Norge

Refser kronprinsesse Mette-Marit for bokbidrag

Kongehuset driver valgkamp for Ap, mener Carl Erik Grimstad, tidligere soussjef på slottet.

Kronprinsesse Mette-Marit refses for sitt bidrag til Ap-politiker Anniken Huitfeldts bok om homofili. Foto: Dag W. Grundseth

Grimstad er kritisk til at kongehuset har sagt ja til å delta i statsråd Anniken Huitfeldts (Ap) bokprosjekt «Skapsprengeren», som ble utgitt tirsdag. Kronprinsesse Mette-Marit har skrevet forordet i boken.

– Dette er en bok som kommer en måned før valget, og som støtter oppunder Arbeiderpartiet og Anniken Huitfeldts homoprosjekt, sier Grimstad til Vårt Land.

I boken forteller 17 kjendiser om hvordan det er å være ung og stå åpent fram som homofil. Boken er utgitt av barne— og likestillingsdepartementet i samarbeid med forlaget Aschehough, og med statsråd Anniken Huitfeldt som redaktør.

Foto: Privat

I forordet skriver kronprinsesse Mette-Marit blant annet at kjærlighet mellom to mennesker av samme kjønn ikke skal være forbundet med skam. Hun skriver videre at hun håper boken vil skape diskusjon og refleksjon.

Grimstad (bildet) legger til at han støtter hvert ord i kronprinsessens innlegg. Likevel synes han det er uforståelig at kongehuset har sagt ja til å delta i bokprosjektet fordi boken er et partipolitisk prosjekt. Store grupper i befolkningen deler ikke de rødgrønnes syn, påpeker han.

– Faktum er at kongehuset har en rolle. Det er å være nasjonalt samlende. Den dagen de ikke er det, er det ikke lenger behov for et kongehus, sier Grimstad som var soussjef på slottet i perioden 1990-1993. I dag arbeider han som forsker ved Institutt for Journalistikk i Fredrikstad.

Les mer om

  1. Kongelige