PST må inn til 22. juli-avhør

Granskingskommisjonen etter 22. juli vil avhøre tjenestemenn i Politiets sikkerhetstjeneste for å finne ut om de burde klart å avsløre og stoppe Anders Behring Breivik før terroren.

22. juli-kommisjonen skal etterprøve PST-sjef Janne Kristiansens interne gransking. FOTO: SCANPIX

I september uttalte justisminister Knut Storberget (Ap) følgende:

«Hva PST visste blir viktigst», og fortalte at han forventer at dette blir et hovedspor for granskingskommisjonen. Nå går 22. juli-kommisjonen stadig tyngre inn i etterforskningen av PST, skriver Dagsavisen.

  • Kommisjonen gjør en fullstendig og selvstendig gjennomgang av disse spørsmålene ved hjelp av våre egne sekretariatsressurser. Vi hadde vårt første møte med PST tidlig i september, og har fått raskt svar på alle våre henvendelser. I første omgang har vi mottatt en stor mengde dokumenter fra PST, hvorav de fleste er graderte, påpeker kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv overfor Dagsavisen.

Selv om PST-sjef Janne Kristiansen har satt i gang interngransking av sine egne og tidligere har sagt at «alle steiner skal snus», varsler kommisjonen nå at den selv innhenter forklaringer fra hennes polititjenestemenn. Dette betyr at kommisjonen etterprøver PSTs egen gransking.

  • Etter dokumentanalyse og nye runder med dokumentinnhenting, planlegger vi å innhente forklaringer fra de aktuelle tjenestemennene og PST-ledelsen om de relevante temaene, forteller komitélederen.
  • Vi vil naturligvis ønske å gjøre oss kjent med PSTs egen evaluering, men vi arbeider helt uavhengig av den, sier Gjørv.