PST-sjefen kjente til terrorsiktede før trusselvurdering ble publisert

PST kjente til de tre terrormistenkte da de la frem trusselvurderingen for 2010 i februar i år.

Les også:

Da PST i februar i år la frem trusselvurderingen for 2010, uttalte PST-sjef Janne Kristiansen at miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi kunne bidra til å endre trusselsituasjonen i Norge, som i 2009 ble vurdert som lav.

I dag torsdag bekrefter PST-sjefen Janne Kristiansen overfor Aftenposten.no at PST kjente til de tre mennene som torsdag morgen ble pågrepet i Norge og i Tyskland, før trusselvurderingen ble offentliggjort.

PST mener de tre har tilknytning til al-Qaida.

Ifølge nyhetsbyrået AP har de tre blitt overvåket i over et år.

De tre mennene har alle tilhold i Oslo, bekreftet statsadvokat Jan Glent under pressekonferansen.

Nyhetsbyrået AP skriver at de tre planla et angrep med .

AP henviser til opplysninger fra tjenestemenn både i USA og Norge som ønsker å være anonyme, som forteller at de terrorsiktede forsøkte å bruke stoffet peroksid til å lage bomber.

DE TRE TERRORSIKTEDE ER:

  • En mann med norsk statsborgerskap (39), og med uighursk bakgrunn (muslimsk minoritet i Kina). Mannen kom til Norge i 1999, og ble norsk statsborger i 2007.
  • En mann med irakisk statsborgerskap (37), som fikk innvilget opphold i Norge på humanitært grunnlag. Kom til Norge i 1999. 37-åringen ble pågrepet i Tyskland.
  • En mann med usbekisk statsborgerskap. Mannen kom til Norge som asylsøker i 2002, men fikk asylsøknaden avslått. Mannen har i dag permanent oppholdstillatelse på grunn av familiegjenforening.
    To av de pågrepne har barn i Norge, bekrefter PST-sjef Kristiansen over Aftenposten.no.

— Ingen grunn til bekymring

Kristiansen presiserte under pressekonferansen at PST mener det ikke er grunn til bekymring blant nordmenn.

— Det høres kanskje paradoksalt ut forbindelse med en sak som denne, men vi mener av befolkningen i Norge ikke har noen grunn til å gå rundt og føle seg redde, sa Kristiansen under pressekonferansen torsdag formiddag.

- Terrortrusselen i Norge kan endres raskt

«Terrortrusselen i Norge var generelt lav i 2009. Det pågår imidlertid aktiviteter i enkelte miljøer som kan bidra til å endre trusselsituasjonen i løpet av 2010. Dette gjelder i første rekke miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi», heter det i PSTs vurdering fra februar.

I rapporten presiserer imidlertid PST at terrortrusselen i Norge kan endres raskt.

«Terroraksjoner kan gjennomføres uten at det foreligger informasjon eller varsel om dette i forkant», heter det i rapporten.

Færre ressurser

Terrorekspert og forsker Magnus Ranstorp ved den svenske Försvarshögskolan er ikke overrasket over at de siktede valgte Norge .

— Land som USA og Storbritannia har store antiterror-ressurser, en massiv etterretningstjeneste og utstrakte grensekontroller. I mindre land som Norge er det annerledes, sier Ranstorp til Aftenposten.no.

Han mener Norge og PST som et mindre land nødvendigvis har mindre ressurser og må legge seg på en mer adekvat linje når det gjelder overvåking.

— Men PST er dyktige på det de gjør. Kampen mot terror er et lagarbeid. Med pågripelsene i dag viser Norge at det har et godt samarbeid med etterretningstjeneste i andre land. Det er et viktig signal til de som tenker at Norge er et egnet sted for å planlegge terror, sier han.