Norge

Krever ni millioner fra tiltalte

Ofrene i overgrepssaken i Alvdal krever rekordhøye ni millioner fra tiltalte.

Ofrene i overgrepssaken i den lille kommunen Alvdal krever rekorderstatning. FOTO: SCANPIX Larsen, Håkon Mosvold

 • Lars Inge Staveland
 • Ntb
 • Per Annar Holm

Nyhetsgrafikk.no

Ifølge NRK.no krever ofrene i overgrepssaken i Alvdal krever rekordhøye ni millioner i oppreisning. Fem personer er tiltalt i overgrepssaken. Hovedtiltalte er en 48 år gammel mor og en tidligere samboer (64). De fire barna krever tilsammen 3,2 millioner kroner fra hovedtiltalte.

Et foreldrepar er også tiltalt for å ha filmet overgrep mot egen sønn og datter. Av disse krever ofrene 1,2 millioner millioner kroner hver. En nabo kreves for 100.000 kroner, ifølge NRK.

— Det er domstolen som skal vurdere denne saken, men så lenge jeg har jobbet som advokat er dette den groveste overgrepssaken jeg har vært borti både i omfang og i overgrep, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen til Aftenposten.no.

Vil søke erstatning fra kommunen

Hun understreker at summen ikke er ment som erstatning til ofrene. Det vil eventuelt komme på et senere tidspunkt.

— Det er en oppreising som danner et speilbilde av de smertene ofrene har lidt, og er ikke ment som erstatning, sier Bohinen.

Hun sier også at det kan bli aktuelt å kreve erstatning fra kommunen.

- Jeg vil også gå gjennom barnevernets arbeid og se på om det er mulig å gå til ordinært erstatningskrav både mot kommunen og overgriperne, sier Bohinen.

Overgrepene ble gjennomført mellom 2003 til 2007, uten at det ble slått alarm. Flere av overgrepene er filmet. Første gang barnevernet fikk bekymringsmelding i saken, var i 2002. Året etter ble saken henlagt.

Filmet overgrepene

Høsten 2008 fikk lensmannen tilsendt sjokkerende bilder fra hovedtiltalte, som da hadde flyttet til Spania. Bildene viser eks-samboeren i seksuell aktivitet med sine egne barn.

De voksne skal ha begått voldtekter mot barna på særdeles krenkende måte. I tillegg er fire av de voksne tiltalt for å ha filmet en rekke av overgrepene. Ved flere av voldtektene var det flere av de tiltalte voksne til stede mens overgrepene ble begått.

Den ene moren og stefaren er også tiltalt for å ha utnyttet noens psykiske lidelse eller utviklingshemming. Ofrene var autister. Den ene moren er i tillegg tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med sine egne barn, noe som rammes av en egen paragraf i straffeloven.

Fordi rapporten fra en sakkyndig psykolog ble underkjent, vil spørsmålet om oppreisning og erstatning for barna trolig bli behandlet i en egen sak senere.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  – Jeg ble utsatt for overgrep, men fikk ikke erstatning av kommunen. Det gjorde derimot mine overgripere.

 2. NORGE

  Politiet mener at 26-åring har begått overgrep mot 460 gutter

 3. NORGE

  Politiet har avdekket 151 overgrepssaker i Tysfjord

 4. NORGE

  Tiltaler mann i 30-årene for overgrep mot niesen (3) og flere venninner

 5. NORGE

  Ingeniør fra Bergen dømt til 16 års fengsel i overgrepssak

 6. NORGE

  Far (35) misbrukte datter i besøksrom på omsorgssenter