Kosovoalbaneren Shkelzen Shala og hans firma Aktiv Maler Service AS har ifølge politiet hatt en svart omsetning på 40 millioner over fire år. I den nylig avsagte dommen i Oslo tingrett er mannen som jobbet med oppussing av Skattedirektoratet dømt til fem og et halvt års fengsel for grovt heleri og momssvindel og inndragning av 8,4 millioner kroner. Dommen er anket av både Shala og påtalemyndigheten.

— Politiet har en klar oppfatning av at i hvert fall deler av utbyttet i denne saken er blitt kanalisert til utlandet. Vi arbeider for å etablere samarbeid med myndighetene på Balkan i jakt på verdier fra kriminell virksomhet i Norge, sier aktor Andreas Meeg-Bentzen.

Lite verdier i Norge

Meeg-Bentzen krever fortsatt inndragning av 40 millioner kroner i saken mot Shala. Politiet finner lite av verdier hos Shala i Norge, bortsett fra 2,2 millioner på konto og halvpart av et par leiligheter.

— Påfallende lite er synlig her i landet, sier Meeg-Bentzen.

Dette identitetskortet for «Ardian Curri» ble lagt frem i rettssaken mot Shala. Den falske identiteten tilhørte Shalas 32 år gamle storebror da han jobbet i Norge som maler. Shala opplyste ikke i retten at «Ardian Curri» var hans egen bror da han ble spurt om «Curri».

Shalas storebror var også maler i Norge, men ble utvist i 2008 etter bruk av falsk ID. Nå er han en fremgangsrik forretningsmann i Kosovo.Shkelzen Shala sier via sin advokat René Ibsen at han hverken har overført penger til Kosovo eller har noe med familiens forretninger i hjemlandet å gjøre.

Les hele advokatens uttalelse her.

Aktiv her – aktiv der

Aftenposten dro til landsbyen Drenas i Kosovo hvor Shkelzen Shalas familie har slått seg opp med forretninger. Shkelzen Shala er egentlig født Shkelzen Elshani. På et tidspunkt tok han morens pikenavn Shala.

Samtidig som Shkelzen Shala bygde seg opp som en stor aktør i malerbransjen i Norge ved bruk av det politiet mener er hvitvasking og svindel, har familien i Kosovo gjort det utrolig bra økonomisk.

Mens Shala har drevet innen malerbransjen i Norge under navnet Aktiv har familien brukt nøyaktig det samme firmanavnet i Kosovo.

afp000828216.jpg

Kafé, butikk og byggefirma

Vi nærmer oss prøvende landsbyen Drenas, som ligger sørvest for hovedstaden Pristina. Ser plutselig en bil med den velkjente påskriften Aktiv. Stopper utenfor Røde Kors’ lokale avdeling der bilen er parkert. Vi spør etter firmaet Aktiv.— Ja, de driver restauranten der borte, forteller mannen fra Røde Kors.

Han peker på City Grill, en av de nyeste tilvekstene i Elshani-familiens forretningsdynasti.

Mannen fra Røde Kors gir også tips om at selve hovedsetet for Elshani-familiens firmaer ligger noen hundre meter unna.

Vi har ikke kjørt mer enn et minutt unna før vi ser en stor boligblokk under oppføring. Skiltet på utsiden reklamerer med at byggeplassen tilhører «Aktiv Construction». På andre siden av gaten troner administrasjonsbygget og en svær butikk tilhørende Elshani-familiens Aktiv-kjede.

Restauranten City Grill er en av de nyeste tilvekstene i Elshani-familiens forretningsdynasti

Storebror med falsk IDMen vår historie starter i Norge. En av Shkelzen Shalas ansatte malere i Norge var en mann med den falske identiteten "Ardian Curri". Shala og "Curri" bodde ved siden av hverandre i de kommunale boligene Stubbeløkkeveien 33 E og F i Moss i 2008. Shala bekreftet i retten at han kjente "Curri", men sa ikke hvor godt han kjente ham.

De to er nemlig brødre, og har drevet malervirksomhet sammen i Norge. Til tross for kommunal bolig og tilskudd fra Nav strømmet det 6,1 millioner kroner inn på kontoen til "Curris" selskap Aktiv Malertjeneste i løpet av tre måneder i 2008. Pengene ble overført andre firmaer og raskt tatt ut i kontanter, og Aktiv Malertjeneste er av skatteetaten stemplet som en ren hvitvaskingsfabrikk. Nærmere en halv million kroner kom fra lillebror Shkelzen Shalas selskap.

Men det norske eventyret med hvitvasking under falskt navn varte ikke så lenge for "Curris" del.

Her i en kommunal bolig på Kambo i Moss bodde de to brødrene vegg i vegg i 2008. Huset brant ned for noen år siden.
Einar Haakaas

Utvist og blakk bror20. august 2008 er falskspillet slutt. "Ardian Curri" står ved en minibank på Lørenskog med tre bankkort og et falsk belgisk førerkort da politiet pågriper ham.

