Norge

FNB-bråket i Oslo fortsetter – starter nytt lokallag fire uker før valget

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) starter nytt lokallag i Oslo, etter at de ikke har kommet til enighet med det som til nå har vært partiets lokallag i hovedstaden.

Striden rundt Folkeaksjonen Nei til mer bompenger i Oslo fortsetter.
 • Veslemøy Hedvig Østrem

(Stavanger Aftenblad): – For å følge opp lokale medlemmer, listekandidater og de som vil bli innvalgt i kommunestyret er det nå stiftet et nytt lokallag i Oslo fullt integrert i partiets organisasjon, heter det i en pressemelding sendt ut lørdag kveld fra styreleder Morten Malmin og daglig leder og partileder Frode Myrhol i FNB, skriver Stavanger Aftenblad.

Frode Myrhol var i Oslo for å prøve å løse situasjonen.

– Enkelte ganger utvikler ikke samarbeid seg slik man ønsker, noe som dessverre har skjedd mellom partiet sentralt og interimsstyret av ovennevnte organisasjon i Oslo, heter det videre.

– Det lokale interimsstyret i Oslo motsatte seg fortsatt at lister over de lokalt innmeldte medlemmene skulle gjøres tilgjengelige for partiet, og disse ville dermed ikke kunne legges inn i den nasjonale databasen, heter det i pressemeldingen.

Har ikke avholdt landsmøte

Striden er ikke i første rekke politisk, men handler om hvordan partiet og medlemmene skal organiseres, hvilke vedtekter partiet skal ha og hvem som har retten til å påberope seg en nasjonal lederrolle. Mistilliten går begge veier.

Oslo-fløyen, som ikke anerkjennes av den Stavanger-baserte ledelsen, mener at Frode Myrhol ikke kan kalles en nasjonal leder for partiet så lenge det ikke er avholdt landsmøte.

De tre øverste på Oslos liste er Bjørn Revil, Cecilie Lyngby og Danny Chaudhry.

Revil opplyser at han først og fremst å konsentrere seg om valgkampen og setter pris på at landsstyret forsøker å rydde opp.

– Vi mener det vi alltid har gjort. Vi kjemper mot bomstasjoner i Oslo og det er det vi går til valg på. Det kan velgerne være helt trygge på, sier Bjørn Revil til Aftenposten lørdag kveld.

– Dette er en konflikt som har oppstått mellom interimsstyret i Oslo og landsstyret i Stavanger. Jeg anerkjenner selvsagt at landsstyret i Stavanger er ledelsen i FNB, sier Revil.

Førstekandidat i Oslo, Bjørn Revil (t.h.) og annenkandidat Cecilie Lyngby (nr. to f.h.) i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger.

FNBs liste ved Oslo-valget er godkjent av valgstyret, og vil uansett være gyldig ved valget.

Ved forrige måling lå FNB an til å få inn seks kandidater i Oslo bystyre. Flere på listen er ikke anerkjent av dem som påberoper seg å være den nasjonale ledelsen, anført av Frode Myrhol og Morten Malmin.

– Ikke akseptabelt

– Denne forståelsen av «partidemokrati» og motviljen mot å ha et sentralt medlemsregister kunne vi som styre i partiet naturligvis ikke akseptere. Det faktum at det lokale interimsstyret ikke samarbeider med partiets tre toppkandidater i Oslo i selve valgkampen, samt upassende internkommunikasjon fremtvang en styreavgjørelse i partiet om at FNB ikke lenger kan la seg representere av den omtalte organisasjonen, representert ved Jan Eriksen. Navnet «Folkeaksjonen nei til mer Bompenger» er beskyttet iht. Partiloven, heter det videre.

– Det lokale interimsstyret opererer nå under et nytt domene (www.neitilmerbompenger.net) samt benytter FNBs logo i profileringen sin.
Dette er ikke godkjent av partiet. Dette er skriftlig meddelt organisasjonen 8. august til alle styremedlemmer, heter det i pressemeldingen.

Malmin og Myrhol vil ikke kommentere saken ytterligere lørdag kveld.

– Følger vedtektene

Leder Jan Eriksen i FNB Oslo meldte onsdag dette om striden i FNB:

– FNB er et nytt parti og det er mange som leter etter svakheter i vår virksomhet. Styret i FNB Oslo er selvfølgelig oppmerksom på at vi ikke har den fartstiden som mer etablerte partier har. Derfor har vi fra første dag vært opptatt av at vi skal være korrekte i vår kommunikasjon og aktivitet både i forhold til medlemmer, andre partiledd, presse og publikum. Vi følger gjeldende lover og regler nøye, og er selvsagt lojale overfor våre vedtekter, sier Eriksen.

– Uenigheten som er omtalt i pressen har med tolkning av vedtektene å gjøre. FNB har ikke hatt landsmøte ennå, men jeg føler meg trygg på at når det avholdes så vil vedtektene bli gjenstand for gjennomgang og revisjon som nødvendig. Enn så lenge følger vi vedtektene i FNB Oslo, sier Eriksen.

 1. Les også

  Parti­lederen kom fra Stavanger for å løse krisen i FNB Oslo. Så truet han med poli­tiet og anklaget styre­medlemmer for grov sjikane.

 2. Les også

  Bompengeenigheten kan komme for sent for Frp | Trine Eilertsen

Les mer om

 1. Lokalvalg 2019
 2. Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB)
 3. Frode Myrhol
 4. Bompenger