Kan være de samme ranerne

Politiet tror ikke familien som ble ranet på Bjørndal i Oslo tirsdag kveld er tilfeldige ofre, og ser flere likheter med et ran mot en familie på Økern for to uker siden.

Politiet tror gjerningsmennene gjorde grundige forberedelser før de gjennomførte ranet på Bjørndal i Oslo tirsdag kveld.

Væpnet med pistol tvang en gruppe på

Les også

Barnefamilie ranet i hjemmet

seg inn i boligen til en familie på Bjørndal tirsdag kveld. I opptil en time ble ekteparet med to små barn terrorisert, bundet, slått med pistol og truet til å gi fra seg mellom 12000 og 15000 kroner i kontanter, og flere kredittkort.

– Fremgangsmåten, og da spesielt de røffe metodene som ranerne benyttet, er lik den som ble brukt av

Les også

Barnefamilie ranet i eget hjem

. Derfor ser vi mot Økern i etterforskningen av dette ranet, og samkjører deler av etterforskningen. Vi ser sammenhenger, men har ikke noe bevis på at det er de samme gjerningsmennene, sier politistasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Planlagt

Politiet tror ikke ofrene for Økern-ranet ble valgt ut tilfeldig, og sier nå det samme om Bjørndal-ranet. I stedet tror politiet at ranerne har gjort betydelige undersøkelser, og har valgt ofrene helt bevisst.

– Det er grunn til å tro at ranerne ikke ringte på en vilkårlig dør. Det virker som om de har gjort undersøkelser på forhånd, sier Smedsrud.

Ektemannen som ble ranet tirsdag kveld, er en profilert eiendomsmegler som har hjemmekontor. Politiet ser en mulighet for at det kan ha sammenheng med at akkurat denne familien ble valgt. Han oppbevarte mellom 12000 og 15000 kroner hjemme.

Dør til dør

Politiet gikk i dag fra dør til dør i nabolaget for å undersøke om noen av naboene har sett noe som kan settes i sammenheng med ranet, men hadde tirsdag ettermiddag ennå ikke funnet noen vitner.

Ingen har sett noen bil i nabolaget som kan ha satt av eller plukket opp ranerne.

Smedsrud opplyser at politiet har sikret noen spor i og rundt boligen. Materialet er nå sendt til analyse. I tillegg følger de nøye om kortene som ble stjålet, er blitt brukt.

Ikke Kardemomme by

Selv om det er tegn som tyder på at ingen av de to familiene er tilfeldige ofre, så ber politiet folk tenke seg om før de åpner døren, spesielt om kvelden.

– Folk bør være mer varsomme. Vi bor ikke i Kardemomme by lenger. Hvis det ringer på døren klokken 22 på kvelden, så er det ikke sikkert det er så lurt å lukke opp uten videre. Dette gjelder spesielt eldre; lukk ikke opp døren hvis du ikke har en avtale, men se etter hvem det er som venter utenfor. Folk må lære seg å ta noen flere forholdsregler, selv om det ikke er noen grunn til å bli hysterisk, sier Smedsrud.