Stian sang for dronningen: At jeg ble invitert til å opptre her i dag, er det største symbolet på aksept jeg kan få
Kongeparet inviterer til hagefester langs hele kysten for å møte folket og spanderer 1000 kroner per gjest - men gjestelistene er hemmelige.
Jona Aleksander Eira Endresen (7), Isak Adrian Eira Endresen (4) og Heandarat Gaup (5) var blant de aller første til å hilse på kongeparet når de ankom hagefesten på Skansen i Tromsø.
Jona Aleksander slo av en liten prat med kongen.
– Jeg så båten din i går, den som ligger på kaia.
– Ja, det er der jeg bor, svarte kongen.
Kjølig vær og regn ødela ikke stemningen da kongeparet i dag startet med den første av seks folkefester de har invitert til langs kysten i sommer for å feire 25 år på tronen.
– Små samfunn møter dagens utfordringer med pågangsmot
I sin tale mimret kongen tilbake til signingsferden for 25 år siden.
– Da brukte vi to somre på å reise gjennom landet vårt etter signingen i Nidarosdomen. Dronningen og jeg har blitt 25 år eldre, men det har heldigvis alle andre også, sa kongen i sin tale og ble møtt med god latter fra gjestene.
– I mye større grad i dag enn for 25 år siden påvirker verdens utfordringer også mindre steder langt mot nord. Og når dronningen og jeg reiser rundt, ser vi hvordan små samfunn møter dagens utfordringer med stort pågangsmot. Det gjør oss glade, og gir oss håp, fortsatte kongen.
Androgyne Stian Skogstad Andreassen (18) fra Skånland hadde et av de musikalske innslagene under hagefesten. Han sang "If I were a boy" av Beyoncé. Flere av gjestene lot seg røre til tårer av sangen hans.
– At jeg ble spurt om å synge her, er den største aksepten jeg kan oppleve. Det viser at samfunnet har kommet videre. Vi lever i en tid i Norge der jeg kan være en del av det normale. Etter angrepet i Orlando så er dette spesielt viktig, sier han til Aftenposten. Andreassen går tredjeåret på musikklinjen i Harstad.
Andreassen sier han opplever trakassering i form av stirring og peking i hverdagen hvor han enn befinner seg, derfor varmer det ekstra å bli akseptert på en kongelig hagefest.
Etter hans opptreden kom dronning Sonja bort til ham og slo av en prat.
– Hun sa at hun håper at jeg fortsetter med musikken. Det skal jeg, sier den stolte 18-åringen.
Han ønsker ikke å kalle seg transperson.
– Jeg foretrekker å bli kalt en androgyn mann, sier han til Aftenposten.
300 inviterte
Det er 300 inviterte i byene Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.
I Trondheim er det sendt invitasjoner til dobbelt så mange.
– Der vil en del av de inviterte også være fra det offisielle Norge, forklarer informasjonssjef ved det kongelige hoff Sven Gjeruldsen.
I Trondheim vil kronprinsfamilien, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn med barn og Prinsesse Astrid delta på alle arragementer sammen med kongeparet.
I høst vil de bli holdt en hagefest i Oslo der 1500 personer blir invitert, med inviterte fra alle landets fylker.
- Kongeparet har reist på kryss og tvers i Norge. Men én by er deres soleklare favoritt.
Ungdommer sto for servering og pynt
I Tromsø var det skoleelever fra kokk- og servitørlinjen som sto for det meste av serveringen av mat og drikke.
– Dette er en opplevelse for livet, uttalte en av de unge servitørene Nikolai Berger til Aftenposten (16).
Dekorasjonene var laget av Kunstdesignlinjen i Tromsø. På noen bordene var det plassert små minivarder som skulle representere dronningens interesse for fjellturer. På andre var det laget små fiskegjeller.
Hemmelige gjestelister
Gjestene er valgt ut i samarbeid med Fylkesmannen og skal representere et tverrsnitt av befolkningen. Disse gjestelistene vil ikke slottet gå ut med.
– Når det gjelder gjestelister ved arrangement der Kongefamilien er vertskap, så går vi ikke ut med dette. Dette gjelder også gallamiddager og lunsjer på Slottet, sier informasjonssjef ved slottet.
– På disse folkefestene er dette spesielt viktig ettersom vi ikke vil at noen skal avslå invitasjonen, fordi de er redde for å komme i avisen, sier han til Aftenposten.

Barnebarna til kongeparet plantet trær i Slottsparken
Valgte gjester med loddtrekning
Ved forrige signingsferd ble det også avholdt hagefester, men da var det kommunene og ikke slottet som inviterte. Ifølge en artikkel i Fædrelandsvennen datert 28. mai 1991, så ble de 500 inviterte den gang valgt ut ved loddtrekning.
Alle stemmeberettigede kunne sende inn et postkort om de ønsket å bli invitert og deretter ble det trukket lodd blant dem.
Folkefester til 2,1 millioner kroner
Det er kongeparet som spanderer når hoffet byr opp til folkefest.
– Kostnadene ved hagefestene dekkes av Kongen og Dronningen. Det blir her lagt vekt på bruk av lokale råvarer og mat på hvert sted. Det kongelige hoff dekker 1000 kroner pr. gjest på hagefestene, sier Gjeruldsen.
Folkefest i Tromsø
Etter hagefesten tok kongen og dronningen en hvil i bakken før de møtte opp i Tromsø-sentrum for å starte barneløpet: Labb og Lina-løpet. Kongeparet sto i mål da de unge løperne kom frem.
Søskenbarna Ingeborg Ytterstad (6) og Johannes Bjørnflåten (8) var blant de heldige som fikk møte de kongelige.
– Jeg spurte om de synes det er artig å komme til Tromsø og om sikkerhetsvaktene er med dem hele tiden, sier Johannes. Kongeparet svarte ja til begge deler.