Folkekamera med ekstremoppløsning

Nikons nye speilreflekskamera D3200 har fått en oppløsning på 24 megapiksler.

Nikon D3200 leveres også i rødt.

Nikon kunne i dag trekke sløret av speilreflekskameraet D3200. Kameraet erstatter dagens D3100-modell, og blir med det Nikons nye våpendrager i budsjettklassen.

Verdt å merke seg er at Nikon har valgt å øke oppløsningen fra 14 til 24,3 megapiksler. Nikon som nylig lanserte sitt D800 med en oppløsning på hele 36 megapiksler. Til sammenligning har Canons nye EOS 5D mkIIIen oppløsning på «bare» 22,3 megapiksler.

Skjønt bildebrikkens oppløsning sier alene langt fra alt om bildekvaliteten.

— 24 megapiksler høres kanskje mye ut å putte inn i en nybegynnermodell, men det er ikke noe problem all den tid man har muligheten til å nedjustere oppløsningen til 12 megapiksler, sier fagredaktør i fotonettstedet Akam.no, Are Thunes Samsonsen til Aftenposten.no.

Han peker på at minnekort bare blir bare større og billigere for hver dag som går, og at lagringskapasiteten er i seg selv derfor ikke er noen grunn ti ikke å bruke de 24 megapikslene D3200 tilbyr.

— Da er det mer interessant og se på om optikken greier å yte kameraet rettferdighet, sier Samsonsen.

Ny bildeprosessor

D3200 er tillegg utstyrt med Nikons nye bildeprosessor Expeed 3, og Nikons såkalte aktiv D-Lightning skal sørge for automatisk justering av lyset slik at detaljene bevares i både lyse og mørke områder i bildene.

Hva gjelder lysfølsomheten er det ISO 100-6400 (utvidbart til 12800-ekvivalent) som gjelder, og kameraet benytter et 11-punkts autofokussystem.

Brukervennlighet

I pressemeldingen Nikon har sendt ut, gjøres det et stort poeng ut av den påstått forbedrede brukervennligheten:

FS00024494.jpg

-For nybegynnere av speilreflekskameraer sørger «Guide-funksjonen» på kameraet for at det er enkelt å ta gode bilder uten å være en dreven fotograf. Med andre ord er dette kameraet for alle som vil forevige familien, ferien og hverdagen med høykvalitetsbilder, sier Marina Gurevich, produktsjef for Nikon i Europa.

Akams fagredaktør er positiv.

— Nikon har lang erfaring med å gjøre sine begynnerkameraer brukervennlige, og med det nye guidesystemet i D3200 skal selv den grønneste fotograf slite litt for å ta veldig feileksponerte bilder, sier Samsonsen.

Han legger til at systemet er lagt opp slik at brukeren etter hvert vil lære de ulike teknikkene og innstillingsmulighetene selv, uten å trenge hjelp fra kameraet.

Motivgjenkjenning

Nikons automatiske system for motivgjenkjenning analyserer angivelig motivet og justerer fokus, eksponering og hvitbalanse for å sikre gode resultater.

I tillegg lover den japanske produsenten bedre HD-video, og viser til den store bildebrikken.

Trådløs tilkobling

Trådløs tilkobling av kameraet er mulig med den trådløse mobiladapteren WU-1a (ekstrautstyr). Den gjør det mulig å dele bilder med venner og familie umiddelbart via sosiale nettverk, e-post eller for å ta sikkerhetskopier.

Det er ikke nødvendig med WiFi-tilkobling for å overføre innhold fra kameraet til en Android enhet.

Det skal også være mulig å fjernstyre kameraet, inkludert forhåndstitting, fra den eksterne Android-enheten slik at også fotografen kan være med på familie— og gruppebilder.

Kameraet vil være i salg fra 15. mai, og har fått en veiledende prislapp på 5.790 kroner inklusive et 18-55mm kitobjektiv.

Nikon D3200 med ekstra mikrofon.