Norge

Northug knust etter stavbrekk

WHISTLER /OSLO (Ap.no): Svenskenes gullgutt innrømmer at det nok var han som tråkket på Petter Northug stav.

Marcus Hellner spurtet som Petter Northug, og vant som han ville. JAVIER SORIANO / AFP

 • Thomas Larsen Røed

Se også : Slik var 30 kilometeren

— Men det var en ulykke, og farten akkurat da var ikke så veldig stor , sa Marcus Hellner til Aftenposten.no.

Han forteller hvordan det skjedde.

- Vi gikk side ved side opp en bakke. På en eller annen måte ble det litt kluss og jeg så at han fikk en ny stav. Jeg kunne ikke gjøre noe fra eller til , sier Marcus Hellner og er overbevist om at det ikke var avgjørende for sluttspurten.

Han mener at farten ikke var spesielt stor akkurat da Northug måtte skifte stav.

- Jeg synes Northug også så sliten ut. Men jeg synes selvfølgelig synd på Petter. Han er veldig sterk langrennsløper , fortalte en beskjeden Marcus Hellner.

- Petter er knust

- Det som skjer ifølge Petter (Northug) er at staven blir tråkka av. Det skjer på et tidspunkt når utbrytergruppe henter inn Olsson. Det var stor fart og han blir gående uten stav i en periode. Han får en ny stav, men da er skaden allerede gjort. Det kunne ikke skjedd på noe verre tidspunkt , forteller landslagstrener Morten Aa Djupvik til NRK.

Petter Northug var knust etter rennet. FOTO: HEIKO JUNGE / SCANPIX Junge, Heiko

Da NRK og det øvrige pressekorpset forsøkte å få noen ord ut av Northug gikk han forbi, kikkende i bakken.— Petter er så knust og klarer ikke prate med noen, sier langrennssjef Åge Skinstad.

- Han mente at han hadde bein til å spurte om gullet i dag , legger Djupvik til.

Olsson rykket

Svenske Marcus Hellner tok gullet etter en taktisk triumf av de sjeldne. Tobias Angerer tok sølvet og Johan Olsson bronsen på 30 kilometer med skibytte.

Like etter skibyttet ved 15 kilometer stakk Johan Olsson fra feltet. Favorittene Lukas Bauer, Dario Cologna og Petter Northug fulgte ikke etter, og svensken fikk raskt ti sekunder på feltet.

I reneste sykkelritt-stil økte Olsson sakte, men sikkert, avstanden til feltet. Med seks kilometer igjen hadde han økt forspranget til 24 sekunder.

For svenskene hadde taktikken i orden. Marcus Hellner var stadig i front av hovedfeltet, og da gikk det naturlig nok svært rolig.

Langrennsgutta våre må da være årets flopp i OL.
Ap.no-leser. Delta i debatten nederst i artikkelen.

Ved siste runding, med 3,75 kilometer igjen, var Olssons ledelse krympet til 17 sekunder.

Så ble det for tungt for den tapre i tet. Med bare 500 meter igjen kom Alexander Legkov med et knippe andre løpere. En av dem var Marcus Hellner, som hadde gått billig, og virket i storform.

Northug måtte bytte stav

Like før spurten fikk Petter Northug problemer med den ene staven. Han måtte bytte den, og tapte dermed verdifulle sekunder på verst tenkelig tidspunkt.

Inn på oppløpet var det Hellner som tok Northug-rollen. Han fosset fra konkurrentene, og gikk inn til en søt, svensk triumf. Revansjen var et faktum for Hellner, som endte på den sure fjerdeplassen i åpningsrennet tidligere i uken.

HVOR BLIR DERE AV? Marcus Hellner snur seg og konstaterer at han har smadret konkurrentene i spurten. FOTO: AP Dmitry Lovetsky

— Jeg er veldig overrasket. Ikke nå etter hvordan løpet ble, men på forhånd hadde jeg ikke trodd på det. Jeg kjente meg veldig bra i bena, og det ble bare bedre og bedre , forteller Hellner.Tobias Angerer fulgte etter vinneren og sikret tysk sølv, mens dagens mest offensive løpet, Johan Olsson, utrolig nok klarte tredjeplassen – bare tre sekunder bak landsmannen.

Dermed ble det bare en 11.-plass på Northug.

Sverige er med seieren oppe i tre OL-gull så langt i Vancouver-lekene.

Petter Northug depper i målområdet, mens svenskene jubler. FOTO: HEIKO JUNGE / SCANPIX Junge, Heiko

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  En seier for svensk «laganda»

 2. LANGRENN

  Hellner om Northug-stunt: – Blir ikke skremt

 3. LANGRENN

  Svensk rival tror Northug bløffer

 4. MENINGER

  Svenskekrangelen, stjernesmellen, stavbrekket og andre gylne stafett-øyeblikk

 5. LANGRENN

  Hellner: - VM handler ikke om Northug mot Sverige

 6. LANGRENN

  Svensk skistjerne om Northug: - Det blir som å slå noen som ligger nede