Norge

– Spør før dere legger ut bilder av oss!

Voksne tror de kan nok om sosiale medier, men det kan de ikke, sier barna som har vært med på voksenopplæringsvideo for foreldre.

Sebastian, Rakel, Nora og Jørgen sammen med Bård Gundersen (pappaen til Jørgen), Tina Herlufsen (mammaen til Nora) og hunden Odin.
  • Anne Myklebust Odland

Denne saken er fra Aftenposten Junior.

– Mange foreldre vet ikke nok om sosiale medier. Vi må lære opp de voksne. Jeg synes det er litt morsomt at pappa ikke greier det samme som meg og trenger hjelp. Hvis han hadde fått Snapchat, hadde han ikke skjønt noen ting, sier Jørgen.

Sammen med Rakel, Nora, Sebastian og åtte andre barn har han vært med på å spille inn 12 videosnutter for Telenor. Du kan se filmene på foreldreskolen.no.

- Pappa tok et bilde av meg da jeg sov, og la det ut. Da ble jeg skikkelig irritert, sier Jørgen.

I filmene forteller barna hva de synes voksne bør vite om sosiale medier, blant annet denne:

Flau, flauere, flauest: - Ikke kall meg «Gutten min» på nett.

Foreldre må lære

– Foreldre tror kanskje at de har peiling på sosiale medier, men de ekte ekspertene er barna deres.

Med hjelp fra barn og ungdom vil vi at foreldre skal få lære det de trenger å vite om sosiale medier, sier Johannes Fjose Berg.

Skal jeg få gleden av en søt blomsterkrans, må jeg samtidig godta at nesen min blir smalere
Bård Gundersen, pappaen til Jørgen, lurer på hvorfor barna trenger å bruke så mange forskjellige typer sosiale medier.
Jeg er så heldig å få være der da bestemors sterke, varme hjerte stilner.

Han jobber på oppdrag for Telenor med kampanjen «Den digitale foreldreskolen». Telenor har funnet ut at 4 av 10 foreldre sier at de ikke har nok kunnskap til å hjelpe barna sine med digitale utfordringer.

Lærer opp voksne

– Mamma forstår ikke Iphone i det hele tatt. Hun har snakket med meg om nettvett, men hun bruker ikke sosiale medier selv.

Det er jeg som må vise henne at man kan ha privat bruker, at man kan velge hvem som følger deg, at man kan rapportere stygge kommentarer og blokker andre, sier Rakel.

«NB! Gjeldende konfirmasjonstakst er 5000-ish pr. hode. Merk innbetalingen: Emmys neseplastikk»

Mange spørsmål

De fire er samlet hjemme hos Nora på Lillestrøm. Pappaen til Jørgen og mammaen til Nora er sammen med dem. De voksne stiller mange spørsmål til barna.

Bård Gundersen (pappaen til Jørgen) sier han ikke vet så mye om alle de nye sosiale mediene som barn bruker. Han lurer på hvorfor barna trenger å bruke så mange forskjellige typer sosiale medier.

«Skjer’a»

– De sosiale mediene fungerer på forskjellige måter. På «Snap» skriver jeg noen ganger «skjer’a» hvis jeg kjeder meg og vil starte en samtale, forklarer Jørgen.

– Hva har dere lært foreldrene deres om sosiale medier?

– Det aller viktigste er at voksne må lære at de skal spørre om lov før de legger ut bilder av andre. Pappa tok et bilde av meg da jeg sov, og la det ut. Da ble jeg skikkelig irritert. Nå har han skjønt at han må spørre først, sier Jørgen.

Dette her, det håper jeg vi kan le av en dag | TegnehanneTil ungdommen: Unnskyld!Vaksinerer du ikke barnet ditt, setter du andre barn i fare. Min sønn var ett av de barna | Torgeir W. Skancke

Les mer om

  1. Medier
  2. Foreldre
  3. Snap Inc.
  4. Mamma
  5. Pappa