Norge

Vil ikke betale for praktikanter

 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud

Aftenposten skrev i går om Frp som vil at kommunene skal betale praktikanter og dagmammaer. Foto: OLAV OLSEN

 • Frp lever i en virkelighet der barnehage kun dreier seg om barnepass, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Les også:

— Fremskrittspartiets holdninger til de minste barna er gått ut på dato, sier hun og fnyser av Frps forslag om å bruke inntil 145000 kommunale kroner i året på å subsidiere en praktikant eller en dagmamma.

Ifølge Halvorsen kan man ikke sammenligne det å «betale en sekstenåring» for barnepass med et barnehagetilbud som ifølge kunnskapsministeren dreier seg om mye mer. Hun mener Frp snart må innse at gode barnehager først og fremst er viktig for barnas utvikling.

— De må tenke større om de små, og ha mye større ambisjoner for de minste, sier hun.

— De minste ungene er som svamper på ny kunnskap, og jo mer vi vet om barns utvikling, desto viktigere vet vi at de første årene er, sier hun og nevner bl.a. språkutvikling.

— Men er det ikke også bra for de minste å slippe å forholde seg til så mange?

— Det handler om hvordan man legger opp tilbudet i en barnehage. De minste trenger oversikt og ikke veldig mange barn og voksne å forholde seg til – det dreier seg om et godt tilpasset tilbud i barnehage, sier hun.

Ut over barnehager

Både Halvorsen og Gunn Karin Gjul (Ap), lederen av Stortingets familie- og kulturkomité, spår dessuten at Frps forslag om å dele ut barnehagesubsidier til private barnepassere vil kunne svekke barnehagetilbudet.

— Det vil kunne gjøre det vanskeligere for kommunen å praktisere retten til barnehageplass og kan true kvaliteten i de barnehagene vi allerede har, sier Halvorsen.

— Dette vil kunne rasere barnehagetilbudet, sier Gjul. Hun begrunner dette med at det blir umulig å planlegge barnehagetilbudet dersom foreldrene et år velger å bruke barnehagesubsidiene på en praktikant eller en dagmamma, og andre år ønsker barnehage.

De må tenke større om de små, ha mye større ambisjoner for de minste.
Kristin Halvorsen, kunnskapsminister

Tomme plasser

— Vi kan ikke ha et system der det blir mange tomme plasser innimellom, sier hun.

Det er i dag en lovfestet rett til barnehageplass, noe som tilsier at barn over en viss alder har krav på plass når man ønsker det. Gjul mener forslaget bryter med barnehageforliket Frp har vært med på, og at det vil føre til at man nå går motsatt vei av det man har gjort de siste årene når man har «brukt masse krefter på å bygge opp et kvalitativt bedre barnehagetilbud.» For å gi et bedre tilbud for foreldre som jobber turnus, foreslår hun mer fleksible åpningstider i barnehagene.

Gjul frykter også at Frps forslag kan føre til en oppblomstring av svart arbeid, selv om Frp tidligere har presisert at kun hvite praktikanter og dagmammaer skal få slik offentlig støtte.

— Og hvordan skal man kontrollere om pengene går til foreldre selv, hvis det for eksempel er besteforeldrene som tar på seg barnepassjobben, spør hun.

 1. Les også

  Frp vil spandere privat barnepass

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  NYHETSANALYSE: Ingen har «barbert» kontantstøttepolitikken mer enn KrF

 2. NORGE
  Publisert:

  Frykter for barnas sikkerhet – stenger privat barnehage

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Fire dager i barnehagen og én dag med kontantstøtte? I teorien blir dette mulig fra august

 4. OSLO
  Publisert:

  Bruker fem millioner på å finne barn som ikke går i barnehagen

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Tusenvis av lavtlønnede med krav på billig barnehage går glipp av tilbudet

 6. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Barnehagen er en integreringsmaskin