Isbjørnen var trolig på jakt etter mat

Fire personer har mistet livet i møte med isbjørn de siste 40 år. Møtene har endt med 116 døde isbjørner.

Her blir den skadede Sebastian Plur Nilssen fraktet inn i helikopteret. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Hvert eneste år er det konfrontasjoner mellom mennesker og isbjørn på Svalbard.

Frem til juni i fjor har Norsk Polarinstitutt registrert 122 konfrontasjoner i løpet av de siste 40 årene. Hvis man inkluderer kjente hendelser det siste året, er det minst fire hendelser til.

I disse hendelsene har fire personer mistet livet. Ytterligere seks personer har blitt skadet.

Mye oftere ender det med at isbjørnen har måttet bøte med livet:

116 isbjørner har blitt drept i møte med mennesker de siste 40 årene. I gjennomsnitt blir 3 isbjørner avlivet hvert år.

Ludvig Fjeld reddet livet til kameraten da isbjørnen angrep inne i teltet de hadde slått opp. Plur Nilsen ble dratt ut og i 40 meter av isbjørnen før Fjeld klarte å skyte og drepe den.

Sebastian Plur Nilssen (t.h) ble skadet da isbjørnen angrepet. Ludvig Fjeld (22) reddet trolig livet til kameraten da han skjøt og drepte isbjørnen. Bildet er gjengitt med tillatelse fra padlernes kontaktperson.

Sikre på hendelsesforløpet

— Vi har avhørt Ludvig Fjeld og føler oss sikre på hendelsesforløpet og at det ble handlet i nødverge, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen til Aftenposten.no.

Andreassen sier at alle som ferdes på Svalbard må ta de nødvendige forholdsreglene for å unngå farlige konfrontasjoner.

— Man må alltid være forberedt på det verste. Det er viktig å ha et grovkalibret skytevåpen i tillegg må man sørge for å sikre leiren på en korrekt måte, sier han.

Forholdsregler

Sysselmannsførstebetjenten understreker at Nilssen og Fjeld hadde tatt korrekte forholdsregler.

- De hadde sikret leiren med snublebluss, og det ser ut til at to har gått av. De hadde også med seg våpen, og klarte dermed å redde seg, sier han.

Isbjørnen kom inn i teltet – sannsynligvis på jakt etter mat.

— Isbjørnene er stadig på jakt etter noe å spise og det kan være grunnen til at den kom så nærme.

Den 360 kilo tunge isbjørnen ble drept etter at den angrep Sebastian Plur Nilssen inne i teltet. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

Populært reisemål

Svalbard er et populært reisemål og for tiden er et rundt ti kajakkekspedisjoner rundt øyene på Svalbard. I tillegg er det mange på tur i båter og til fots.

— Med tanke på hvor mange som besøker Svalbard opplever vi ikke mange angrep. Men vi ber alle følge våre anbefalinger når de beveger seg i området med isbjørn, sier Andreassen.

Hendelser der man skremmer isbjørnen ved bruk av knallskudd blir riktignok ikke registrert. Ifølge tall fra Norsk Polarinstitutt er bestanden i det norske og russiske delene av Arktis i dag på om lag 3000 isbjørner.

Vellykket operasjon

Tilstanden til Sebastian Plur Nilsen blir i dag beskrevet som bra. Han slapp fra angrepet med moderate skader.

— Vi har fått beskjed om at operasjonen var vellykket. Han hadde sårskader i hodet og overkropp og ligger fortsatt på sykehuset, opplyser informasjonsansvarlig Merethe Ekanger.