Norge

Naturvernerne skuffet over Obama

Lars Haltbrekken synes Obamas tale på klimatoppmøtet tirsdag var svulstig. FOTO: RICK GERSHON/GETTY/AFP
  • Mye svulstig retorikk, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Les også

  1. Klimaavtale baner vei for atomkraft

  2. Kina: - Vi vil plante skog på et område som dekker Norge

  3. Obama: - Det haster, truslene bare øker

  • Mari Torsdotter Hauge

Barack Obamas tale til FN-forsamlingen under klimatoppmøtet i New York tirsdag

, som sa til Aftenposten.no at han har håper på enighet i København senere i år, men at det fortsatt er langt igjen til en ny klimaavtale.

Norges Naturvernforbund er ikke like imponert over den amerikanske presidentens første tale til FN-forsamlingen.

— Obama kom med oppsiktsvekkende lite. Mye svulstig retorikk, som selvsagt til en viss grad er viktig i seg selv, men han snakket ned forventningene til København og han nevnte konsekvent USA og Kina som to likeverdige parter. Hvis det er holdningen, blir det vanskelig med en avtale, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, i en pressemelding.

I Obamas tale ble det imidlertid klart at han vil bruke G20-toppmøtet senere denne uken til å arbeide for å fase ut subsidiene til fossile energikilder.

— Det er bra, men han kan jo begynne med USAs egen støtte til Verdensbanken, som subsidierer fossil energi så det holder, sier Haltbrekken.

Naturvernforbundet er positive til at Kina nå har lovet at landet skal sørge for at 15 prosent av deres energiforbruk skal komme fra ikke-fossile energikilder innen 2020.

— Baksiden av medaljen er at de 15 prosentene inkluderer kjernekraft, sier Haltbrekken.

— Atomkraft kommer nok tilbake i mange land. Vi ser at USA, Kina og andre land satser på det, sier statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar til Aftenposten.