Norge

Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer

Oslo-politiet vil ikke si hva som ble gjort da Politidirektoratet skal ha gitt dem ordre om å kontakte trossamfunn for å vurdere sikkerhetstiltak mot terror.

Oslo-politiet vil ikke si hva som ble gjort, da Politidirektoratet skal ha gitt dem ordre om å kontakte trossamfunn for å vurdere sikkerhetstiltak mot terror. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB scanpix
  • NTB

Seksjonsleder i Politidirektoratet, Jørn Schjelderup, sa onsdag til Klassekampen at POD ba politidistriktene i Norge ta grep da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevet vurderingen av muligheten for et terrorangrep fra høyreekstreme fra «lite sannsynlig» til «mulig» i mai.

I juni og juli, før Al-Noor-moskeen ble angrepet, skal politiet ha fått ordre om å kontakte trossamfunn, som sto øverst på listen over mulige mål, for å vurdere sikkerhetstiltak. Al-Noor-moskeen skulle i så fall ha blitt kontaktet av Oslo-politiet, noe som ifølge styret der ikke skjedde.

Les også

PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra

Ingen detaljer

Da saken ble kjent tirsdag sa Oslo politidistrikt først at det foreløpig ikke var mulighet til å kommentere saken, men at de ville komme tilbake til avisen. I et skriftlig svar avviser nå Oslo-politiet å svare på hva som konkret ble gjort.

– Av hensyn til den eksterne evalueringen som vil bli foretatt etter angrepet i Al-Noor-moskeen, ønsker vi ikke å gå mer i detalj om saken, heter det i meldingen til Klassekampen torsdag.

Hadde møte i mai

Kommunikasjonsrådgiver Eirik B. Wilmann i Oslo-politiet skriver generelt at alle geografiske enheter i Oslo politidistrikt har egne ansatte med ansvar for samarbeid og dialog med moskeer og trossamfunn.

Videre henviser han til et møte politidistriktet hadde i mai med ulike trossamfunn etter flere høyreekstreme angrep internasjonalt, der sikkerhet og beredskap ble tatt opp. Dette var imidlertid mens PSTs trusselvurdering var på nivå «lite sannsynlig».

Les mer om

  1. Moskéskytingen i Bærum
  2. PST
  3. Terror