vitner av veien, sier Lier Horst, som presiserer at dette er en hypotetisk situasjon.

Les også

  1. Familien til Anne-Elisabeth Hagen utlover dusør på 10 millioner kroner

  2. Forsvinningssaken: Kidnappingsteorien er ikke lagt bort, men politiet mener drapshypotesen er ytterligere styrket

Les mer om

  1. Forsvinningssaken på Lørenskog