Fire frifunnet i narkosak – politiet fremprovoserte handlingen

Nokas-dømte Alf Henrik Christensen har nå fått dommen han ventet på da han 7. august ble tatt av toll og politi med 130 kilo hasj i en hurtiggående båt.

Båten Alf Henrik Christensen benyttet under smuglingen fra Hirtshals til Sørlandet 7. august er beslaglagt av politiet.

Fire andre tiltalte i sakskomplekset ble frikjent fordi lagmannsrettens flertall mener at politiets agenter, danske politifolk som spilte at de var kriminelle, gikk for langt og fremprovoserte forbrytelsene.

Christensen ble i 2006 dømt til 11 års fengsel for medvirkning til NOKAS-ranet i Stavanger året før, da politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept av en av ranerne. Christensen var en av sjåførene som hjalp ranslaget under flukten.

Seilbåt til Danmark

Allerede under fengselsoppholdet etter ranet spurte en av ranerne, Metkel Betew, Christensen om han kunne tenkes seg å hjelpe til med å smugle narkotika. Det kunne han. Etter at begge var på frifot i 2015 forsøkte Arendalsmannen Christensen å ta seg til Danmark med en av seilbåtene sine for å hente et parti hasj.

Les også

Kjørte fluktbilen for Nokas-ranerne – nå innrømmer han smugling av 130 kilo hasj

Begge forsøkene ble avbrutt på grunn av dårlig vær, og et tredje forsøk ble gjennomført med en bobil. Christensen var ikke med på turen ned mot Nederland, men han betalte billeien.

I mars 2018 ble Christensen dømt til tre år og ti måneders fengsel for disse forsøkene. Han anket til lagmannsretten, der saken ble behandlet tidligere i år.

Hurtiggående båt

Etter at rettsmøtene i saken var ferdig i juni, hadde Christensen åpenbart tid til overs til et nytt hasjprosjekt.

Denne gang brukte Christensen en hurtiggående båt og lyktes med å hente 130 kilo hasj i Danmark, men da han kom tilbake til Norge 7. august, ventet tollere og politi på ham.

– Det er ikke så mye å si. Jeg er tatt på fersk gjerning, sa Christensen til Fædrelandsvennen etter fengslingsmøtet i Aust-Agder tingrett.

Ifølge forsvarer Sigurd Klomsæt erkjenner han straffskyld, men for en vesentlig mindre mengde narkotika enn i siktelsen.

Alf Henrik Christensen.
Les også

Nokas-raner måtte få hjelp: Fikk motorstopp med smuglerbåt i Skagerrak

Christensen sitter nå i varetekt og kan der lese den 84 sider lange dommen fra Borgarting lagmannsrett, der han på nytt ble kjent skyldig i forsøkene på hasjsmugling i 2015 og fikk straffen skjerpet til fire års fengsel.

Ti tiltalte

Saken der Christensen nå er dømt inngår i et større sakskompleks med tilsammen ti tiltalte, der flere andre ble tiltalt etter at norsk politi brukte danske politifolk som «under cover»-agenter.

Tiltalen i saken dreide seg om innførsel av 50 kilo hasj og cannabis, samt 20 kilo MDMA.

Under etterforskningen av saken infiltrerte tre danske politifolk miljøet til flere av de tiltalte. I løpet av et snaut år opparbeidet danskene tillit nok til å bli en del av den kriminelle operasjonen – i en slik grad at det var sentralt for retten om politiet gikk for langt i å fremprovosere straffbare handlinger.

I den ferske dommen fra Borgarting lagmannsrett, der Christensen og tre andre dømt for medvirkning til forsøk på innførsel av hasj/marihuana med bobil, ble fire andre tiltalte dømt for sin deltagelse i selve innførselen av 50 kilo hasj/marihuana.

Politiprovokasjon

To personer som var tiltalt for å ha medvirket til å ta imot hasjpartiet, ble imidlertid frifunnet på grunn av ulovlig politiprovokasjon. Det samme gjaldt to personer som var tiltalt for innførsel av 20 kilo MDMA.

Om den ene som var tiltalt for å ha tatt imot hasjpartiet, skriver retten følgende:

– Det kan ikke ses bort fra at tiltalte ikke ville ha begått denne straffbare handlingen hvis det ikke var for politiets provokasjonshandling og at den dermed har ført til at han har begått en straffbar handling han ellers ikke ville ha begått. Etter lagmannsrettens syn skal han da frifinnes.

Omfattende sak

I tillegg til innførsel av narkotika, omfatter den såkalte mafiasaken eller Sult-saken, som den er blitt kalt etter navnet politiet ga operasjonen, planer om et spektakulært ran på Oslo lufthavn og drapsforsøk på Imran Saber.

Den antatte hovedmannen i sakskomplekset, Nokas-dømte Metkel Betew, var ikke blant de tiltalte i denne runden. Han er rettskraftig dømt for hasj-forholdet, og endelig frikjent for tiltalepunktet om innførsel av MDMA fordi Riksadvokaten ikke ville anke tingrettens frifinnelse.

Betew fikk fem år og fire måneders fengsel da lagmannsretten utmålte straff for hasjforholdet etter ankebehandlingen i fjor vinter, da han og Bandidos-topp Lars Harnes ble frifunnet for å ha gått sammen om å planlegge og forsøke å drepe Imran Saber.