Trendy med hus i mørkere farger

Moten forandrer seg, også på husfargene.Nå maler stadig flere huset sitt i mørkere farger.

Gro Børresen ivrig i gang med å male huset sitt.
Denne husfargen, som malt på Villa Hagen, vil du garantert se mer til.
Ikke alle maler huset sitt. Dette moderne huset er brunbeiset.
Vent med å male til veggen er tørr for dugg.
Hvitt og mørkebrunt i kontrast.
Hvite hagemøbler i kontrast til mørke vegger, som her hos Gro Børresen i Villa Englund.

Hvitt er ikke lenger den eneste riktige fargen på huset. Stadig flere velger mørkere toner, mye for å stå i stil til moderne materialvalg.

En av dem er Gro Børresen. Hun har malt over det som var en «ubestemmelig beige hudfarge» på huset hun og mannen kjøpte for en tid tilbake.

- Jeg vant kampen med min mann, som ønsket seg hvitt, og fikk trumfet gjennom en mer moderne variant med asymmetrisk veranda, spiler i ubehandlet lerk, store vindusflater og en mettet, nøytral grå farge, sier Gro Børresen.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook!

Blank brun beis

Hun engasjerte en arkitekt, og de stakk hodene sammen før huset ble totalrenovert. Fargen mener Børresen ga seg selv. De grå veggene er supplert med at himlingene ute er gitt et strøk med blank brun beis.

- Siste runde ble malt med vannbasert maling, enda jeg har sverget til oljedekkbeis i årevis. En fornøyelse bare å kunne vaske penselen etterpå, og slippe å gnikke av all huden med white spirit, sier Børresen, som til daglig er kreativ leder i Tell reklamebyrå.

Les også

Tapte nær 100.000 kroner på å leie ut

- Jeg liker at huset er grått. Det er nesten helt hvitt inne. Vi liker moderne kunst og fine møbler, og huset er rammen rundt det hele. Ute er hage, gress og blomster dekor nok, sier hun.

Tøffe går mot mørkt

Jotun og Nordsjö, de to store malingsprodusentene i Norge, ser begge at fargene vi velger på husene er i endring. Men i motsetning til fargene innendørs, skifter ikke moten like raskt utomhus.

- Fargetrendene går i bølger, og trendene for utendørsfargene varer lenger. Nå ser vi en trend som begynte for tre-fire år siden med litt mørkere hus, sier fargedesigner Tale Henningsen i Nordsjö.

For fem-ti år siden skulle alt være hvitt, gjerne lys beige. Så malte stadig flere lys grått, mens de tøffeste nå maler huset enda mørkere, gjerne i gylne farger.

- Akkurat nå er grått det som vokser mest, men vi ser at mørke jordtoner, brunt og nærmere sort kommer, sier Henningsen.

Beis er kult

Hun legger til at flere eksperimenterer med mørk beis for å få det riktige utrykket.

- Nyere arkitektur blander flere materialer, som tre, mur og glass. Da er det mange som velger en mørk beis for å spille på lag med materialene, sier Henningsen.

Nina Klæboe i Jotun trekker også frem mørk beis som en av de nyeste trendene, særlig på hus med moderne arkitektur.

- Det har noe med opplevelsen av materialer å gjøre, opplevelsen av struktur, liv, ekthet og råhet, sier hun.

Skille seg ut

Begge fremhever at det er viktig å ikke slavisk følge moten når det gjelder husets fasade.

- Arkitekturen til huset har mye å si. Ikke alle hus kler alle farger, sier Henningsen.

Det er stor forskjell på en klassisk sveitservilla og et funkishus. Heller ikke rekkehusene fra 70-tallet kler alle farger.

- Det er også viktig at du tar hensyn til nabolaget når du velger farge. Velger du feil, kan du komme til å stikke deg veldig frem, sier Henningsen.

Les også

Studenter fikk forvandle gammel hytte

Samtidig er det nettopp ønsket om å bryte med det hvite som driver noen til nå å bytte farge på huset.

- Eggehvit er Norges mest solgte farge, det er langt ned til annenmann på listen. Kanskje derfor er det mange som er litt lei og nettopp har lyst til å være litt mer unik enn naboen, sier Klæboe.

Trenden i samfunnet generelt har lenge vært det naturlige. Mange av fargetonene som er på full fart inn nå, er preget av det naturlige, fargene har en gyllen glød i seg.

Også uroen i verdensøkonomien kan påvirke oss til å ta fargevalg som heller mot det trygge og veloverveide, mener Henningsen.

Pass deg for natteduggen

Går du med planer om å male huset i høst, bør du passe på at du rekker det før det blir for kaldt og fuktig.

Hele østlandsområdet har hatt en fuktig sommer, og malere klager på at det har vært vanskelig å få gjort jobben i tørt vær.

Malermester Bo Lunde.

Det blir desto viktigere når temperaturen nå synker uke for uke.- Maling må tørke uten å få vann på seg. Det har gjort arbeidet vanskelig i sommer, sier malermester Bo Lunde i Oslo.

Med et sukk legger han til at det ikke var noe bedre i fjor sommer.

Regn

Dette bekrefter også Dag Frogner Hansen, teknisk serviceingeniør i Jotun.

- Vi har fått en rekke henvendelser fra kunder som fortvilet ser at de innleide arbeiderne maler til tross for regn eller fuktighet, sier Hansen.

I tillegg til regnet som har preget sommeren, kommer vi nå inn i en periode med relativt høy luftfuktighet. Dersom du ikke må male i høst, anbefaler han heller å ta malerjobben neste år, eventuelt velge hurtigtørkende produkter.

- Men får vi en fin høst, er det ingenting i veien for å male. Husk bare å lese på produktet hva som er tørke— og overmalingstid, sier han.

Tørketid oppgis ved 23 grader og 50 prosent luftfuktighet. Er det en annen temperatur, eller fuktigere, må du forvente lenger tørketid og vente med neste strøk.

De fleste malinger tåler temperaturer ned mot fem grader, mens noen tåler ned til minus fem. Men da bør en passe på tørketiden.

Duggmatting

Han ber de malende også passe på duggmatting. Det er fort gjort å holde på litt lenger utover kvelden enn planlagt, og får du dugg på veggen for tidlig, kan veggen få matte skjolder og spikerhodene blir lett synlige.

- Avslutt i god tid. Og neste morgen er det viktig å vente til duggen på veggen har tørket, sier han.

Grått har også lenge vært en populær farge. Her er det fargene Jotun Kontur på veggen og Jotun Labrador på døren.
Her er veggene malt i Jotun Brunsvart.