Norge

Politiet: Pulveret i pakken var ufarlig melprodukt

Aftenposten (Stokke/Oslo): Politiet vil ikke se hvem som sendte den mystiske pakken med pulver eller hvem den var til. Postens terminal i Stokke i Vestfold ble evakuert etter at en pakke sprakk og det rant ut hvitt pulver.

  • Arild Færaas
  • Ingeborg Moe
    Journalist

SISTE: Pulveret i pakken som førte til evakuering av postterminalen i Stokke, var et ufarlig melprodukt, opplyser politiet klokken 14.00 fredag formiddag.
Den store frykten var at pakken kunne inneholde antrax (miltbrannsporer) eller tilsvarende giftige stoffer i pulveret. Dette er tidligere brukt som terrorvåpen, blant annet i USA like etter 11. september-angrepet i 2001.

Nå viser imidlertid foreløpige analyser at det altså ikke kan være antrax.

På en pressekonferanse i Tønsberg uttalte politiet at de etterforsker hvem avsender og adresat er, men de ville ikke si noe om hvem som er mistenkt. Politiet etterforsker saken og samarbeider med svensk politi etter at det ble funnet også ble funnet en pakke med pulver i Stockholm.

-De ansatte er engstelige, men rolige, sier terminalsjef Ronny Karlsen. Foto: Borgen, Ørn

– ­Situasjonen er krevende og alvorlig. De ansatte som er berørt, taklet situasjonen på en utmerket måte. De er engstelige, men rolige og fattet, forteller terminalsjef Ronny Karlsen ved postens terminal i Stokke til Aftenpostens reporter på stedet.

Han forteller at det er svært sjelden at de opplever en slik situasjon.

44 ansatte ble sendt til sykehuset i Vestfold etter at det ble funnet et hvitt pulver i en pakke, men fredag morgen meldte sykehuset på Twitter at alle pasientene sendes hjem etter at de er blitt observert over natten. Pasientene skal være i fin form og viser ingen symptomer. Det er liten risiko for at pasientene er alvorlig smittet, melder sykehuset.

Oslo-politiets bombegruppe har hentet stoffet i Stokke og transportert det til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller for analyse.

– FFI fikk en henvendelse i natt og mottok prøven i dag morges. Analysene ble igangsatt umiddelbart. FFI melder svarene til Vestfold politidistrikt og Bombegruppa, forteller Janet Blatny ved avdeling Beskyttelse og samfunnssikkerhet på FFI.

Dramatisk på postterminalen Borgeskogen i Stokke. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix

Da de ansatte ved terminalen behandlet pakken, sprakk den.

– Deretter kjente flere av dem kløe på huden og svie i halsen. Da kastet de forsendelsen i en plastpose og inn i en safe, sier innsatsleder i Sør-Øst politidistrikt, Espen Solemdal til NTB.

Terminalen er evakuert, og politiet har sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget.
Pakken skal være sendt i posten, men operasjonsleder Per Andreassen opplyser til Aftenposten at de ikke vet hvor den er sendt fra eller hvem den skulle til.

En person i fullt verneutstyr passer på ved den stengte porten inn til postterminalen. Foto: GJERSØE, PEDER / NTB scanpix

Pressesjef John Eckhoff i Posten sier at det er alvorlig når Posten må stenge en av sine terminaler. Rundt 300 ansatte er tilknyttet post- og pakke-terminalene, som er i ulike bygninger.

Terminalen på Borgeskogen i Vestfold betjener Vestfold, Telemark og Agderfylkene. Brevene og pakkene som er her, er nå stoppet.

Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix

Det er ingen personer som foreløpig er mistenkte i saken.

Liknende funn

Postterminal i Stockholm avsperret etter pulveralarm, skriver VG.

Postnords terminal sør i Stockholm er avsperret etter at det lakk en form for pulver ut av en forsendelse, skriver Aftonbladet. Ingen skal ha vært i kontakt med pulveret, og innholdet i pakken er isolert. Hva slags pulver det er vet man foreløpig ikke.

Les også

  1. Posten vil slutte med A-post

Les mer om

  1. Stokke