To uker etterpå ble han i Nedre Romerike tingrett dømt til 45 dagers fengsel for bruk av falsk ID. "Curri" ble utvist, og etter endt soning ble han plassert på asylinternatet på Trandum i påvente av uttransportering. Etter hvert innrømmet "Curri" sin egentlige identitet. Noen skaffet ham riktig ID-kort og pass, og det var med denne identiteten han reiste hjem til Kosovo, tilsynelatende blakk.

Allerede i november samme år var Shalas 32 år gamle storebror i gang på nytt, denne gangen i Kosovo under sin egentlige identitet. Derfra gikk det bare oppover med forretningene.

Uvanlig kjapp karrière

I 2008 opprettet 32-åringen et bilutleiefirma. Etter et par måneder skiftet det navn til N.N SH. «Aktiv» med arbeid innenfor flere håndverkerfag. Senere ble dette utvidet til å omfatte alt fra snekring, rørleggerarbeider og flislegging til elektriske fag.

Aktiv har i dag en kjede med forretninger, som har agenturet for salg av Hyundai hvitevarer i Kosovo. For to år siden begynte selskapet å opprette filialer. I dag har de filialer i Pejes, to steder utenfor Pristina og i den albanske hovedstaden Tirana. Siste skudd på stammen er restauranten i Drenas, opprettet i fjor høst.

Broren og firmaet Aktiv har blitt hovedsponsorer for fotballaget i Drenas.

32-åringen og Aktiv gjør seg også bemerket som hovedsponsor for byens populære fotballag Feronikeli.Selskapet Aktiv Construction ble grunnlagt i 2013. 32-åringen og en annen med bakgrunn som maler i Norge har spyttet inn 50.000 Euro hver. Også faren opplyser på Facebook at han jobber for Aktiv i Kosovo.

Nå er Elshani-familien kjent som en rik familie i byen. Dette bekreftes av flere kilder i Drenas. Samtlige ønsker å være anonyme.

Politispor av penger

Aktor Andreas Meeg-Bentzen

— Har politiet sett spor av overføringer til familien i Kosovo?- Etterforskningen har avdekket at det kan synes som om penger er blitt kanalisert til utlandet via stråmenn i denne saken, blant annet av en annen som er domfelt i dette komplekset, sier aktor Meeg-Bentzen.

På det mer generelle plan uttaler han følgende.

— Politiet ser at organiserte kriminelle har sugerør rett i statskassen, og at store verdier som skulle kommet fellesskapet til gode etter all sannsynlighet finansierer privat luksus i utlandet. Dette er alvorlig.

I Drenas ligger en av flere butikker i Aktiv-kjeden som drives av Elshani-familien

Lite pratsommeVi stopper en ansatt utenfor Aktiv-butikken i Drenas, presenterer oss som journalister og spør om vi kan få snakke med direktøren (Shalas 32 år gamle storebror som i Norge jobbet under falsk ID).

— Ja, et øyeblikk, han er ute på et møte i kommunen nå.

Mannen går noen meter vekk og ringer. Når han kommer tilbake, er holdningen merkbart endret. Han forklarer at det er en annen Elshani-bror som er sjefen, og han har ikke anledning. Butikksjefen er imidlertid tilgjengelig.

Vi går inn i butikken, ser oss omkring og venter. Her er det elektrisk utstyr, hvitevarer, byggevarer og maling.

Butikksjefen presenterer seg som Berat og hilser høflig mens han byr på kaffe. Han forteller at de har flere butikker med tilsammen 18-22 ansatte.

- Et helt annet selskap

På spørsmål distanserer Berat seg veldig fra Aktiv Construction. Ifølge ham et helt annet selskap.

Han får mange telefoner underveis. Den etter hvert stressede butikksjefen gir opp, og slutter å ta telefonen.

- Hva er omsetningen i Aktiv-kjeden?

Han vet ikke, han er plutselig bare HR-sjef. Etter flere spørsmål om Elshani-familien strammer Berat seg til. Har plutselig ikke mer å si. Sier at vi må snakke med sjefen selv, og får oppgitt et telefonnummer.

Under samtalen går fotografen ut for å ta bilder på den romslige tomten som disponeres av Aktiv. Han blir kjapt stoppet. Beskjeden er at vi ikke kan ta bilder ute.

Berat ser på klokken. Han har det travelt.

— Ikke ring oss, vi ringer dere. Jeg skal fortelle at dere vil snakke med Elshani-brødrene. De ringer hvis det passer.

Vi får aldri den oppringningen.

  • **Les samtidig imøtegåelse fra advokaten:

.**

nettfront-Go0eFFYdi0.jpg

Se hvordan nettverket fungerer

Saken mot Shkelzen Shala er den første saken mot en antatt bakmann i malerbransjen. Les også:

.

Shala ble dømt:

Les også: