Norge

Himmelen er den andre

Kjærligheten har ingen vilje, den faller like lett på en lort som en lilje, sies det. Og de fleste som har vært forelsket mer enn én gang, har vel fått seg en overraskelse i så måte.

06012009144616.jpg

 • Bodil Fuhr

Ikke til å undres over at nettopp dette eksistensielle sjansespillet våkes over av en skytshelgen. Ustoppelige Valentin, alle forelskedes store beskytter, har fått den solide oppgaven.

I dag er det minst 1700 år siden han for til himmels, men aldri har helgenen hatt mer å gjøre enn nå. Nettdating gjør historisk mange til såkalte «players» på kjærestemarkedet. Menn, som kvinner, bruker og kaster hverandre som skittent undertøy, vel vitende om at går det ikke så bra med den ene, finnes det rikelig med romantisk råstoff bare noen tastetrykk unna.

Andre har gitt opp hele greia. En radioreporter kunne her om dagen betro oss at hun hadde trøtnet på lister over 10 ting man bør vite for å få seg kjæreste, holde på en kjæreste eller overleve å bli dumpet av en kjæreste. Hun var simpelthen ikke interessert i å få seg en kjæreste, enda hun virket både ung og glad og energisk.

Kanskje hun bare vil ha friheten til å være seg selv? Sånn litt i tråd med filosofen Jean Paul Sartre, den gang han i begynnelsen av forrige århundre utbasunerte at «Helvete er de andre»?

«De andre» som dømmer, misforstår og stiller umulige krav. Hvem finner seg i slike heftelser i vår narsissistiske gullalder?

Men til tross for kommunikativ plunder og heft, har «Den Andre» fortsatt en særstilling blant folk flest. Hvem, med hånden på hjertet, har ikke drømt om den helt spesielle ene, som ser deg, holder deg og pumper så mye liv inn i hjertet ditt at du kunne lyse opp himmelen?

Den slags fyrverkeri står høyt oppe på alle narsissisters ønskeliste.

Men skulle man være så heldig å finne en slik drømmedame/mann, vil det rimelig raskt vise seg at den totale lykke er midlertidig.

Ikke før du tilsynelatende har funnet herr eller fr. Perfekt — så viser vedkommende seg å ha feil og mangler i likhet med andre mennesker.

Det er her Valentin kommer inn som en reddende skytshelgen, han som hjelper deg å fokusere på de gode fremfor de mindre attraktive egenskapene hos den andre.

Hvorfor akkurat Valentin fikk det himmelske oppdraget å våke over de elskende, er omtrent like tåkete som hans opprinnelse på 300-tallet. Men flere skrifter tyder på at han skal ha gitt en blind pike synet tilbake og slik fikk kristnet et stort hushold.

Forelskelse gjør blind, sies det. Men den kan altså med riktig fokus og vennlig overbærenhet føre frem til kjærlighetens realistiske klarsyn.

Så får man bare be til Valentin om at det er en lilje man våkner opp til virkeligheten med.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Frode Thuen: Jeg ønsker å bli forelsket i ham. Er det noe jeg kan gjøre for å åpne hjertet mitt?

 2. SID

  Kjære Aksel. Hvordan kan jeg gi slipp på eksen? Hilsen jente (17)

 3. FOTBALL

  Som overtroisk sjel tror jeg det er best at jeg holder meg borte fra denne kampen også

 4. A-MAGASINET

  Den mest populære dagen å begjære skilsmisse på i USA? Dagen etter Valentine’s Day.

 5. SID

  I 2030 får jeg et brev. Der vil jeg finne mine håp for kjærligheten | Anna Isnes Elshøy

 6. SID

  Kjære Aksel. Jeg har aldri møtt kjæresten min i virkeligheten. Kan det være ekte kjærlighet? Hilsen jente (17)