Norge

Vil returnere Maria Amelie til Russland

Papirløse Maria Amelie blir fengslet på Trandum i to uker frem til hun sendes tilbake til Russland. Hun anket på stedet.

Maria Amelie fikk noen ord med kjæresten (med ryggen til kameraet) på gangen etter rettsmøtet i Oslo tingrett. Foto: HANS O. TORGERSEN

  • Vibeke Buan

«Uttransportering er uunngåelig i dette tilfellet», slår tingrettsdommer Finn Haugen i Oslo tingrett fast i kjennelsen torsdag.

Politiets utlendingsenhet fikk medhold fra i begjæringen to ukers varetektsfengsling for den papirløse asylsøkeren. Innen den tid vil de ha sendt den 25 år gamle kvinnen ut av landet.

Anket på stedet

Presis klokken 16.20 ble Maria Amelie bedt om å reise seg og dommeren startet opplesningen av kjennelsen.

Allerede i sjette linje i kjennelsen slår retten fast at vilkårene for fengsling er til stede.

I sin vurdering viser retten til at hun fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2003, at hun ikke har lovlig opphold i Norge, og at hun har sagt at hun ikke vil reise frivillig.

Dermed blir Marie Amelie fengslet i 14 dager på Trandum. I løpet av den tiden vil politiet returnere henne tilbake til Russland.

Likebehandling av henne sammen med andre som har forlatt asylmottak underbygger avgjørelsen, mener retten.

Fengsling er ikke et uforholdsmessig inngrep fordi det vil gå kort tid til uttransportering. Fengslingsalternativer anses som ikke aktuelle, heter det i kjennelsen.

Maria og hennes advokat Brynjulf Risnes anket kjennelsen på stedet. Dermed skal lagmannsretten ta stilling til saken, trolig i neste uke.

Deretter ble kvinnen ført ut av salen. Men samboeren hennes, Eivind Trædal, fikk lov til å bli med ut på gangen for å snakke med henne.

Saken fortsetter under videoen.

Vurderer å gå til sak mot UNE

  • Vi mener det åpenbart ikke er unndragelsesfare. Vi forstår naturligvis det bildet som tegnes ut fra forhistorien, men vi mener det solid er kommet frem det siste halvåret at det ikke er tilfelle, sier Maria Amelies advokatBrynjulf Risnes til Aftenposten.no.

Han forteller at Maria Amelie tar fengslingen med fatning.

- Hun blir mer lei seg for hvert skritt vi kommer nærmere et fullstendig tap av saken, som hun hun opplever dette som. Samtidig skal vi huske at hun er vant til nederlag og å hele tiden komme tilbake til start, sier Risnes til Aftenposten.no.

  • Hun er innstilt på å jobbe videre i samarbeid med sine støttespillere i et siste forsøk på å vinne frem og få opphodlstillatelse. Vi vil jobbe videre og se på alle muligheter for at hun kan få opphold i Norge, sier advokaten.

Han forteller at de nå vurderer å gå til sak mot Utlendingsnemnda (UNE) for å få omgjort utvisningen.

  • Det eneste alternativet som gjenstår nå, er å angripe de avgjørelsene som allerede er tatt, er å gå til rettssak mot UNE. Vi ønsker en fullstendig behandling av saken, sier Risnes.

Til NTB sier advokaten at han trolig ganske snart kommer til å kreve en midlertidig forføyning, slik at ikke utvisningen blir gjennomført før en eventuell sak mot UNE.

Saken fortsetter under bildet.

Et stort presseoppbud møtte Maria Amelie før fengslingsmøtet i Oslo tingrett. FOTO: HANS O. TORGERSEN Foto: Hans O. Torgersen - Aftenposten

- Redd for mitt liv

Hovedpersonen sa under fengslinsmøtet at hun ikke har planer om å reise frivillig og at hun har planer for fremtiden i Norge. Blant annet skal hun fortsette å holde foredrag om sitt liv som papirløs og asylsøker som oppholder seg ulovlig i Norge.

- Jeg er redd for mitt eget liv. Jeg har ingen tilknytning til Russland og snakker bedre norsk enn russisk, forklarte Maria Amelie under fengslingsmøtet torsdag.

Hun har ikke kontakt med sine slektninger i Russland og sier hun ikke engang vet om de er i live.

Maria Amelie bedyret også at ingen har vært villige til å høre hva hun har å si, og at hun dermed ikke har fått en individuell behandling. Hverken politi eller utlendingsmyndigheter har tatt kontakt etter at hun sto fram. Hun hadde håpet på et møte med Utlendingsnemnda (UNE) før de kom med sin avgjørelse.

Politiadvokat Rolf Odner i Politiets utlendingsenhet opplyser til NTB at Russland har akseptert å ta imot den 25-årige kvinnen. Dette bekreftet russiske myndigheter i slutten av november i fjor.

Les også

  1. Utlendingsnemnda: Hun har ikke krav på beskyttelse

  2. - Du må ringe advokaten min