Påstått bombemann strandet i Sverige

Mannen som var mistenkt for å ville sprenge et fly på vei fra Canada til Pakistan, er fortsatt i Sverige. Et flyselskap har sagt nei til å ta ham med videre.

Les også:

– Vi forsøkte å få ham med på en flyging i går, men selskapet nektet å ta imot ham. Nå jobber vi konstant med å forsøke å løse situasjonen slik at han kan komme av gårde til Pakistan, sier Per-Åke Wallberg i grensepolitiet på Arlanda.

28-åringen var på vei til sitt eget bryllup i Pakistan da flyet han var om bord i nødlande i Stockholm lørdag som følge av et tips om at det var en bombe om bord.

Den anonyme telefonsamtaler kom fra en kvinne i Canada, og ble muligens ringt fra en telefonboks.

Mannen stilte seg helt uforstående til anklagene, og etter avhør besluttet politiet at han ikke lenger var mistenkt.

Jakter på kvinne

Politiet i Canada leter nå etter kvinnen som ringte. Hun risikerer i verste fall opptil fem års fengsel.

Ifølge svensk politi har mannen aldri tidligere vært utenfor Canadas grenser. I avhør har han fortalt at han har søsken og foreldre i Canada. Tanken var at han skulle reise til Pakistan i forveien for å forberede bryllupet sitt, og at hans mor skulle komme etter.

– Han var så glad for at hun ikke var med i flyet ettersom hun har svakt hjerte. Han trodde ikke hun ville ha overlevd dette, sier Wallberg.

Mannen har fortalt politiet at han har en teori om hvem som kan ha ringt inn det anonyme tipset om at han hadde med seg sprengstoff på flyet.

Mange avhør

Etter landingen på Arlanda lørdag gjennomførte politiet i alt 38 avhør av besetningsmedlemmer og flypassasjerer. Under avhørene kom det opplysninger om at mannen skulle ha oppført seg rart om bord på flyet, men det viste seg å ha en naturlig forklaring. Ifølge politiet var han nervøs ettersom det var hans første utenlandsreise.

Noen sa også at han hadde byttet plass og klær, men også dette viste seg å være helt uskyldig.

– Det var velvilje fra hans side. Han tilbød seg å bytte plass for at en mor skulle kunne sitte med sine barn. Da han byttet plass, tok han av seg jakken, sier Wallberg.

Mannens opphold i Sverige og videre reise til Pakistan kommer til å bli betalt av svensk politi.