Norge

Omkom i helikopterstyrt på vei til ulykkessted

SOLLIHØGDA/OSLO (Aftenposten): - Det er med stor sorg vi bekrefter at to av de som var ombord i legehelikopteret har omkommet, sier Norsk Luftambulanse.

  • Frode Sætran

To personer mistet livet da et legehelikopter på vei til en bilulykke havarerte ved Sollihøgda. En tredje person, en 51 år gammel mann, ble hentet med ambulansehelikopter og er fraktet til Ullevål sykehus.

Besetningsmedlemmet som ble fløyet til Ullevål sykehus skal ha vært klar og våken, men har angivelig pådratt seg alvorlige, omfattende skader, blant annet flere brudd.

— Det er med stor sorg vi bekrefter at to av de som var ombord i legehelikopteret har omkommet. De pårørede er varslet, skriver Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Helikopteret er av typen Eurocopter EC 135 P2+ og har en besetning på tre personer: lege, redningsmann og pilot.

Tre personer var ombord i legehelikopteret fra Norsk Luftambulanse som styret ved Sollihøgda. To er bekreftet omkommet, en 51 år gammel mann er fraktet til sykehus.

Redningsmann og pilot er ansatt i Norsk Luftambulanse AS, mens legen er ansatt i helseforetakene, opplyser Norsk Luftambulanse.

— Alle våre ansatte er sterkt berørte av denne hendelsen. Vi ber om forståelse for at vi nå konsentrerer oss om de nærmeste pårørte og våre ansatte, heter det i pressemeldingen fra Norsk Luftambulanse.

Politiet i Nordre Buskerud bekrefter på Twitter at to omkom på ulykkesstedet. De vil holde en pressekonferanse klokken 15.00 på politihuset i Hønefoss.

Norsk Luftambulanse holdt tidligere i dag en pressekonferanse i deres lokaler i Drøbak.

- Det var våre mest erfarne som var med i ulykken, sier administrerende direktør Syver Leivestad.

Svensk sjåfør skadet

Helikopteret var på vei til en lastebilvelt i Hole og til et landingssted i nærheten, før det styret fra relativt lav høyde. Lena Skotland, kommunikasjonsrådgiver i Vestre Viken bekrefter at en svensk trailersjåfør ble svært alvorlig skadet i trailervelten.

- Sjåføren har fått omfattende hodeskader og flere brudd i nakken.

- Er det fare for livet til sjåføren?

— Det er vanskelig å utelukke når det er så omfattende skader, men det ser ikke slik ut nå, sier Skotland.

Sjåføren blir flyttet fra Ringerike sykehus til Oslo universitetssykehus.

  • Har du tips/bilder:
  • Ring: 02286 SMS / MMS: 2286 E-post: 2286@aftenposten.no Anonymt / Kryptert: varsle

Nødetater på stedet

Lill Heidi Tinholt ved operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt sier at de ikke nå kan svare på om de som var om bord i det styrtede helikopteret meldte fra om problemer før det havarerte.

- Alle nødetater var på stedet da det skjedde, sier Tinholt.

Meldingen om lastebilvelten kom til politiet 10.26. Mens politiet fikk melding om helikopterstyrten klokken 10.50.

Les også: Helikopteret nær ved å styrte på brannmenn

Hovedredningssentralen opplyser at det ble sendt flere luftambulanser, et redningshelikoper og et politihelikopter til ulykkestedet.

Tre personer var ombord i helikopteret fra Norsk Luftambulanse som var på vei til en bilulykke ved Sollihøgda.

Etter det Aftenposten erfarer er det også sendt hjelp både fra Forsvaret og med sivile nødetater.

Innsatsleder Håvard Sand i Søndre Buskerud politidistrikt sier til Aftenposten at veien over Sollihøgda er stengt i begge retninger på grunn av helikopterulykken.

— Det er uvisst når veien kan åpnes igjen. Vi gir prioritet til utrykningskjøretøyer nå, sier Sand til Aftenposten.

- Som på film

Ifølge Ringerikes Blad har helikopteret tatt med seg høgspentledningene i nærheten, og vitner sier til avisen at helikopteret skal være ødelagt.

Helikopteret som styrtet, er etter det Aftenposten kjenner til av typen Eurocopter EC-135.

Pål Thomassen satt i bil nummer to, rundt 50 meter unna der helikopteret hadde styrtet. Til Ringerikes Blad beskriver han ulykken slik:

- Jeg så helikopteret var på vei ned, også ser jeg bare høgspentledninger spruter. Så kom det litt røyk, og så ble helikopteret knust, sier Thomassen til Ringerikes Blad.

Poltiet sperrer nå trafikk på Sollihøgda etter helikopterstyrten. - Vi prioriterer utrykningskjøretøyer nå, sier innsatsleder Håvard Sand til Aftenposten.

Han løp ut av bilen og bort til stedet for å hjelpe til, men fikk beskjed om å holde seg unna til så kyndig personell kunne gjøre jobben sin. — Det var helt uvirkelig, dette er bare slikt man ser på film.

Krisestab

Norsk Luftambulanse har sendt ut en pressemelding hvor de skriver at de har satt krisestab og iverksatt kriseplan.

— Vi ber om forståelse for at vi ikke kan kommentere ytterligere før vi har oversikt over situasjonen, skriver Norsk Luftambulanse i pressemeldingen

havari-r2VfVx5pgz.jpg