Sa opp på direkten: - Det føles godt

Det sier Pia Beathe Pedersen etter å ha brukt direktesendt radio til å si opp sin jobb i NRK.

NRK-programlederen Pia Beathe Pedersen (43) sa opp på direkten lørdag morgen da hun ledet nyhetene på Østlandssendingen.

Les også:

— Det føles godt, jeg har fått mange fine meldinger og mye støtte, sier Pia Beathe Pedersen til Aftenposten.no.

Lørdagens åttenyheter fra NRKs Østlandssendingen ble helt annerledes enn de pleier å være. I stedet for de vanlige lokalnyhetene fikk lytterne høre Pia Beathe Pedersen si opp på direkten.

- Hans-Tore, du må hjelpe, dine ansatte har det ikke bra, i hvert fall ikke her i Østlandssendingen, sa Pedersen blant annet, henvendt til kringkastingsjef Hans-Tore Bjerkaas.

Samtidig la hun ut et langt oppsigelsesbrev på NRKs nettsider, som raskt ble fjernet.

Pedersen forteller at hun har fått mange positive tilbakemeldinger på Facebook og SMS.

Den første støttegruppen på Facebook har allerede oppstått.

— Jeg har bare fått en negativ tilbakemelding. Det var en som mente jeg var egoistisk og var misfornøyd over ikke å få nyhetene.

- Hvordan reagerte kollegene og sjefene dine i Østlandssendingen?

— De har vist mye omtanke.

Hør oppsigelsen her.

Ånden, ikke enkeltpersoner

I oppsigelsesbrevet tar Pia Beathe Pedersen et oppgjør med blant annet ledelsen og behandlingen av vikarer i NRK.

Fra brevet: Turnusen din, når du får et vikariat, blir tredd nedover hodet. Du får ikke vite hvordan den ser ut før du søker. Du får vanligvis ikke vite hvem du eventuelt skal vikariere for. Du er ikke garantert noen beskjed om at du ikke har fått vikariatet, du leser på intranettet hvem som har fått. Tilbakemeldinger på jobben du gjør kommer nå og da, litt herfra og derfra, medarbeidersamtaler er bare for de faste.

— Det er ikke enkeltpersoner som er problemet, men ånden i NRK, for å bruke det ordet. NRK misbruker ansatte. Som vikar har jeg vært så redd for å miste jobben. Det blir en slags ubevisst styring, du havner i en skrustikke, og ledelsen kan herse med deg og gjøre som den vil, sier Pedersen.

Hun mener dette er problemer som har vart lenge, og som det har vært alt for stille rundt alt for lenge. Pedersen mener også det er paradoksalt at NRK er opptatt av å avdekke kritikkverdige forhold i arbeidslivet, mens de selv - etter hennes mening - har dårlige forhold for sine egne ansatte.

Fra brevet: Det hersker en usunn kultur, en holdning til de ansatte som er syk.

Les hele brevet her.

- Sikker på å bli publisert

Det var en veldig uvanlig måte å si opp på, hvorfor gjorde du det på den måten?

— Jeg vurderte andre alternativer, blant annet å skrive en kronikk i Aftenposten. Men gjennom å gjøre det på radioen var jeg sikker på å bli publisert og hørt. Jeg syns det var den mest redelige måten å gjøre det på, sier Pedersen.

Hun forteller at hun fikk ideen onsdag kveld. Beslutningen om å si opp ble tatt for noen uker siden.

- Personalsak

NRK ønsker ikke å svare på kritikken.

— Det dreier seg om en personalsak, sier NRKs informasjonssjef Øyvind Werner Øfsti til Aftenposten.no.

Heller ikke Otto Haug, distriktsredaktør i Østlandssendingen, ønsker å kommentere saken.

— Det er en personalsak og derfor umulig å kommentere, sier han.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener at journalister ikke burde sitt eget medium til å si opp i protest.

— Enhver har ytringsfrihet. Men det vil gi uholdbare tilstander å utbasunere interne konflikter i eget medium, sier Per Edgar Kokkvold til adressa.no.