Helsemyndighetene frykter minkvirus fra Danmark – kommer med en rekke nye anbefalinger

Koronautbrudd blant mink i Danmark skaper bekymring. Helsemyndighetene anbefaler nå alle som nylig har vært i Danmark, å teste seg og melde seg til kommunen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad anbefaler alle som har vært i Danmark de to siste ukene, å melde seg til sin kommune.

– Vi ber om at alle som har vært i Danmark de siste to ukene, tester seg for koronavirus og holder seg i karantene i ti døgn etter ankomst, uansett testresultat, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

Et mutert koronavirus på danske mink er bakgrunnen for de nye anbefalingene, som ble kunngjort søndag.

– Dette er svært viktig for at vi ikke skal få spredning av den nye virusstammen fra mink i Danmark som vi frykter kan redusere effekten av en fremtidig vaksine, sier Nakstad.

Sannsynligheten for at den spesifikke virusmutasjonen vil bli dominerende i befolkningen regnes som lav, men konsekvensene kan på sikt bli store dersom vaksineeffekten svekkes, opplyser Helsedirektoratet.

Meld fra til kommunen

De ber derfor alle som har vært i Danmark de siste to ukene, om å melde fra til sin respektive kommune om hvor de har vært, og at de er i karantene.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at det gis tilbud om testing til alle som ankommer fra Danmark, og sier det kan vurderes å innføre en obligatorisk test. De vil også få tilsendt alle virus som eventuelt blir påvist hos reisende som har vært i Danmark.

– Vi er usikre på om denne virusvarianten har kommet til Norge eller ikke. Men vi ønsker uansett å forhindre spredning av denne i det norske samfunnet. Derfor går vi ut med denne informasjonen nå, sier Nakstad.

Storbritannia stengte grensene for danskene

Et mutert koronavirus har den siste tiden begynt å spre seg blant mink i Danmark, noe som har ført til at all mink i landet må avlives.

I den forbindelse fikk norske helsemyndigheter denne helgen i hasteoppdrag å vurdere tiltak rundt innreise fra Danmark.

I Storbritannia har de stengt grensene for reisende fra Danmark som følge av mink-utbruddet, et innreiseforbud som trådte i kraft umiddelbart lørdag. Norske helsemyndigheter har vurdert å gjøre som Storbritannia, men kommer altså nå i første omgang med nye anbefalinger.