Norge

Brasiliansk virusvariant påvist i Norge

Fredag ble det klart at den brasilianske virusvarianten for første gang er blitt oppdaget i Norge.

Prøven som avslørte den nye mutanten kom fra Årdal kommune: Det får Bergens Tidende bekreftet av kommunen selv.

Nærkontakter ble raskt identifisert og satt i karantene. Det er senere påvist smitte hos to av nærkontaktene, men kommunen mener å ha situasjonen under kontroll.

Viruset har spredd seg i Manaus, som er den største byen i delstaten Amazonas. Det kommer stadig rapporter om at regionen sliter med høy smitte og overfylte sykehus.

FHI skriver i sin ukesrapport at det er noe usikkerhet om hvor godt tidligere immunitet eller vaksinasjon vil beskytte mot den brasilianske varianten.

Den brasilianske mutanten er en av tre virusversjoner som bekymrer FHI. I sin siste ukesrapport skriver de at det er bekymring for at varianten har økt smittsomhet, kanskje mer enn den engelske og sørafrikanske. Så langt har Norge utryddet en rekke mutasjoner.

872 nye smittede – frykter tredje smittebølge. Det siste døgnet er det registrert 872 koronasmittede i Norge. Det er 187 flere enn dagen før og 302 flere enn samme dag i forrige uke.

352 nye smittede i Oslo. Det er registrert 352 smittede i Oslo siste døgn. Det er 115 mer enn gjennomsnittet de foregående syv dagene, som var på 237 smittede pr. dag. Det er 149 mer enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var på 203 smittede pr. dag.

Les også

  1. Det første tilfellet av det brasilianske viruset er påvist i Norge

  2. Norge setter Astra Zeneca-vaksinen på pause etter meldinger om dødsfall. Legemiddelverket har en teori om sammenhengen.

  3. Den britiske virusvarianten får skylden for at Oslo ble nedstengt. Men når – og hvordan – kom den til Norge?

Les mer om

  1. Oppsummert-type