Norge

«Vi håper vi får svar på hva som skjedde med Gizem»

I dag drar familien til drepte Gizem Dogan (17) til Utøya. Mest for å føle på hvordan hun hadde det rett før hun ble drept.

Mor Gulderen Yilmaz mistet datteren Gizem FOTO: MARI VOLD

 • Heidi Kultorp
 • Sæba Bajoghli

– Det er forferdelig, mamma. Jeg håper at det ikke er en person med utenlandsk bakgrunn som står bak, sa Gizem med skjelvende stemme til Gulderen Yilmaz da moren ringte for å fortelle henne om bombingen av regjeringskvartalet, skriver adressa.no.

Det var siste gangen Gizem tok mobiltelefonen sin. I dagene etter terrorangrepet på Utøya ringte foreldrene ustanselig. De ringer mobilen hennes fortsatt.

Har en drøm

17 år gamle Gizem Dogan fra Trondheim ble ett av Anders Behring Breiviks 77 ofre etter terrorangrepet 22. juli. I sju dager etter massedrapet på Utøya levde familien med et ørlite håp om at hun var i live.

– Vi lette desperat ved alle sykehusene i Oslo. Kanskje var hun en av de skadde som ikke var identifisert. Vi hadde tusen spørsmål, men vi fikk ikke ett eneste svar, forteller Gulderen Yilmaz og faren Abdulkadir Dogan.

Gizem Dogan (17) ble drept på Utøya. Hun hadde vært medlem av AUF i underkant av to år. FOTO: PRIVAT

Men så kom torsdagen hvor en kvinnelig politiansatt kom hjem til dem og fortalte at datteren var drept. Siden den beskjeden har moren hatt et håp hver eneste kveld før hun legger seg; At hun får drømme om Gizem. Men foreløpig har ikke datteren dukket opp. – Da hjelper det at venninner av Gizem ringer meg når de har drømt om henne. De forteller at hun har det godt.

Adresseavisen møter familien i deres hjem på Tiller. Gizems mormor har fløyet til Trondheim fra Tyrkia for å delta på helgens minnemarkeringer i Oslo. I dag skal hun, foreldrene og onkelen ta båten over til Utøya. Etter besøket på øya setter mormoren seg på flyet tilbake til Tyrkia. Beslutningen om å dra til terrorøya var aldri vanskelig.

– Vi ønsker å oppleve hvordan Gizem hadde det helt til det siste.

Uredd og rettferdig

Den eneste datteren deres ble født på den internasjonale solidaritetsdagen 1. mai. Kanskje var det derfor hun alltid var så engasjert.

– Jeg kunne ha besøk av naboer da Gizem plutselig krevde at vi måtte sette oss ned foran tv-en og se på hva som foregikk i konflikten mellom Israel og Palestina. Hun gikk ofte i demonstrasjonstog i Trondheim sentrum og kunne ikke forstå at andre kunne være i byen uten å delta i markeringene. Gizem var uredd og alltid et hakk foran oss, forteller moren.

Gulderen Yilmaz er sikker på at datteren hadde med seg troen på rettferdighet da Behring Breivik tok livet hennes. Øynene til moren blir svarte når hun snakker om terroristen. Kroppen spenner seg når hun forteller om hevntankene hun bærer. Den eneste gangen moren har følt seg rolig etter drapet, var da hun fikk se datteren sin ved St. Olavs Hospital.

– Hun var så vakker og naturlig. Det var ikke frykt å spore i ansiktet hennes. Tenk det, selv når hun sto ansikt til ansikt med en terrorist så beholdt hun roen.

Verver Ap-medlemmer

Ennå er det for tidlig for familien å forestille seg hvordan de skal komme seg tilbake til hverdagen. Det er søvnløse netter og rastløse dager. Det er vanskelig å planlegge noe som ligger mer enn fem minutter frem i tid. Men terroristen skal ikke vinne. Familien har bestemt seg for å fortsette engasjementet til Gizem.

Abdulkadir Dogan har etter terrorangrepet fått 75 personer til å melde seg inn i Arbeiderpartiet. Tvillingbrødrene på fem år skal få høre alt om søsterens brennende lyst til å hjelpe andre. Familien skal ikke la seg knekke av en gal manns ugjerninger, forteller de.

Ønsker kontakt med AUF-ere

Foreldrene til Gizem vet svært lite om hvordan datteren hadde det da massakren begynte.

– Vi får ikke ro før vi får vite mer om hvem hun var sammen med og hvordan hun reagerte. Jeg tenker på det hele tiden, sier Gulderen Yilmaz.

Familien synes at det har vært vanskelig å få informasjon fra det offentlige. Nå håper de at andre AUF-medlemmer kan kontakte dem dersom de var sammen med Gizem de siste dagene på Utøya.

– Vi ønsker å leve igjen den stunden, få vite hva hun gjorde, sier foreldrene.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Se traileren til den nye 22. juli-filmen

 2. KULTUR

  Anders Danielsen Lie: – Jeg har endret syn på Behring Breivik

 3. A-MAGASINET

  «Ikke ring meg. Dere er verdens beste foreldre»

 4. A-MAGASINET

  Meldingene fra Utøya

 5. VERDEN

  Her ble ti unge drept. Nå viser Kjærlighetsstien på Utøya vei for andre lands terrorofre.

 6. NORGE

  Her er det nye nasjonale minnesmerket etter 22. juli