Norge

Kulturminister Abid Raja (V) om 17. mai: – Pandemien vil prege feiringen også i år

Det blir ingen lettelser i tiltakene til 17. mai. Man får maks ha fem gjester i hjemmene.

  • Odd Inge Aas
    Journalist

Torsdag hadde regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen og årets 17. mai-feiring. Dette var de viktigste punktene:

  • Koronarestriksjonene vil prege 17. mai-feiringen. Det vil bare være lov med fem gjester i hjemmet. Ikke unntak for 17-mai-tog. På steder med lokale tiltak vil disse gjelde.
  • Helsemyndighetene ruller nå ut massetesting på skoler og universiteter. Smitten går fortsatt ned.
  • Det vil innen et par uker komme retningslinjer for festivalsommeren.

Kulturminister Abid Raja sa at pandemien vil prege feiringen av nasjonaldagen i år som i fjor.

– Vi kan ikke glippe nå. Derfor vil de gjeldende reglene gjelde også på 17. mai, sa Raja.

Han oppfordret til å feire lokalt. Man bør unngå samlinger på tvers av kommunegrenser og bydeler.

Det blir ikke unntak for smittevernreglene i 17. mai-tog. Det regnes som et arrangement, som betyr at man maks kan være 200 personer de fleste steder i landet. Der er ikke er lov med samlinger, vil imidlertid korps kunne spille på uanmeldte steder.

Er det fare for at toget fører til ansamlinger av folk, bør det avlyses, oppfordrer Raja til å avlyse.

– Hvis mange mennesker klumper seg sammen, vil man kunne bidra til å spre smitte, sier Raja.

Kulturministeren fortalte også at man maks kan ha fem gjester hjemme. Han understreket at de stedene hvor de lokale tiltakene er strengere enn de nasjonale, vil de lokale gjelde. Dette gjelder for eksempel for Oslo.

Massetesting og koronapass

Helsedirektør Bjørn Guldvog fortalte at man nå ruller ut massetesting på skoler og universiteter. Det er etablert et nasjonalt system for slik testing. Målet er å holde prioriterte områder åpne, selv om det er mye smitte.

Helseminister Bent Høie sa til Aftenposten at Norge har god tilgang på hurtigtester. Det er satt av 800 millioner til formålet. Høie fikk spørsmål om når massetesting kan bli aktuelt også andre steder i samfunnet.

– Det kommer fortløpende. I første runde er det prioriterte grupper. Så jobber vi paralelt med en nasjonal løsning for koronaspass, der testing vil være en del av det. I så fall vil det innebære at flere tester seg, sa han til Aftenposten.

Et forenklet koronapass til bruk i Norge skal være klart i mai. Det er ikke avgjort hva man skal kunne bruke det til. Den endelige versjonen skal være kompatibel med EU sitt, som først blir klart i slutten av juni.

– Betyr det at det er uaktuelt å ta i bruk koronapass til reising i Europa før den tid?

– Ja sannsynligvis. For skal koronapasset ha noen verdi for reising må det bli anerkjent av det landet man reiser til.

Unge i korps kan øve sammen

Korps blir en viktig del av 17. mai-feiringen også i år. Raja er glad for at korps nylig fikk mulighet til å øve. Han fikk spørsmål om det var risiko for at det blir for lite øving i år og dermed sur korpsmusikk.

– På 17. mai er det ingenting som låter surt, sa han.

Men også her er det forskjell på nasjonale og lokale regler. Raja viste her til oversikten hos Norsk Musikkråd. Nasjonalt skiller man mellom voksne over 20 år og barn og unge.

Barn og unge i korps kan øve sammen innendørs, men de må holde avstand. Det kan de også gjøre utendørs.

– Voksne kan ha en samling på 10 personer innendørs, med den avstanden man må ha. De kan være 20 personer utendørs, sa Raja.

Ifølge Norsk Musikkråd kan flere grupper på 10 personer øver sammen. Men disse gruppene skal unngå kontakt.

– I praksis kan hele ensemblet øve sammen, men det krever at rommet er stort nok. Det bør helst skje ute, presiserer Bjarne Dæhli, leder for Norsk musikkråd.

Kongefamilien under fjorårets 17. mai-feiring. Foto: Lise Åserud

Ingen endringer i Oslo

Torsdag ble det også kjent at byrådet i Oslo ikke gjør noen endringer i koronatiltakene denne uken. Forbudet mot mer enn to besøk i hjemmet videreføres. Først tirsdag skal det gjøres en ny vurdering.

– Det er ingen tvil om at smittesituasjonen i Oslo fortsetter å være alvorlig. Selv om tallene går ned, hadde vi over 1100 smittede i Oslo forrige uke, og smittetallene ligger omtrent på samme nivå denne uken, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Han viser til at det allerede er gjort store lettelser i Oslo.

– Denne uken åpnet vi for fysisk deltagelse for alle elever i skolen, etter at det i en måned har vært heldigital undervisning i videregående skoler, ungdomsskoler og på 5.-.7. trinn i 7 bydeler, sier Johansen.

Smitten går ned

Det har i snitt vært 501 nye registrerte smittetilfeller i Norge de syv siste dagene. Det er nesten en halvering fra nivået for en måned siden.

18. mars var samme tall 942.

Helseminister Høie sa at det kommer en avgjørelse om de regionale tiltakene i 39 Viken-kommuner torsdag kveld. Ordførerne i kommunene vil få informasjonen først.

Tiltakene utløper søndag.

Den nasjonale reguleringen av tiltak i 10 kommuner i Vestfold og Telemark opphører natt til fredag.

Les mer om

  1. Koronaviruset