Norge

- Trege DNA-svar kan føre til flere voldtekter

De siste årene er rundt 130 kvinner blitt utsatt for overfallsvoldtekter i Oslo. - En skandale, mener bistandsadvokat Trine Rjukan.

Bistandsadvokat Trine Rjukan mener politiets ressurser bør kanaliseres annerledes.
  • Stein Erik Kirkebøen
  • Karine Østtveit

Det har skjedd dobbelt så mange overfallsvoldtekter i Oslo år som i fjor. På årets 10 første måneder er 49 slike saker anmeldt, den siste nå i helgen. Lisa Hauge (22) opplevde marerittet i 2007. Hun ble truet med kniv og forsøkt voldtatt på gaten av en fremmed mann

Klokken to en julinatt var hun på vei til nattbussen. Utenfor bussterminalen dukket en utenlandsk mann opp. "Oslo er farlig om natten for en jente som deg", sa han – "det er tryggere hvis du holder meg i hånden". Lisa sa nei. Det hjalp ikke. Mannen fulgte etter henne over broen, forsøkte flere ganger å ta på henne. På den andre siden av broen dyttet han henne inn mot en glassvegg.

— Jeg falt i bakken. Og så tok han frem kniven. Han la hånden foran munnen min og sa han skulle kutte strupen min hvis jeg skrek, sier Hauge. Gjerningsmannen holdt kniven mot halsen hennes mens han fikk den andre hånden inn under kjolen hennes. Han forsøkte å få hendene inn under undertøyet for å beføle henne både i skrittet og på brystene.

Glemmer aldri lukten

— Jeg glemmer aldri ansiktet, lukten, stemmen. Flere ganger har jeg følt at jeg har kjent den samme lukten. Da kommer alt tilbake, jeg blir så redd at jeg nesten blir lammet, sier hun.

Den natten utenfor bussterminalen ble voldtektsforsøket avbrutt. En mann og en kvinne kom gående mot dem, mannen ble redd og løp. Senere har politiet koblet ham til to andre forsøk på overfallsvoldtekt de mener har tilsvarende modus. Han ble aldri tatt.

Ga opp skole og jobb

For Hauge satte natten dype spor.

— Etterpå klarte jeg ikke å gå alene ute, selv på dagtid. Jeg gikk på skolen og jobbet ved siden av – men måtte slutte med begge deler. Jeg hadde ingen som kunne følge meg hver dag, selv om folk stilte fantastisk opp, forklarer hun. De første dagene lå hun bare i sengen og sov. Senere kom søvnproblemene og depresjonene. Først etter halvannet år følte hun at livet begynte å komme tilbake på skinner. Hun fikk seg jobb i Securitas, og tenkte at det var godt å være med på å gjøre byen tryggere. I dag bor hun i Tyrkia.

- Men angsten er der jo alltid, sier hun.

Rundt om i landet sitter mange kvinner med den samme angsten. De siste fem årene har rundt 130 kvinner i hovedstaden blitt utsatt for overfallsvoldtekt eller forsøk på overfallsvoldtekt.

Lang tid på DNA-svar

— For oss som jobber med dette, er ressurssituasjonen fortvilende.

Det sier advokat Trine Rjukan. Hun har de siste årene bistått titalls ofre for overfallsvoldtekter, deriblant Hauge og flere av ofrene fra det siste årets bølge av voldtekter i Oslo. Hun mener ressursene i politiet må kanaliseres annerledes slik at det finnes en egen sentralisert spesialenhet for denne typen voldtektssaker, selv om det er opprettet en voldtektsgruppe under Kripos.

Rjukan mener også at trege DNA-svar kan føre til flere voldtekter.

— Det blir sendt inn DNA-prøver til analyse, og mens man venter på treff i arkivet, blir flere kvinner utsatt for voldtekter fra samme mann. Det finnes flere eksempler på dette, sier Rjukan.

- Hvor lang tid tar analysene?

— Selv om de prioriteres, er det snakk om uker og måneder. Jeg vil si det er en skandale, sier hun.

Ber politiledelsen være tydeligere

Tillitsvalgt Sigve Bolstad mener økt fokus på overfallsvoldtekter nødvendigvis må gå utover etterforskningen av andre saker i Oslo-politiet.

Bolstad, som er leder for Oslo politiforening, er bekymret for situasjonen for kollegene i hovedstaden. Først kom terrorangrepene 22. juli, en etterforskning som i seg selv krever enorme ressurser. De siste ukene har fem drap på kort tid og en serie overfallsvoldtekter preget byen.

Selv om oslopolitiet ble tilført 95 nye hoder i terrorsaken, er situasjonen nå svært presset.

-De gjør en god jobb, men kan ikke på kort sikt levere like mye som en som har jobbet en stund og har en god kompetanse. Politifolk yter mye normalt, men nå gir man enda mer enn det. Dette er ikke hardkjør i en begrenset periode, det har gått over lang tid, sier Bolstad, som mener ressurssituasjonen i Oslo var presset allerede før 22. juli.

-Når det kommer slike topper, får man bistand fra stasjonene i Oslo og andre steder. I dette tilfellet har man hentet etterforskere til 22/7 og drapsetterforskning fra de samme stedene. Da er man tømt, legger han til.

Bolstad peker på at ledelsen i oslopolitiet i en periode har endret vaktene ved noen av stasjonene i sentrum for å ha mer politi ute i de åpne rusmiljøene på ettermiddagene og på kveldstid.

-Hvis man nå skal satse mer på forebygging av voldtektene, fjerner man seg fra åpne rusmiljøer. Jeg synes ledelsen kunne vært mer åpen på hvilke konsekvenser det får å skifte fokus.

Bolstad understreker at også sivilt ansatte og ledelsen er under press på grunn av ressursituasjonen.

karine.osttveit@aftenposten.no

Les også

  1. Politiet tar opp kampen mot voldtektene

  2. Oslo-politiet vil ikke bruke «suksessmetode» fra Bergen

  3. Nå kan du engasjere deg for å forebygge voldtekt