Norge

Haakon Lie slo alarm om sykehjemsforhold

Ap-kjempens siste kamp.

Haakon Lie slo alarm om forholdene ved norske sykehjem kort tid før han døde. Han slo blant annet alarm om anbudsdrift.
Les også

Karen Lie: - Livene våre kommer til å bli litt fredeligere og litt kjedeligere fremover.

Ap-veteranen Haakon Lie slo alarm om forholdene ved norske sykehjem kort tid før han døde. Nå gir Jens Stoltenberg ham rett.

I et notat som Haakon Lie ga videre til Aps helsetalsmann på Stortinget, Jan Bøhler, beskriver den tidligere partisekretæren forholdene ved norske sykehjem som svært uverdige.

«Ofte opplever personalet at mange må vente lenge på å få hjelp. Særlig om natta. Brukere kan ligge og vente i urin og avføring uten at noen kan komme med en gang», skriver Lie i notatet, ifølge VG.

Vinteren før han døde bodde Lie selv på det offentlige sykehjemmet Midtåsenhjemmet, som drives av det privateide omsorgsselskapet Attendo etter kontrakt med Oslo kommune. I notatet bruker han sine egne erfaringer fra dette oppholdet for å underbygge kravene sine.

Lie går blant annet hardt ut mot anbudsdrift av sykehjem:

– «Attendo tjener penger på de eldre på en mest uetisk og umoralsk måte», skriver han, og beskylder Attendo for å sette pleiere til å gjøre blant annet rengjørings— og reparasjonsarbeid, i stedet for å gi pleierne tid til å ta seg av beboere best mulig.

Statsminister Jens Stoltenberg lover nå å følge opp Haakon Lies aller siste utspill. Ifølge Ap-lederen er ambisjonen å bygge minst 12.000 nye sykehjemsplasser innen 2015, skriver VG.