Bussen traff bil kjørt av politimann før utforkjøringen

Den ukrainske turistbussen traff en bil kjørt av en politimann – før den havnet utfor veien. Ansvaret for etterforskningen av bussulykken i Valldal lørdag – der en person omkom – kan derfor bli tatt over av et annet politidistrikt.

En person omkom da en turistbuss fra Ukraina havnet utfor veien i Valldal på Sunnmøre lørdag. Bussens tekniske tilstand kan bli sentral i den videre undersøkelsen. Den skal være minst ti år gammel.
  • Arnfinn Mauren

– Det var et sammenstøt mellom bussen og en personbil rett i forkant av at bussen kjørte av veien. Denne bilen ble kjørt av en polititjenestemann fra Ålesund politistasjon, bekrefter fungerende påtaleleder Elin Drønnen ved politiet på Sunnmøre.

Vedkommende var ikke i tjeneste. Politiet har likevel vurdert habilitetsspørsmålet og foreløpig besluttet at etterforskere fra Kristiansund skal foreta de sentrale avhørene i saken. Statsadvokaten vil senere ta stilling om det vil bli oppnevnt en settepolitimester i saken.

– Det nærmere hendelsesforløpet ønsker vi ikke å si noe om før disse avhørene er gjennomført, opplyser Drønnen til Aftenposten.

Les også

Én omkommet og 14 skadet i bussulykke på Sunnmøre

Gjennomfører vitneavhør og tekniske undersøkelser

Politiet på Sunnmøre har nå gjennomført den første fasen av
etterforskningen. Det er foretatt åstedsundersøkelse, sporsikring og umiddelbare vitneavhør på stedet etter ulykken der en ukrainsk statsborger omkom.

Ulykkesgruppen til Statens vegvesen har også foretatt undersøkelser på stedet. Søndag pågår taktisk etterforskning i saken, blant
annet avhør av impliserte vitner. Statens havarikommisjon for transport er også rutinemessig varslet om ulykken.

– Vi får nå fortløpende informasjon om ulykken. Etter hvert vil få ta en avgjørelse på om vi skal undersøke denne ulykken nærmere, opplyser havariinspektør Simen Lian Hansen.

På vei fra Trollstigen og ned mot Valldal kom turistbussen bort i denne møtende bilen, kjørt av en politimann. Bussen kom deretter over i motgående felt, traff autovernet og havnet utfor skråningen.

Passasjerene overnattet i Valldal

Det var en gruppe ukrainske turister i bussen, som var på vei ned fra Trollstigen mot Valldal da ulykken skjedde. Tilsammen 16 personer ble sendt til sykehus.

De rundt 20 ukrainerne som kom uskadet fra ulykken, ble innlosjert på Muritunet rehabiliteringssenter i Valldal sentrum etter ulykken. De overnattet der natt til søndag.

– De har fått både frokost og lunsj. Vi har organisert transport videre, nå venter vi bare på klarsignal fra politiet, forteller varaordfører i Norddal kommune, Per Magnus Berdal, til NTB.

Kommunen har vært forberedt på at det som skjedde lørdag kunne skje. Valldal ligger på veien mellom Trollstigen og Geiranger – med mye turisttrafikk om sommeren.

– Det er kommunen og nødetater obs på, og vi har trent på å takle eventuelle ulykker, sier varaordføreren.

Nødetatene var tidlig på plass etter ulykken i Valldal lørdag, og de skadede ble fraktet med helikopter til sykehusene i Ålesund og Molde.

Flere ulykker med turistbusser de siste årene

Ulykken i Valldal er ikke den første dødsulykke hvor utenlandske turistbusser har vært involvert. Sommeren for to år siden omkom fire personer da en sveitsisk turistbuss kjørte utfor veien i Namsskogan i Nord-Trøndelag.

Ulykken var den åttende utforkjøringen med buss som Havarikommisjonen har undersøkt. Disse undersøkelsene har avdekket at denne trafikken har forbedringspotensial – for å få ned tallet på ulykker. Undersøkelsene etter Namsskogan-ulykken kunne imidlertid ikke fastslå hvorfor bussen havnet utfor veien.

– Flere faktorer kan tyde på tretthet og eventuell sovning og/eller distraksjon eller uoppmerksomhet hos føreren, het det i rapporten etter ulykken.