Flere flyplasser på Vestlandet stengt

Vulkanutbruddet har blitt kraftigere igjen, mer aske er på vei.

Spektakulære naturkrefter i sving i Eyjafjallajökull på Island. Lavenergi-lynnedslag er noen ganger aktive under vulkanutbrudd. Bildet er tatt søndag morgen. FOTO: AP/JON PALL VILHELMSSON

Storbritannias National Air Traffic Services meldte mandag kveld at vulkanen Eyjafjallajökulls utbrudd på Island har blitt sterkere, og at en ny askesky er på vei sørover og vestover i Europa. — Dette demonstrerer de dynamiske og hurtig skiftende forholdene vi jobber under. Situasjonen forverrer seg nå i noen områder, skriver NATS på sine hjemmesider.

Den nye informasjonen fører til at flyplassene på Vestlandet må stenge:

— Trafikken til Bergen, Haugesund, Stavanger og Kjevik (Kristiansand) er for øyeblikket innstilt fordi flyplassene er stengt, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Nærmet seg

Også flyplassen på Stord er stengt, opplyser Avinor.

- Vi så at askeskyen nærmet seg kystområdene, så det er bakgrunnen for at det er stengt for trafikk, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til Aftenposten.no.

Enkelte lufthavner i Øst-Finnmark er igjen stengt, opplyser Avinor på sine nettsider.

Nye prognoser er ventet klokken 09.00.

Luftrommet ikke stengt

Luftfartstilsynet har imidlertid i kke stengt luftrommet . Men det er Avinor som kontrollerer flytrafikken til og fra de forskjellige flyplassene.

— Slik prognosene ser ut er det for Luftfartstilsynet sin del ikke snakk om å innføre restriksjoner på luftrommet, sier informasjonsdirektør Tor O. Iversen til Aftenposten.no.

- Redningshelikoptre som ønsker å fly, har full anledning til det, sier Iversen.

Vurderingene rundt ambulansetransport med fly og helikopter vil bli tatt løpende.

— Vi må ta vurderingene i det enkelte tilfellet, det vil trolig i verste fall medføre litt forsinkelser, opplyser en redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Forsiktig optimisme

Og Jo Kobro i Oslo Lufthavn Gardermoen velger å se optimistisk på utsiktene for flytrafikk utover dagen.

— Man avventer nye prognoser klokken 08 fordi man har villet definere hva som er trygt litt annerledes enn man har gjort før og åpne for trafikk i Sør-Europa, sier Kobro.

Også i Norwegian avventer man ny informasjon før man kansellerer alle dagens avganger:

— Vi har kansellert de tidligste avgangene og forsinket de slitt senere. Så vi er klare til å fly når det blir mulig, sier presse- og informasjonsansvarlig Åsa Larsson.

Sterkere

Informasjonen om det nye utbruddet kommer fra Met Office, som overvåker vulkanske askeskyer i det europeiske luftrommet. Presseavdelingen ved Met Office bekrefter at utbruddet er styrket overfor Aftenposten.no.

- Jeg kan bekrefte at utbruddet nå har blitt sterkere, og det ser ut til at en ny askesky er på vei, men vi har ikke flere detaljer nå, det er svært hektisk her, sa en pressetalsmann til Aftenposten.no ved midnatt natt til tirsdag.

Etter at prognosene ble publisert har britiske luftfartmyndigheter besluttet at flyplassene i London fortsatt skal holde stengt, skriver nyhetsbyrået AP.

Var optimistisk

Tidligere mandag var

Les også

Venter normal flytrafikk fra torsdag

om et par dager. Luftrommet over hele landet var åpent, mens det fortsatt var stengt ved Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

Riktignok har samferdselsminister Kleppa

Les også

Håper på mer fleksibelt regelverk

mandag vedtatt et nytt regelverk som gjør stenging av luftrommet i forbindelse med for eksempel vulkanaske mer fleksibelt.

Det er snakk om å opprette ikkeflyvningssoner på relativt små deler av luftrommet, og holde resten av rommet åpent, men med sterke advarsler og utvidede krav enn hva som er normalt. Slik vil ikke flytrafikken fullstendig lammes slik som var tilfellet da luftrommet over hele Norge stengte torsdag.